27 / 04 / 2024

Değer artış kazancı beyannamesi son gün bugün mü?

Değer artış kazancı beyannamesi son gün bugün mü?

Gayrimenkullerin elden çıkarılması halinde doğan vergisel sorumluluklar arasında yer alan değer artış kazancı için beyanname verilmesi gerekiyor. Peki, değer artış kazancı beyannamesi son günü bugün mü?



Değer artış kazancı beyannamesi son gün bugün mü?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince gayrimenkullerin elden çıkarılması halinde doğan vergisel sorumluluklar arasında değer artış kazancı vergisi de bulunuyor.


Değer artış kazancı vergisi, kanunen taşınmaz malların iktisap tarihinden itibaren belli bir süre içerisinde elden çıkarılması halinde ödeniyor.


Belirlenen süreden sonra satışın gerçekleşmesi halinde kazanç için değer artış kazancı vergisi ödenmiyor. Kanun gereğince taşınmaz mal ve haklar, 01.01.2007 ve sonrasında elde edilmiş ise iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar, değer artış kazancı oluyor.


Ancak iktisap tarihinden başlayarak beş yıldan daha fazla bir süre sonra gerçekleşmişse, elde edilen kazanç değer artışı kazancı olarak vergilendirilmiyor.


Vergi, senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Örneğin, 2011 yılında bir ev aldığınızı ve evi 2014 yılında sattığınızı düşünelim. Bu durumda 2015 yılında beyanname vererek vergi ödemeniz gerekiyor.


Beyannameler, 25 Mart'a kadar veriliyordu. Peki, değer artış kazancı beyannamesi son gün bugün mü?



Ancak yapılan düzenleme ile beyanname verme süresi 31 Mart'a kadar uzatıldı. Mükelleflerin beyanname vermeleri için son 6 gün bulunuyor.


Değer artış kazancı nasıl beyan edilir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön