27 / 04 / 2024

Değer artış kazancı beyannamesi için son 6 gün!

Değer artış kazancı beyannamesi için son 6 gün!

Gelir Vergisi Kanunu gereğince gayrimenkullerin elden çıkarılması halinde değer artış kazancı vergisi de doğuyor. Vergi mükellefleri öncelikle beyanname veriyor.Değer artış kazancı beyannamesi için son 6 gün bulunuyor...



Değer artış kazancı beyannamesi için son 6 gün!

Gelir Vergisi Kanunu gereğince gayrimenkullerin elden çıkarılması halinde değer artış kazancı vergisi de doğuyor. Bu vergiyi her taşınmazını elden çıkaranlar değil, iktisap tarihinden belli bir süre içerisinde taşınmazını elden çıkaranlar ödüyor. 


Değer artış kazancı vergisinin konusunu, Gelir Vergisi Kanununda belirlenen mal ve hakların edinim tarihinden 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar oluşturuyor.


Yapılan hesaplamalara göre istisna bedelinden yüksek kazanç elde edenler vergi mükellefi oluyor. İstisna bedeli her sene için yeniden belirleniyor.


Değer Artışı Kazançlarına İlişkin İstisna Tutarı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 10.600 TL olarak belirlendi.


2014 yılında taşınmazını satarak bu bedelin üzerinde kazanç elde eden kimseler vergi ödemek ile mükellef oluyor. Vergi için öncelikle beyanname veriliyor.


Değer artış kazancı için beyannameler 25 Mart'a kadar veriliyor. Buna göre değer artış kazancı beyannamesi için son 6 gün bulunuyor.


31 Mart'a kadar ilk taksiti ödenen verginin 2. taksiti Temmuz ayında ödenecek.



Gayrimenkul gelir vergisi hesaplama 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön