28 / 04 / 2024

Değer artış kazancı beyannamesi için son 3 gün!

Değer artış kazancı beyannamesi için son 3 gün!

Mart ve Temmuz ayları olmak üzere 2 eşit taksit halinde ödenebilen değer artış kazancı vergisinde, beyannameler de 25 Mart'a kadar veriliyor. Buna göre değer artış kazancı beyannamesi için son 3 gün...



Değer artış kazancı beyannamesi için son 3 gün!

Gelir Vergisi Kanunu gereğince, taşınmaz mallar için ödenen vergiler arasında değer artış kazancı vergisi de bulunuyor. Bu vergi taşınmaz malın elden çıkarılması halinde doğuyor.


Taşınmaz mal ve haklar, 01.01.2007 ve sonrasında elde edilmiş ise iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar, değer artış kazancı olarak vergiye tabi tutuluyor.


Buna göre vergiyi, taşınmaz malını satan herkes değil, edinim tarihinden iitibaren belli bir süre içerisinde taşınmaz malını satan kimseler ödüyor.


Değer artış kazancı vergisi de bazı istisnalar bulunuyor. Satışa konu olan taşınmaz mal ve haklar bedelsiz olarak edinilmişse bu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak vergilendirilmiyor.


Ancak bunun dışında, iktisap şekli ne olursa olsun söz konusu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak vergilendiriliyor. 


Değer artış kazancı vergisi için öncelikle beyanname veriliyor. Mart ve Temmuz ayları olmak üzere 2 eşit taksit halinde ödenebilen değer artış kazancı vergisinde, beyannameler de 25 Mart'a kadar veriliyor. Buna göre değer artış kazancı beyannamesi için son 3 gün bulunuyor.



Gayrimenkul değer artış kazancında iktisap tarihi nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön