27 / 04 / 2024

Değer artış kazancı beyannamesi için son 5 gün!

Değer artış kazancı beyannamesi için son 5 gün!

Değer artış kazancı, taşınmaz malların belli bir süre içerisinde satılması halinde beyana dayalı olarak vergilendirilen kazanç olarak karşımıza çıkıyor. Değer artış kazancı beyannamesi için son 5 gün bulunuyor..



Değer artış kazancı beyannamesi için son 5 gün!

Değer artış kazancı, taşınmaz malların belli bir süre içerisinde satılması halinde vergilendirilen kazanç olarak karşımıza çıkıyor. Satışın yapıldığı ertesi sene ödenen değer artış kazancı vergisinde önce beyanname veriliyor.


Vergi; taşınmaz mal ve haklar, 01.01.2007 ve sonrasında elde edilmiş ise iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar için ödeniyor.


Bu şekilde elde edilen kazancın belirlenen istisnayı aşmaması halinde vergiden muaf olunuyor. Bu sınırdan yüksek kazanç elde edenlerin ise zamanında beyanname vermesi gerekiyor.


Değer artış kazancı için beyannameler 25 Mart'a kadar veriliyor. Buna göre değer artış kazancı beyannamesi için son 5 gün bulunuyor.


Değer Artışı Kazançlarına İlişkin İstisna Tutarı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 10.600 TL olarak belirlendi.


Mükellefler beyannameden sonra vergi borcunu Mart ve Temmuz ayları olmak üzere 2 eşit taksit halinde ödüyor.



Gayrimenkul değer artış kazancında iktisap tarihi nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön