27 / 04 / 2024

Değer artış kazancı beyannamesi için son 5 gün!

Değer artış kazancı beyannamesi için son 5 gün!

Gerçek kişilerin sahip oldukları gayrimenkulleri elden çıkarmalarından doğan kazanç, değer artış kazancı olarak değerlendiriliyor. Vergilendirmede değer artış kazancı beyannamesi için son 5 gün...



Değer artış kazancı beyannamesi için son 5 gün!

Gerçek kişilerin sahip oldukları gayrimenkulleri elden çıkarmalarından doğan kazancın niteliği ve vergilendirilmesi hakkında, Gelir Vergisi Kanununda iki ayrı gelir türünde düzenlemeye yer verilmiştir. Bunlardan: "ticari kazanç" ile "diğer kazanç ve iratlar".


Her türlü ticari ve sınai faaliyetten doğan kazançtır. Ticari kazancı belirleyen temel unsur faaliyetin sermaye ve emekten oluşan bir organizasyona dayanması ve bu organizasyonun işlemlerindeki devamlılıktır. 


Gelir Vergisi Kanununda "gayrimenkullerin alım satımı ve inşa işleriyle devamlı olarak uğraşanların bu işlerden elde ettikleri kazançlar"ın ticari kazanç olarak vergilendirileceği belirtilmiştir.


Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinin 6 ıncı bendi uyarınca, mal ve hakların 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancının konusunu oluşturuyor.


Söz konusu mal ve haklar bedelsiz olarak edinilmişse bu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak vergilendirilmeyecektir.


Bunun dışında, iktisap şekli ne olursa olsun söz konusu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak vergilendirilecektir.


Vergilendirmede öncelikle, mükelleflerin vergi dairesine beyanname vermeleri gerekiyor. Beyannameler, 25 Mart'a kadar veriliyordu. Ancak yapılan düzenleme ile beyanname verme süresi 31 Mart'a kadar uzatıldı. Buna göre, değer artış kazancı beyannamesi için son 5 gün bulunuyor.


Vergi ödemeleri de Mart ve Temmuz ayları olmak üzere 2 eşit taksit halinde ödeniyor.


Gayrimenkul satışında gelir vergisi oranı 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön