22 / 05 / 2024

Bülent Aras: TANAP, Türkiye'ye enerjide eşik atlatacak!

Bülent Aras: TANAP, Türkiye'ye enerjide eşik atlatacak!

Hazar Bölgesi ile ilgili özgün araştırmalar üreten ve bölgenin dünyada önemli bir merkeze dönüşme surecinde aktif rol alan Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN), dün İstanbul'da TAP ve TANAP projelerinin önemini anlattı...



Basın mensuplarıyla bir araya gelen HASEN Bilim ve Uzmanlar Kurulu Başkanı Bülent Aras, Güney Gaz Koridoru ve Türkiye'nin enerji politikalarına dair sorulan cevaplandırdı. Enerji projelerinin Türkiye'ye faydasının çok yönlü olduğunu belirten Aras, TAP ve TANAP projelerinin önemine değinerek, 'TANAP'ın 10 milyar dolarlık bir maliyeti soz konusu. Güney Gaz Koodoru'nun maliyeti toplamda 50 milyar dolar ayarında. TANAP projesinde Türkiye'nin projedeki ortaklığı yüzde 20, Azerbaycan'ın ise yüzde 80 oranında. Ayrıca geçtiği ülkelerde muazzam istihdam oluşturacak bir proje. Doğrudan inşaat sektörüne de katkısı var. Hepsinden önemlisi Avrupa'ya gidecek yeni bir enerji hattının Türkiye üzerinden geçmesidir. Bölgede yeni enerji aktörleri ortaya çıkıyor" şeklinde konuştu. 


Türkiye'nin bu projeden zarar edip etmeyeceği sorusuna ise Aras, şöyle cevap verdi: 'Şu anda TANAP'ın fnans modeli üzerinde çalışılıyor. Enerji ve Tabu Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın öngörüsüne göre proje gerçekleştirdiğinde Türkiye 4 milyar dolar civarında gelir elde etmiş olacak, bu da Türkiye'nin bu konuda sıkı pazarlık edeceğim gösteriyor. TANAP'la Türkiye alternatif tor enerji kaynağına sahip olacak, bu da ileriki aşamada doğalgaz ftyatlarını aşağı yönde etkileyecek" cevabını verdi.



Yeni Şafak


Geri Dön