05 / 05 / 2024

Bülent Aydın: Ekolojik kalıcı konutlar inşa ediyoruz!

Bülent Aydın: Ekolojik kalıcı konutlar inşa ediyoruz!

Marmara depreminden sonra ortaya koyduğu performansla tanınan isimlerden biri olan Steelife Genel Müdürü Bülent Aydın, tıpkı Japonya'da olduğu gibi pek çok gelişmiş dünya ülkesinde de yapı inşaatında çelik kullanıldığını ifade etti...



Steelife Genel Müdürü Bülent Aydın, Japonya depreminden alınacak çok büyük dersler olduğunun altını çizdi. Tıpkı Japonya'da olduğu gibi gelişmiş ülkelerin çoğunda yüksek oranlarda kullanılan hafif çelik yapı sistemini, deprem kuşağında yer alan Türkiye için vazgeçilmez olarak nitelendiren Aydın, ancak istenilen ölçülerde ilerlenemediğini kaydetti. 1999 yılındaki Marmara depreminden bir yıl sonra, 2000 yılının Mayıs ayında düzenlenen Yapı Fuarı'nda hafif çelik sistem ile üretilmiş binayı Türkiye'de ilk defa kurduklarını belirten Aydın, böylelikle çelik kullanımının yaygınlaştırılması için de bir ilke imza attıklarını söyledi. Aydın, şöyle devam etti:

ALTERNATİFİN ALTI ÇİZİLDİ

Bu tarihten önce çelik sistem ile üretilmiş yapılar, sanayi tesisleri, depo, hangar gibi profesyonel kullanım için üretilen binalardan ibaret iken, konut ve sosyal amaçlı binaların üretiminde çelik yapı sistemi tercih edilmemiştir. Steelife'ın 2000 yılındaki bu atılımı, özellikle depreme karşı güvenliği ile öne çıkan alternatif bir yapı sisteminin varlığını ortaya koymuştur."

Ancak çelik yapı sektörünün bu tarihten sonraki gelişiminin beklenenden yavaş olduğunu söyleyen Aydın, gelişimin yavaş olmasının nedenini, Her yenilikte olduğu gibi hafif çelik yapı sisteminin de kullanıcılar tarafından en ince ayrıntısına kadar sorgulanmasından ve mesafeli yaklaşılmasından kaynaklanmaktadır sözleriyle açıkladı.

Steelife'ın performansına dikkat çeken Aydın, depreme dayanıklı olduğu kadar ekolojik kalıcı konutlar inşa ettiklerini söyledi.

 


Geri Dön