02 / 05 / 2024

Bulgaristan Şipka Tüneli'nin inşaatı için Türk firmalarından teklif!

Bulgaristan Şipka Tüneli'nin inşaatı için Türk firmalarından teklif!

Bulgaristan Hükümeti, Shipka kasabasında bulunan karayolu tünelinin yapılması için teklifleri aldı. 7 teklif arasında 5 Bulgar şirketinin yanı sıra 3 Türk şirketi de bulunuyor.



Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, hükümete bağlı COVID-19 Kriz Masası üyeleriyle 04 Mayıs'ta yaptığı basın açıklamasında, lokantaların teras ve bahçe bölümlerinin yanı sıra stadyumların koşu pistleri, yüzme havuzları, tenis kortları ve diğer bazı spor tesislerinin yeniden hizmete açılacağını söyledi. Bulgaristan’da normale dönüşün bir başka işareti ise inşaat projelerinin hayata geçirilmesi. Bunun için de ihaleler kaldığı yerden devam ediyor.

Bulgaristan Hükümeti, Shipka kasabasında yapılması planlanan karayolu tüneli inşaatı için tekliflerler alındı. 7 teklif arasında 5 Bulgar şirketinin yanı sıra 3 Türk şirketi de bulunuyor.

Dünya'da yer alan habere göre; 140 milyon euro yani 1 milyar liraya neden olması planlanan projenin ihalesine Türkiye’nin yakından bildiği Kolin İnşaat,  Ankara  merkezli Duygu Mühendislik firması ile beraber teklif verecek. Bir diğer Türk şirketi, Doğuş Holding’e ait Doğuş İnşaat ise Bulgar Via Construct ve Via Plan adlı firmalarla oluşturduğu konsorsiyum ile ihale sürecine katılım sağlayacak.

5 tünel, 6 köprülük proje

10.5 kilometrelik karayolundan meydana gelecek projenin 2.9 kilometresi Bulgaristan’ın merkezinde yer alan Gabrovo ve Kazanlak şehirleri arasında mevcut yolun yeniden inşası yapılacak. Projede 5 tünel, 6 köprü ve bir üst geçit bulunacak.

2024'e kadar tamamlanması planlanan ve Sofya Hükümeti'nce öncelikli projeler arasında bulunan Shipka, Bulgaristan’ın kuzey ve güney bölgelerinde mevcut karayolu altyapısına daha hızlı bir bağlantı sunacak.

Cengiz ile en zor projeyi kazandı

Bilindiği durumda Doğuş İnşaat, Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da yer alan metro projesini inşa etmişti. Duygu Mühendislik ise geçen yıl aralık ayında Cengiz İnşaat ile ülkenin en önemli projelerin arasında bulunan Sofya’yı Filibe’ye bağlayan demir yolunun 20 kilometrelik Elin Pelin-Vakarel Demiryolu Hattı ihalesinin kazanını oldu.

Bulgaristan’da son 70 yıl içerisinde yapılacak en zor proje olarak ünlenen “Elin Pelin-Vakarel Demiryolu Hattı” ihalesini Cengiz İnşaat-Duygu Mühendislik İş Ortaklığı kazanmıştı.

Bulgaristan Ulusal Demiryolu Altyapısı Şirketi'nce (NRIC) ihale edilen projenin bedeli ise 255 milyon Euro olarak belirlendi.


Geri Dön