10 / 01 / 2025

Burdurlular yeni hastane istiyor!

Burdurlular yeni hastane istiyor!

Burdur'a yeni hastane yapılması yıllardır bekleniyor. Burdurlular yıkım kararı alınmış bir hastanede sağlık hizmeti alıyor.



Burdur'a yeni hastane yapılacağı yıllardır söylenir durur. Bu süreçte, komşumuz Ispartaya pek çok yeni hastane yapılmışken, bu söylemlere rağmen, Burdura yeni bir hastane yapılmış değil. Burdurlu hala depreme dayanıksız olduğu belgelenmiş, yıkım kararı alınmış bir hastanede sağlık hizmeti almakta.


Milletvekili Bayram Özçelik, yaklaşık bir yıl önce basına yaptığı açıklamada; "Depreme dayanıksız olan binanın yıkım kararı sonrasında, Burdura yapılacak 300 yataklı Devlet Hastane 2016 yatırım programına alındı. Hastanenin projesinin 5 ayda tamamlanacak, Burdur Belediyesi ile yapılan görüşmeler sonrası takas yoluyla Tefenni yolu üzerinde Belediyenin yeni açılan İstasyonun arkasında 47 dönüm arsaya inşaatına başlanacaktır" demişti.


Bu açıklamanın üzerinden bir yıl geçmesine rağmen Hastane inşaatına başlanabilmiş değil. Bırakın inşaata başlanmasını, vatandaş Yeni Hastane için bulunduğu söylenen arsanın akibetinden bile bilgi sahibi değil. 'Yeni Hastane için arsa bulundu isi inşaat niye başlamıyor?' soruları ortada dolaşmakta.


Yaptığımız araştırma ile edindiğimiz bilgiye göre Yeni Burdur Belediyesinin yeni açtığı benzinliğin arkasındaki alan Hastane Yapımı için tahsis edilmiş durumda. Tahsisle ilgili işlemler tamam. Tahsis edilen alanın içinde görünen yaklaşık 35 metrelik yolun tahsis alanı dışına alınması için çalışma yürütülüyor. Bu sorun çözüldükten sonra dileriz, Yeni Hastane temeli için bir an evvel ilk kazma vurulur. Yoksa, yeni hastane yapımı konusunda vatandaş hem sabırsız, hemde umutsuz görünmekte. Burdur'un acilen yeni bir hastaneye ihtiyacı olduğunu bütün Burdur biliyor, Bunu bilmeyenlerin, bakanlık yetkilileri ve siyasiler olduğu düşünülmekte. Olası bir depremde, yıkım kararı olan bina yıkılır ve can kayıpları olursa bu ağır sucun sorumluluğunu kim üstlenecek, bu can kayıpları için kim hesap verecek?


Bir yıl önce yayınladığımız haberde, Burdura yapılması beklenen Yeni Devlet Hastanesi konusunda yazdıklarımız;


Burdur'a yeni bir devlet hastanesi yapılacağı yıllardır söylenegelir. Milletvekili Özçelik bu konudaki son açıklamasında; "Sağlık Bakanlığı tarafından Kalkınma Bakanlığına Teklif edilen 300 Yataklı Burdur Devlet Hastanemizin yapımı onaylanarak Resmi Gazetede yayımlandı." dedi.


Burdur Devlet Hastanesi açısından bürekli talihsizlikler yaşadı. 1971 depreminde eski hastaneye eklenip yapılan yeni hastane yıkıldı.Depremden hemen sonra Burdur'a yeni bir hastane yapılacağı duyuruları yapıldı. Hastane yapımına başlandı. Temel atıldı. Temel yıllarca açıkta, yağmur kar altında kaldıktan sonra hastane yapıldı. Yapıldıktan bir süre sonra depreme dayanıksız olduğu belgelendi. Büyük harcamalarla güçlendirme yapıldıktan sonra da yine depreme dayanıksız olduğu tesbiti yapıldı. Depreme dayanıksızlık tesbitinden sonra, neredeyse 10 yıldır sürekli Burdur'a yeni bir hastane yapılacağı, ödenek çıkarıldığı, proje ihalesine çıkılacağı söylenir. Burdur Halkı'da bu açıklamalara inanır güvenir, umut eder bekler. Bu arada Burdur'un ilçesi Bucak'a 3. yeni hastane yapılır. Komşumuz Isparta'ya yapılan hastane yatırımlarını söylemeye bile gerek yok!


Şimdi geldiğimiz son noktada Burdur'a yeni hastane yapılması aciliyet gerektirir. Depreme dayanıksız olduğu söylenen bir hastanede sağlık hizmeti veriliyor. Bir sarsıntı ile bu hastane hasar görecek, canlar yitecek olursa, bunun vijdan azabını hepimiz taşımaz mıyız. Burdur'a acilen yeni bir hastane yapılmalı. Ödenek çıktı! Proje ihalesine çıkılacak! Burdur Kamuoyu bu müjdelerle çok sevinip hayal kırıkılı yaşadı. Bu kez öyle olmamalı. Burdura yeni bir hastane, geniş, ferah, ileride genişlemeye gelişmeye açık bir arsa üzerine yapılmalı. Yeni Hastane'ni yapıldığı bölgeye ekonomik sosyal gelişme sağlayacağı da unutulmamalı;


Bu konuda geriye doğru giderek gazetemizde yayınladığımız haberlere bakalım;

22 Haz 2012'de "Yeni Hastane için Proje İhalesi müjdesi" başlığıylayaptığımız haberde; "Milletvekili Bayram Özçelik'in , Sağlık Bakanlığı tarafından Burdur'a yeni bir devlet hastanesi yapılması için, proje ihalesine çıkma talimatının verildiğini müjdelediğini, duyurmuşuz!

Milletvekili Özçelik 2014 yılı Aralık ayında da Burdur'a 300 yataklı yeni devlet hastanesi yapımı için; 2015 bütçesinden 70 milyon TL ayrıldığını müjdesini vermiş!


15 Temmuz 214'de gazetemizde "Burdur Devlet Hastanesi, yamalı bohça gibi hizmet vermeyi sürdürüyor." Başlığıyla yayınladığımız haber;

"Bir yanda güya güçlendirme yapıldığı, ancak yapılan güçlendirmenin amaca ulaşmadığının söylendiği eski hastane, diğer yanda daha yapılıp teslim edilmesinin hemen ardından çatısı akan, elektrik şebekesi arızalanan, kanalizasyonu tıkanan, güya yeni hastane.


Aylardır, ne siyasetçiler, ne de hastane yöneticileri, yeni hastane konusunda bir kelime etmiyorlar. Dolayısıyla vatandaşın aklına gelen ilimizde yapılacak "yeni hastane rafa mı kaldırıldı?" "Burdur yeni hastaneye layık görülmedi mi?" sorularını gündeme getirmişiz!


Şimdi 2016'dayız Burdur'a yeni devlet hastanesi için ödenek ayrıldığı, proje ihalesine çıkılacağı ancak, yeni hastanenin nereye yapılacağı konsunda bir karar varılamadığı biliniyor. Burdur Devlet Hastanesi, yamalı bohça gibi hizmet vermeyi sürdürüyor.


Bir yanda güya güçlendirme yapıldığı, ancak yapılan güçlendirmenin amaca ulaşmadığının söylendiği eski hastane, diğer yanda daha yapılıp teslim edilmesinin hemen ardından çatısı akan, elektrik şebekesi arızalanan, kanalizasyonu tıkanan, güya yeni hastane.


Aylardır, ne siyasetçiler, ne de hastane yöneticileri, yeni hastane konusunda bir kelime etmiyorlar. Dolayısıyla vatandaşın aklına ilimizde yapılacak "yeni hastane rafa mı kaldırıldı?" "Burdur yeni hastaneye layık görülmedi mi?" soruları geliyor.


Ülkemizdeki sağlıkla ilgili gelişmeler anlatıldığında hep tek kişilik, çift kişilik odalardan bulunan lavabo, tuvalet, televizyon ve diğer imkanlardan bahsediliyor. Peki o zaman eski hastane diye nitelediğimiz hastanedeki asker koğuşu gibi hizmet veren koğuşlara, hastaların ulaşımının güç olduğu eskimiş tuvaletlere ne demeli? Eski hastanenin artık miadını doldurduğunu, yakın zamandaki olası bir deprem olduğunda ayakta kalmasının şüphe götürür olduğunu herkes biliyor!


Yeni hastane diye bilinen hastanede 2 asansör, hem hastalara, hem de yemek ve malzeme taşınmasında hizmet veriyor. Gerisini siz anlayın artık. Yeni hastanenin adı yeni ama yapılan onca düzenlemeye rağmen hala yeterli verim alınabilmiş değil.


Devlet Hastanesi Başhekimi olarak görev yatığı dönemde Burdur'a yeni hastane kazandırmanın şart olduğunu sık sık kamuoyuyla paylaşan yeni hastane konusunda gidip gelerek Ankara'yı yol yapan Uzm. Dr. Uğur Altınışık, yeni hastane için projeler hazırlandığını, projenin bakanlığa kabul ettirilmesi, projeye ödenek çıkarılması konularında çok yoğun çaba sarfetmiş ve çalışmalarını da basın aracılığıyla kamuoyuyla paylaşmıştı. Uzm. Dr. Altınışık'ın görevden ayrılmasından sonra, yeni hastaneye ilişkin kamuoyu bilgilendirilmesi yapılmadı. Tabi ki bu Burdur'un yeni bir Devlet Hastanesi'ne ihtiyaç duyduğu gerçeğini ortadan kaldırmıyor."



Burdur Gazetesi


Geri Dön