04 / 05 / 2024

Burhanettin Kocamaz: Tarsus Havalimanı için araziler heba oldu!

 Burhanettin Kocamaz: Tarsus Havalimanı için araziler heba oldu!

‘Ölü yatırım’ olarak ifade ettiği, Mersin’e yapılması planlanan bölgesel havalimanı inşaatının üçüncü yılında durduğunu kaydeden Burhanettin Kocamaz, ‘Bir inat uğruna Tarsus’un en değerli arazilerini heba ettiler’ dedi



Mersin, serbest ticaret bölgesine ve limana sahip olan önemli illerimiz arasında yer alıyor. Narenciye üretiminin de önemli merkezlerinden Mersin, aynı zamanda bu yıl beşincisi gerçekleştirilen Narenciye Festivali ile de adından söz ettirmeye başladı. 

Festival kapsamında Mersin’de bulunduğumuz günlerde 2014 yerel seçimlerinde Büyükşehir Bedeliyesi Başkanlığı koltuğunu devralan MHP’li Başkan Burhanettin Kocamaz ile de konuşma fırsatı bulduk. 


İŞSİZLİK YÜZDE 29

Daha önce Tarsus’da 20 yıl Belediye Başkanlığı yapan Kocamaz, öteden beri göçler nedeniyle Mersin’in bir problemler yumağı haline geldiğini anlattı. En büyük problemin işsizlik olduğunu kaydeden Başkan Kocamaz, “Kış aylarında yüzde 29’lara varan işsizlik oranı var. Yaz aylarında tarım nedeniyle yüzde 22’lere düşüyor. 

Bu nedenle kahvehaneler dolu. Türkiye ortalamasının çok üzerinde, olması gerekenin 3 katı kahvehane var. İş bulamayanlar ya seyyar satıcılık yapıyor ya kahvehanede çalışıyor’’ dedi.


HATALAR ZİNCİRİ 

Kocamaz’a zaten göç sorunu olan Mersin’e Suriye’den mültecilerin de gelmesiyle oluşan yükü hatırlattığımızda, “Kayıtlı 48 bin Suriyeli var. Ama kayda girmeyen insanlar da var. Üç ay önce burada Suriyeliler tarafından 170’i aşkın şirket kurulmuştu. Tarlalarda ucuza çalışıyorlar. Zaten işsizlik varken yeni bir kambur ekleniyor. Maalesef bu olaya Türkiye hem hatalar zinciriyle geldi hem de hazırlıksız yakalandı’’ şeklinde konuştu. 


50 YILDIR AYNI FİYAT 

Tarımsal üretim ve narenciyeye ilişkin de bilgi veren Başkan Kocamaz, “10 yaşımdayken portakal 3 kilo 1 lira diye bağırırdık. Şimdi 60 yaşıma geldim hala 3 kilo 1 lira. 50 yıldır aynı fiyat ama girdiler belki 100 katına çıktı. Eskiden portakal bahçesi zenginlik alametiydi. Şu anda o bahçelerin çoğu sökülüyor, başka ürünlere geçmeye çalışıyorlar. 

91 yıldır ülkede araştırma sonucu ortaya çıkarılmış yeni ürün yok. İsrail’den aldığı tohumla bahçesine bitkiyi ekiyor’’ ifadelerini kullandı. 


KREDİ BULUNAMIYOR

Mersin’de yapımı süren havalimanına ilişkin de sorularımızı yanıtlayan Kocamaz, Çukurova bölgesel havalimanına ilişkin önceden çok ümitli olduklarını fakat, bu yatırımın ölü doğduğunu ve inşaatın durduğunu kaydetti. Bu tür yatırımların en az 49 yıl işletme karşılığı yapılabildiğini belirten Kocamaz, şöyle devam etti: “Burada işi iddiaya bindirdiler. Adamın başını da yaktılar. İşletme sürüsi; 9 yıl 10 ay 20 gün. Sanki çocuk doğuracak. O da kendi öz kaynağını kullandı ama bankalar süre kısa olduğu için kredi vermiyor. Hatta bu işleri yapan bir işadamı geldiğinde ben sormuştum. ‘Bana 29 yıl teklif etseler kurmazdım. Bu işler dünyanın her yerinde 49 yıl üzerinden yapılır. Bitiremezler’ dedi. Nitekim öyle de oldu. 


YERİNE KARŞI ÇIKTIM

Ben oranın yerine çok karşı çıktım. Tarsus’un en önemli, en değer arazileri heba oldu. Birinci sınıf tarım arazisi ve 10 bin dönüm. Üç yer tespit edilmişti. Mersin’de 8 adet turizm bölgesi ilan edilmiş yer var. Bizim önerdiğimiz yer oraya 5 kilometre kadar yakındı. Ama bir kör inatla çok tartıştık. Buraya olacak dediler. Bakanlıkla tartıştık. Oradaki bürokratlar bakanı yanlış yönlendirdiler. İstimlak ederken çok yüksek maliyetler çıkar dememize rağmen. Hatta tarım arazisi giden toprak bir daha gelmeyecek dedik. Bürokratları aşamadık. Üçüncü yılda inşaat durdu. 


Gelin bir görün dedim. Bir sürü bahçeler gitti. Bir de havalimanı daha başlamadan bölgenin dengesini bozdu. Normalde tarım arazilerinin dönümü 4-6 bin lira, bahçeler de 12-13 bin liraydı. İstimlaklar başladı boş tarlalar 16-18 bin lira, mahkemeye verdiler rakam dört katına kadar çıktı. 

Normalde bu rakamlar 4-5 iken birçok insan ekmek yiyordu. Vatandaşın elindeki tarlalar da gitti. Diğer tarlaları tröstler toplamaya başladı. Bizim vatandaş da köyden geldi. Ev aldı, araba aldı. Parayı bitirdiler. Hepsi ekmeğe dileniyorlar.’’


Recep Erçin-Aydınlık


Geri Dön