28 / 04 / 2024

Bursa Belediyesi'ne Koza Han’ı koruma çağrısı!

Bursa Belediyesi'ne Koza Han’ı koruma çağrısı!

Bursa’da UNESCO Dünya Miras Listesi’nde olan Koza Han’ın avlusuna yapılan kesme taş döşeme inşaatı tepkiler üzerine durduruldu. Mimar Seda Özen Bilgili, sökülen taşların da Han'ın özgün taşları olmadığını belirtirken belediyeye tarihi yapının korunması çağrısı yaptı.



Osmanlı’nın ilk başkenti olan Bursa’da 529 yıllık tarihi bulunan Koza Han’ın avlusunda yapılan kesme taş döşeme inşaatı tepkiler üzerine durduruldu. GAzete Duvar'dan Pelin Akdemir'in haberine göre; 15. yüzyılda Sultan II. Beyazıd tarafından inşa ettirilen ve 2014'te UNESCO Tarihi Kültür Miras Listesi’ne alınan Koza Han’da Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından zemin iyileştirme çalışmaları kapsamında avlusuna kesme taş döşeniyordu. 

Bursa Belediyesi ne Koza Han’ı koruma çağrısı!

'GRANİT KÜP TAŞLAR DA BURANIN ÖZGÜN DÖŞEMESİ DEĞİL'

Koza Han’ın avlusundaki mevcut taşların da tarihi olmadığını belirten Mimar Seda Özen Bilgili, “Granit küp taşlar da buranın özgün döşemesi değil. İnsanlar o taşları da 600 yıllık sanıyor. Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bir yer. Kaldırımların dikkatli düzenlenmesi gerekiyor. Bunun için kurulan kurumların kağıt üstünde kalmaması lazım” diye konuştu.

Bursa Belediyesi ne Koza Han’ı koruma çağrısı!

'SÖKÜLEN BETONUN NE TARİHİ NE KÜLTÜREL BİR TARAFI VAR'

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, mevcut döşemelerin iptal edilmediğini, hukuki ve teknik boyutu olmayan baskı betonun yerine farklı döşemelerin kullanılacağına vurgu yaptı. Aktaş, “Sökülen betonun ne tarihi ne de kültürel bir tarafı var. Burada yapılmış bir deneme uygulamasını, bütün Türkiye’ye yayarak, sanki burada tarih katlediliyormuş gibi bir yaklaşım var. Bitince herkes ne olduğunu görür" şeklinde konuştu.

Bursa’da geçmiş yıllarda yapılan bazı restorasyon çalışmaları da tartışmalar yaratmıştı. 1326'da inşa edilen Alaeddin Bey Camii’nin girişinin PVC doğramalarla kapatılması ve camiye bakır kapı takılması, İznik ilçesindeki tarihi Orhan Camii'ne (Ayasofya) restorasyon sırasında monte edilen buzlu cam ve pimapen kapılar, Yerkapı Surları, Balibey Hanı, Bursa Kent Müzesi, İncirli Hamamı gibi tarihi yapıların restorasyon çalışması adı altında orijinal hallerinin bozularak modern yapılara dönüştürülmesine tepki gösterilmişti.

Bursa Tophane'de dönüşüm çalışmaları hız kesmiyor!

Bursa'da kentsel dönüşüm için anlaşmaya varıldı!


Geri Dön