13 / 05 / 2024

Bursa, kentsel dönüşüm ile büyük bir değişime giriyor!

 Bursa, kentsel dönüşüm ile büyük bir değişime giriyor!

Bursa'da 350 bin binanın yenilenmesi gerekirken Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe 100 daire için 130 daire verebileceklerini açıkladı



Bursa’da 8 yılda 2 bin 200 kamulaştırma yapılırken maliyeti 151 milyon lirayı buldu. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin açıklamaları şu yönde oldu:


Kentte binaların birçoğu 1999 depremi öncesinde yapılmış. Bu nedenle binalar büyük risk taşıyor” dedi. Bursa’da büyükşehir sınırları içinde 350 bin bina olduğunu ifade eden Recep Altepe, “Bunların yenilenmesi gerekiyor. Dönüşüm yasası çıktı ama bunu uygulamak kolay değil. Vatandaş bilinçli olmalı ve sağlam binada oturmayı tercih etmeli.


Kentsel dönüşüm bölgelerini belirlenen Bursa'da eski yerleşim yerleri ve ana caddelerdeki eski binalar kentsel dönüşüm bölgesi olarak belirlendi. Yeni binalara halkı teşvik etme amaçlı 100 konut yerine 130 konut verebileceklerini açıklayan Altepe ayrıca şunları belirtti:


Biz zaten belediye olarak dönüşüm projeleri yapıyoruz. Sıcaksu, İntan bölgeleri ile Yalova yolu projelerini sürdürüyoruz. Vatandaşlar da bu konuda bilinçli davranırsa birlikte dönüşümleri gerçekleştireceğiz.


Recep Altepe, kentte 10 tane 5 yıldızlı otel yatırımının devam ettiğini belirtirken otel yatırımcıları için otel yapılacak arsalarda teşviklere açık olduklarını söyledi. 


Bursa'da 1 yıl sonra açılacak olan 45 bin kişilik stadın 2 ay içinde kaba inşaatı bitecek. 200 milyon lira inşaat maliyetiyle yapılan stadın çatısında timsah figürü olacağını belirten Altepe, stadın açılışı için Real Madrid’i davet edeceklerini söyledi. 


Şehrin merkezinde bulunan eski stadın yerini ise meydan yapacaklarını ifade eden Altepe sözlerine şöyle devam etti:


80 bin metrekarelik alanı inşaata açmayacağız. Kentin yeni meydanı ve çekim noktası orası olacak. Halka açık olacak ve birçok etkinlik orada yapılacak.



Bursa'yı turizm açısından daha fazla geliştirmek için Ulubat Gölü ile Marmara Denizi’nin birleştirme planları olduğunu belirten Altepe, “İki nokta arasında 38 kilometrelik dere var. Orayı genişletip yat limanı oluşturacağız. Üzerinde gemiler geçecek. Ayrıca Disneyland tarzı tema park yapacağız” diye konuştu.


Recep Altepe, kentin en önemli yerlerinden biri olan Uludağ için de çeşitli yatırımlar yaptıklarını anlatarak,  Uludağ’a 8.5 kilometrelik teleferik hattı yaptıklarını açıkladı. 140 kilometre hızla esen rüzgarda bile çalışacak teleferiğin Uludağ’a büyük katkı sağlayacağını kaydetti.


Recep Altepe, kentin tarihi özelliklerini ön plana çıkarmak için çeşitli yenileme çalışmaları yaptıklarına vurgu yaparak, “Bursa’da 255 tarihi yerin restorasyonunu yapıyoruz. Tüm surlar elden geçiriliyor. Arkeolojik kazılar yapılıyor. Dünyada bu alanda bizle yarışacak bir başka belediye yok” diye konuştu.


Recep Altepe, nüfusa göre en uzun metro hattının Bursa’da olduğuna vurgu yaparak, şu bilgileri verdi: 


Üniversite ve Mudanya metro hatlarını bitirdik. Kestel etabı ile metro 17 kilometreye ulaşacak. 4 yılda yatırımlar tamamlanmış olacak. 3 kilometrelik tramvaya 6 kilometre daha ekleyeceğiz. Böylece toplam 26 kilometrelik raylı sistem olacak. Ayrıca 11 kavşak ve köprü hayata geçirdik.


Radikal


Geri Dön