Bursa Osmangazi'ye 5 ayrı deprem veri istasyonu yapıldı!
Bursa'da, Osmangazi Belediyesi ile Anadolu Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü'nün yaklaşık bir yıldan bu yana yürüttüğü çalışmalar sonucu, Osmangazi'ye 5 ayrı deprem veri istasyonu yapıldı...
Deprem kuşağında birinci derecede yer alan Bursa'da, Osmangazi Belediyesi ile Anadolu Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü'nün yaklaşık bir yıldan bu yana yürüttüğü çalışmalar sonucu, Osmangazi'ye 5 ayrı deprem veri istasyonu yapıldı.
Merinos Parkı yanındaki istasyon açılışında konuşan Anadolu Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Arş. Gör. Dr. Muammer Tün, "Bu istasyonlar aracılığıyla Bursa ve çevre illerde meydana gelecek depremler eş zamanlı olarak deprem ağıyla paylaşılacak. Farklı zeminlerdeki deprem tepkilerini alabilmek için 5 farklı noktaya istasyon kurduk" dedi. İstasyonları Afyon, Kütahya, Bilecik gibi komşu şehirlerde de yaygınlaştırmayı hedeflediklerini bildiren enstitü madara Prof. Dr. Alper Çabuk şöyle konuştu:
RİSKLERİ BELİRLİYOR
"İstasyonlardan gelen verilerle yapılan analizler neticesinde, deprem risklerine bağlı olarak yapüacak kentsel dönüşüm çalışmalarının önceliklerinin belirlenmesinde yardımcı oluyor ve zemine bağlı riskleri hızlı şekilde belirleyebiliyor.
Gelen verilere bağlı olarak kentlerin hangi bölgelerinin depremden nasıl etküendiğini belirleyebiliyoruz. Bu bilgiler kentlerin zemin özelliklerinin ve bu özelliklere bağlı risklerin belirlenmesi açısından karar vericiler için çok kıymetli."
ELEKTRİĞİNİ ÜRETİYOR
Hizmete giren 5 ayrı deprem veri istasyonundan 3'ünün güneş enerji paneliyle aynı zamanda kendi elektriğini de ürettiğini açıklayan Çabuk sözlerini şu şekilde sürdürdü: "İstasyonlardan elde edilecek veriler, kurulacak alarm sistemi sayesinde depremin oluşmaya başladığı andan itibaren ana binadaki sisteme iletilecek. Verilerin ana merkeze ulaşması ile birlikte erken uyarı sistemleri devreye girecek. Bu sayede, erken uyarı sistemi ile entegrasyonu sağlanmış bulunan sistemler devreye girerek, şehrin elektrik, su ve doğalgaz gibi altyapı elemanlarının kesilmesi sağlanacak."
PEK ÇOK TEHLİKEYİ ORTADAN KALDIRIYOR
Yapılan çalışmalarla deprem sonrası ikinci bir faciaya neden olan yangın, su baskını ve benzeri tehlikelerin ortadan kalkmış olacağını belirten Çabuk, "Sistem, ayrıca binalarda oluşacak hasann kayıt altına alınmasını sağlarken, elde edilecek veriler sayesinde, kentsel dönüşüm kapsamındaki Bursa'da konutlar m depreme karşı dayanıklılığı hakkında da fikir sahibi olunmasına katkı sağlayacak" dedi.
Hürriyet Eskişehir