23 / 12 / 2024

Bursa, Türkiye ortalamasının üzerinde bir büyüme performansı gösteriyor!

Bursa, Türkiye ortalamasının üzerinde bir büyüme performansı gösteriyor!

Üretim ve ihracat üssü Bursa'nın gözü yükseklerde. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay, "Türkiye'nin üretim ve ihracat üssü konumundaki Bursa, Türkiye ortalamasının üzerinde bir büyüme performansı gösteriyor" dedi




Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, "Türkiye'nin üretim ve ihracat üssü konumundaki Bursa, Türkiye ortalamasının üzerinde bir büyüme performansı gösteriyor. Ancak bu öncülüğü devam ettirmek ve daha ileriye taşımak, geleneksel sanayi ve ticaretimizi dönüştürmekten geçiyor" ifadelerini kullandı. 


Burkay, yazılı açıklamasında, dünya ekonomisinde büyük bir değişim ve dönüşüm yaşandığını, bilginin yeniliğe dönüştüğü ülkelerin zenginleştiğini vurgulayarak, ulusal zenginliğin bir ülkenin doğal kaynaklarından ve işgücünden daha çok rekabetçiliğine ve inovasyon yapabilme kapasitesine bağlı olduğunu belirtti.  


Dünyanın en çok Ar-Ge yapan ilk 2 bin şirketi arasında 2012 yılında sadece 6 Türk şirketi olduğunu hatırlatan Burkay, TÜBİTAK kaynaklı bilgilere göre Türkiye'nin 2006-2011 arası Ar-Ge harcamasındaki artış oranının Çin'den sonra ikinci sırada yer almasının sevindirici bir gelişme olduğunu ifade etti. 


Burkay, Ar-Ge ve inovasyona dayalı üretimin önemine değinerek, şunları kaydetti: 


"Türkiye'nin üretim ve ihracat üssü konumundaki Bursa, Türkiye ortalamasının üzerinde bir büyüme performansı gösteriyor. Ancak bu öncülüğü devam ettirmek ve daha ileriye taşımak, geleneksel sanayi ve ticaretimizi dönüştürmekten geçiyor. Orta gelir sendromuna takılmadan daha yüksek hedeflere ulaşmanın yöntemi ise Ar-Ge ve inovasyona yönelmektir. Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünde 500 milyar dolar ihracat ve 600 milyar dolar ithalat olmak üzere toplam 1 trilyon doların üzerinde bir dış ticaret hacmi ile dünyanın en büyük 10 ekonomisi içerisinde yer almayı hedefliyoruz. Sanayimizde bilgi ve inovasyona dayalı bir üretim ve ihracat yapısı şart. İleri teknoloji ürünlerinin ihracatımız içerisindeki payı yüksek olmalı." 


"Türkiye ortalamasının 3-4 katı üzerindeyiz" 


Dünyada "inovasyon ekonomisi" algısının bulunduğunu, bu yeni süreçte, orta ve ileri teknoloji ürünlerinin, ihracat içindeki payını yükseltmek gerektiğini vurgulayan Burkay, "Bursa olarak bu alanda yüzde 3 düzeyinde olan Türkiye ortalamasının 3-4 katı üzerindeyiz. Bunu daha yukarıya çekmek için ticaret ve sanayi alanlarımızda değişim ve dönüşümü sağlamak öncelikli hedefimizdir" değerlendirmesinde bulundu.  


Burkay, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının en az 30 Ar-Ge personeli çalıştıran firmalara çeşitli destek ve vergi muafiyetlerinden yararlanma imkanı sağlandığını anımsatarak, BTSO olarak Bursa'daki Ar-Ge merkezi sayısının artırılması amacıyla Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ile iş birliğine gittiklerini aktardı.  


BTSO olarak Ar-Ge Merkezi Belgesi alabilecek firmaları tespit edeceklerini, ardından da firmalara Ar-Ge merkezi oluşum danışmanlığı hizmeti vereceklerini anlatan Burkay, Türkiye genelinde faal 159 Ar-Ge merkezinden 45'inin İstanbul'da bulunduğunu, bunu 23 Ar-Ge merkeziyle Bursa ve 22 Ar-Ge merkeziyle Kocaeli'nin takip ettiğini bildirdi. 


Burkay, Türkiye'nin toplam ihracatının 10 yıl önce 36 milyar dolar olduğunu, 2013'de ise 150 milyar doları aştığını hatırlatan Burkay, şu bilgileri verdi: 


"Yani 4 kattan daha fazla bir artış sağladık. Bugün Türkiye, 300 milyar doları aşan dış ticaret hacmi ile dünyanın en büyük 17. ekonomisidir. Artık ülkemiz önüne 10-15 yıllık hedefler koyabiliyor. Bu da çok büyük avantaj. 'Rakamsal öngörüler birebir tutacak' diye bir şey yok, ama neticede bir hedefiniz varsa ve bu hedefe ulaşacak yol haritasına sahipseniz mutlaka iyi bir noktaya yerleşirsiniz." 


"Detroit'in düştüğü duruma düşmemeliyiz" 


 2008 yılı sonunda başlayan global krizde olduğu gibi üretmeden, dünya ile entegre olmadan sürdürülebilir bir büyümeden bahsedilemeyeceğini ifade eden Burkay, şöyle devam etti: 


"Sürekli dış ticaret açığından bahsediyoruz ama bu aslında bir inovasyon açığıdır. Bu değişim ve dönüşüm, toplumda bir kültür devrimiyle gerçekleşebilir. Bursa, artık sadece otomotiv sektörü özelliğiyle anılmamalı. Bu tür bölgeler uzay, havacılık ve savunma sanayi alanında da elverişlidir. Biz Detroit'in düştüğü duruma düşmemeliyiz. Biz Bursa'yı, Türkiye'nin teknoloji merkezi yapmak istiyoruz." 


Bursa'nın, Türkiye'nin ekonomide, ihracatta ve istihdamda ikinci kenti olduğuna dikkati çeken Burkay, "Bursa, başarmak zorunda. Dünyada artık ekonomi politikaları yeniden kurgulanıyor, bütün kurgu değişiyor. Biz o yüzden kentin ortak aklı dedik. 'Marmara Havzası San Francisco havzası olacak' dedik. Türkiye'yi 2023 hedefine bu bölge yükseltecektir" görüşüne yer verdi.  



Dünya


Geri Dön