06 / 05 / 2024

Bursa yıkılıp, yeniden inşa edilmeli!

Bursa yıkılıp, yeniden inşa edilmeli!

Bursa, tarihin sayfalarında derin bir yeri olan, onlarca medeniyetin yeşerdiği kadim topraklar. Bunca medeniyetin her biri Bursa'nın yangın ve deprem gerçeği ile yüzleşmiş. Ve her birinin sonunda Bursa silinip, yeniden inşa edilmiş...



Bursa, tarihin sayfalarında derin bir yeri olan, onlarca medeniyetin yeşerdiği kadim topraklar. Bunca medeniyetin her biri Bursa'nın yangın ve deprem gerçeği ile yüzleşmiş. Ve her birinin sonunda Bursa silinip, yeniden inşa edilmiş. Yaşadığımız Bursa, son Bursa. 


Yaşanan bunca felaketten ders alınmadığından, kendi halinde, umarsız ve sorumsuz bir şekilde büyüyor. Sadece büyüyen Bursa. Fiziksel ve demografik olarak büyüdüğü halde, gelişemeyen Bursa. 


Birbirini anlamsız açılarla kesen sokak ve caddeler, trafiği taşımayan arterler ve bütün bunların üstüne hiç rahatsız olmadan yaşayanlar. 

Şehrin çarpıklığından, karmaşasından, her türlü kirliliğinden şikâyet etmeden yaşayanlar, bu şehri hak etmiyor. 


Bu şehir, tarihin her safhasında, bu umarsızlardan intikamını doğa yolu ile almıştır. Gelecek vadede de bunu yapacağından kimsenin hiç şüphesi olmasın. 

Bursa, yeniden yapılanmaya gitmezse, bugün en yüksek rantın olduğu merkezde, sağlam yapı, adım atacak sokak, itfaiye ve cankurtaranın giremediği sokak ve caddeler olmadığında bugün elde tutulan rantın hiçbir değeri kalmayacak. 


Şehrin merkezinde bulunan yapı stokları çok eski. Metal ve beton yaşlanmasının en yüksek olduğu yerler. Mesela Altıparmak, Setbaşı, Heykel civarı. Burada yıkımın çok zor olduğu, fiziksel zorluklardan ziyade, yer bedellerinin çok yüksek olmasından dolayı yeniden yapılaşmaya gidilemiyor. Bursa merkez, en acil yıkılıp yeniden yapılması gereken yer. Burası bitti mi, hâlihazırda tüm Bursa biter. 


Yerlerinin çok değerlenmesinden dolayı, dönüşümün önünü kapatanlara sormak isterim; Sahibi bulunduğunuz yerleri, kaç cana ve canınıza değişirsiniz. Anlamanız için, çocuklarınızın, torunlarınızın heba olması mı gerekiyor? 


Bursa'da bir kentsel dönüşüm yapılacaksa, bu merkezden başlamalı ve acilen olmalı. Zaman gittikçe daralıyor. 


Yerel ve genel yönetimler bu konuda hızlı davranmanın yolunu bulmalı. Elbet bu yapılırken, Bursa merkezde çok katlı yapılaşmanın da önüne geçilmeli. Gerekirse, yer sahiplerine, yeni gelişim merkezlerinden yer verilmesinin yolu açılmalı. 


Bunlar yapılırsa, Bursa eski tarihi kimliğine bir artı daha katacaktır. Günümüz Bursa merkezi, geniş caddeleri, gezerken gökyüzünü gören insanları, yeşilliklerine kavuşmuş bir halde olmalı. Şehrin merkezine insanların gelme sebebi, işlerini görmek değil, şehri yaşamak ve anlamak olmalı. Olması çok zor olan bir hayal mi kuruyorum. Ama Bursa bunu hak ediyor. Bugün yaşadığımız Bursa, Bursa değil. En azından benim için. 



Bursa Hayat/Metin ESKİN 



Geri Dön