23 / 12 / 2024

Bursa Yıldırım, dönüşümle yeni bir vizyon kazanacak!

Bursa Yıldırım, dönüşümle yeni bir vizyon kazanacak!

Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, ilçenin çehresini değiştirecek projeleri dile getirirken, Türkiye'ye örnek olan kentsel dönüşümle birlikte, yepyeni bir vizyon kazanacaklarını belirtti.



Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, 700 bini aşkın nüfusuyla ülke genelinde önemli bir yere sahip olan ilçedeki kültürel miras potansiyelinin sadece yüzde 5'lik bir kısmının kullanıldığına dikkat çekerken, tarihi yapıya ayrı bir önem verdiklerini belirtti. 


Değerlerin inşası 


Yıldırım'a 50 yıllık bir perspektif kazandırmak için kolları sıvadıklarını aktaran Başkan Edebali,"Tarihi sermayemiz son derece kıymet arz ediyor. Plansız yapılaşan alanlarımızı mutlaka revize edeceğiz. Uygulamaya geçecek olan modellerimizin yanı sıra değerlerin inşasını da gerçekleştiriyoruz" dedi. 


Boynumuzun borcu 


Yola çıkarken halka vaat edilen 100 projenin Yıldırım için 'devede kulak' kaldığını açıklayan Edebali, "21 vizyon projemiz için düğmeye bastık. Görev süremizin sonu olan 2019 yılına kadar birçoğunu tamamlamış olacağız. Bu ilçeye yeni bir vizyon kazandırmak boynumuzun borcu" diye konuştu. 


İade-i itibar 


Başkan Edebali, 6 mahalleyi kapsayan büyük bir dönüşüm projesini hazırladıklarını söyledi. Eski Bursa olarak adlandırılan Yeşil Türbe ile Setbaşı aksı üzerinde yer alan 200 tarihi tescilli binanın varolduğu ifade eden İsmail Hakkı Edebali," Burayı Barcelona ve Manchestergibi turizm bölgesi yapacağız. Bölge cazibe merkezi olacak ve itibarını da geri kazanacak" dedi. 


Kızıklara ipekyolu 


2000'de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilen Cumalıkızık ile Fidyekızık arasında faytonların gezeceği tabii güzellikleri ve yeşil alanlarıyla bir İpekyolu yapılacak. 


Yıldırıma yeni vizyon 


Yıldırım'da planlama, uygulama ve mekansal gelişim konusunda eksiklerin olduğunu şehri yeniden tasarlanıp 50 yıllık bir perspektifle dönüşümü hedeflediklerini belirten Başkan Edebali, "İmar düzeni derken bu bir şemsiye bir kavram onun altında ekonomik ve sosyal hayatımızı geliştirecek boyutları var. Fiziki mekanlar problem olduğu zaman toplumsal yaşamda direkt etkileniyor. Planlama, planı uygulamaya geçirme ve değerlerin inşası bizler için olmazsa olmazlardır. Sosyal ve kültürel belediyecilik var. Bizim ürettiğimiz hizmetlerin önemli iki ana başlığı mekansal konuların ve fiziki hizmetlerin planlanması sorunların birikmeden çözerek sosyal kültürel yaşamı destekleyecek başka hizmetler yapmak' dedi. 


Tarihe uygun tesisler 


Kurtseyit, Hocataşkın, Karaağaç Mahallelerini ve Emir Sultan güneyi, Yeşil Türbe, Namazgâh'ın alt tarafı, Setbaşı'nı kapsayan 43 hektarlık alanların restore edilerek tarihi dokuya uygun sosyal tesisler olacak bilgisi verildi. Yıldırım Belediyesi'ni bütçesinin buna bütçesi yetmeyeceği için Ankara'daki bakanlıklarla görüşmeler sürdürüldüğünü belirten Edebali "Bu Türkiye için model olacak 700 yıllık mahallelimiz ayağa kaldıracak proje olacak' dedi. 


'Toplumsal beklentiyi ölçtük' 


Yıldırım'ın sorunlarını toplumun beklentisini ölçerek belirlediklerini ifade eden Başkan İsmail Hakkı Edebali, 'Yıldırım'a ilk göç edenlerle bugün arasında beklentiler farklı. Kırsal yaşamın değer yargıları yaşam şekli farklı. Şehir yaşamı toplumun bütün yaşam şeklini değiştiriyor. Sosyal hayatın içinde şehrin bize ön gördüğü yaşamı istemek toplumun hakkıdır. Biz bu beklentileri değerlendirdik. Değerlendirmeler neticesinde şehrimizin mevcut düzeni kaldıramadığını gördük' dedi. 


Kollar sıvandı 


Yıldırım'ın tarihi özelliğinin yanı sıra plansız yapılaşmanın olduğu devasa alanlar olarak iki yönü olduğunu ifade eden Edebali, "Tarihi yerleri koruyarak geliştirebiliriz. Plansız alanları da yıkarak düzeltebiliriz. Yıldırım turizm potansiyelinin yüzde 5'ini bile karşılayamıyor. Yeşil Türbe bir şaheser, şehirciliğin şifreleri zaten 1400 yılında yapılan Yıldırım Külliyesi'nde. Bu kadar kıymetli bir alandan biz yeteri kadar faydalanam iyoruz. Gelen turist günü birlik gelip gidiyor" dedi. Yıldırım'ın potansiyelini ortaya çıkarmak için kolları sıvayan Edebali ziyaretçileri ağırlayacak alanların plan ve projelerini paylaştı. "Balabanbey Mahallesi'nde 55 dönümlük alana Asınıfı mesire alanı, kır kahveleri, kır lokantaları ve dinlenme alanları ile ziyaretçiyi Cumalıkızık'a hazırlamamız lazım. Balabanbey Mahallesi'nde mesire alanı, Cumalıkızık içinde koruma revizyon alanı yaptık. Butik oteller de yapılacak' sözlerine ekledi.  


Devede kulak 


Başkan Edebali 2 yılda vaat edilen 100 projenin Yıldırım için 'Devede kulak kaldı' tabirini kullanarak, "100 projenin 55'ini ilk yılda şuana kadar ise 70'ini gerçekleştirdik. Bunun yanı sıra göreve başladığımızda aklımızda olmayan 21 vizyon proje yaptık" dedi. 


Osmanlı Mahallesi


İsmail Hakkı Edebali Osmanlı Mahallesi Projesi'nde yer alan mimari evler, geçmişi yansıtan giyim kuşam, alışveriş kültürü ile turist akını yaşamayı planladıklarını belirterek "Turist Yeşil Türbe'yi ziyarete geldi, Emir Sultan Türbesi'ne geçti ardından Değirmenlikızık'a gidip Osmanlı Mahallesi'ni görsün oradan Cumalıkızık'a gitsin. Gelenler Osmanlı tarihinde alışverişten mahalle kültürüne kadar birçok şeyi bulabilecek" dedi. Fidyekızık ile Cumalıkızık arasında orman içinde Kızık ipek Yolu adı verilen 3,5 kilometrelik yeşile dokunmadan yapılacak yaya yolu ile tarihi alanlara doğal ulaşım imkânlarıyla gidiş sağlanacak' 


Bursa Kent Gazetesi




Haber Bursa'da Meydan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, metruk binaların yıkımının bütün hızıyla sürdüğünü söyledi. İlçenin üçte ikisini kapsayan kentsel dönüşüm projesini hayata geçiren Yıldırım Belediyesi, kaçak yapılaşmaya karşı mücadele ederken, metruk yapıları da yıkmaya devam ediyor. 2015 yılında 63, 2016 yılının ilk iki ayında ise 21 metruk bina belediye tarafından yıkıldı. Metruk haldeki yapıların halk sağlığını ve güvenliğini tehlikeye attığını belirten Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, "Tehlike saçan yapıları yıkarak, hem çarpık yapılaşmanın önüne geçiyor, hem de görüntü kirliliğini ortadan kaldırıyoruz" dedi. 



Bursa'da Meydan




Haber Posta Ege Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Yıldırım Belediyesi, kaçak yapılaşmaya karşı mücadele ederken kullanılmaz haldeki terk edilmiş yapıları da gerekli önlemlerin alınmasının ardından yıkmaya devam ediyor. İlçede metruk halde bulunan, vatandaşların can ve mal güvenliklerini tehdit eden kullanılamaz durumdaki yapılar, gelen şikayetler doğrultusunda tespit edildikten sonra zabıta eşliğinde yıkılıyor. 2015 yılında Yıldırım'da 63, 2016 yılının ilk iki ayında ise 21 metruk bina belediye görevlileri tarafından yıkıldı. Metruk haldeki yapıların halk sağlığını ve güvenliğini tehlikeye attığını belirten Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, "Tehlike saçan yapıları yıkarak, hem çarpık yapılaşmanın önüne geçiyor hem de görüntü kirliliğini ortadan kaldırıyoruz" dedi. Ülke çapında uyuşturucu ile mücadele kapsamında metruk yapıların yıkılması ve halkın huzurunun sağlanması için yapılan çalışmaların Yıldırım'da da sürdüğünü de kaydeden Başkan Edebali, "Hemşerilerimiz ile birlikte Yıldırım'a yeni bir çehre, yeni bir vizyon kazandıracağız. Yıldırım, ilçe sakinlerinin yaşamaktan mutluluk duyacağı bir yer haline gelecek. Bu vizyonumuzda da plansız, kaçak ve metruk binalar, karşı çıktığımız konuların başında gelmeyi sürdürecek" diye konuştu. 




Posta Ege




Haber Yeni Marmara Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Bursa Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, "2016 yılı Yıldırım için değişim rüzgarlarının başlangıcı olacak" dedi. 


Gazetemize nezaket ziyaretinde bulunan Yıldırım Belediye Başkanı Edebali, ilçenin gerçekleştirilecek olan kentsel dönüşümle modern bir yapıya kavuşturulacağını savunarak, master plan çerçevesinde ilçenin mevcut 69 mahallesinde kentsel dönüşüm projelerinin hazır olduğunu ifade ediyor. Yıldırım'da kentsel dönüşüm açısından en sorunlu semtin Teferrüç olduğunu dile getiren Başkan Edebali, buradaki yapıların yüzde 90'ının kaçak olduğunu, bu nedenle 20 hektarlık alanın ilk etapta 5 hektarının kentsel dönüşüm kapsamına alındığını vurguluyor. 


En fazla üç katlı yapıların oluşturulacağı planlamanın tamamlanma aşamasında olduğuna dikkat çeken Başkan, teleferiğin ilçe sınırları içerisinde olmasına karşın Yıldırım esnaf ve sakinlerinin yararlanamayışından şikayet ederek, burada bir otel ve alışveriş merkezi inşa etmeyi hedeflediklerini belirtiyor. Başkanın bu düşüncesinin çok yerinde ve gerekli olduğuna katılıyor, bu hedefe en kısa sürede ulaşmalarını bekliyorum. 


Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, hazır gazetemize gelmişken ben ve diğer arkadaşlarım tarafından soru yağmuruna tutuldu. Bu durum karşısında biraz heyecanlanmasına karşın tüm soruları tek tek yanıtladı. Görev bilinciyle Yıldırım'da başkanlık koltuğuna oturduğu günden bu güne yaptıklarını ve yapacaklarını anlattı. 


Yönetim Kurulu Başkanımız Orhan Efe'nin gazete çalışanlarını tanıtımı sonrasında Başkana yöneltmiş olduğu sorularının yanıtını almış olması, ben ve diğer arkadaşları da cesaretlendirdi. Bir arkadaşımın Yıldırım'ın tamamının kentsel dönüşüm kapsamında olduğunu, bu ağır yükün mali kaynağını nereden bulacakları yolundaki sorusuna Başkan, özel firmalar, müteahhit ve TOKİ'yi göstererek yanıtladı. 


İlçenin tarihi yapısının kentsel dönüşüm sonrası nasıl korunacağı sorusuna ise Başkan, tüm birimlerin uzman kadrolarla donatıldığını, yapılan planlamalarda kentin tarihi yapısının göz önünde bulundurularak dikkate alındığını vurguladı. Bir başka soru üzerine Edebali, Gökdere-Atıcılar arasına çevre düzenlemesi ve peyzaj çalışmaları yapılacağını ve kentin yeşil alanlarının korunacağına dikkat çekti. 


2016 Mart ayı sonu kentsel dönüşümün başlatılacağına dikkat çeken Başkan Edebali, hiçbir vatandaşın mağdur edilmeyeceğini ve dönüşümün mümkün olan en kısa sürede tamamlanacağını hatırlatarak. Yıldırım'ın modernleşmesi için 50 yıllık bir hedef belirlediklerini vurguladı. 


Ulaşım, altyapı ve sağık konularındaki çalışmaların da devam ettiğine dikkat çeken Başkan, mahalle buluşmaları programı çerçevesinde ilçenin tüm mahallelerinde özellikle kadınların çoğunlukta olduğu toplantılar düzenlediklerini ve bu toplantılarda o mahallenin tüm sorunlarının masaya yatırılarak çözüme kavuşturulduğunu söyledi. Gençlere, çocuklara ve engelli vatandaşlara okuma yazma seferberlik aşlattıklarını da anımsatan Başkan, bilime ayrı önem verdiklerini savundu. 


Tarihi şehirlere geziler düzenlediklerine de dikkat çeken Başkan Edebali, başta İstanbul olmak üzere Çanakkale, Konya ve Nevşehir'e 200'den fazla sefer düzenleneceğini ve 10 binin üzerinde Yıldırımlının Türkiye'nin doğal ve tarihi zenginliklerini yerinde göreceğini hatırlatarak, bu gezilerin ilkinin Çanakkale ve Nevşehir'e yapıldığını sözlerine ekledi. 


Eğitime de belediye olarak destek olduklarını anımsatan Edebali, "Medeniyetimizden aldığımız güçle yarınların inşasına doğrudan nüfuz eden eğitim kurumlarına ve öğrencilere okul öncesinden üniversiteye kadar desteğimiz tamdır" dedi. 


Son söz: Sevgili Başkanım; gazetemize nezaket ziyaretinizden dolayı teşekkür ediyor, çıkmış olduğunuz zorlu yolda size başarı ve kolaylıklar dilerken, Yıldırım'da değişim rüzgarlarının artarak devam etmesini diliyorum. 


Yeni Marmara Gazetesi




Haber Yeni Söz Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Bursa Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, metruk binaların yıkımının bütün hızıyla sürdüğünü söyledi, ilçenin üçte ikisini kapsayan kentsel dönüşüm projesini hayata geçiren Yıldırım Belediyesi, kaçak yapılaşmaya karşı mücadele ederken, metruk yapıları da yıkmaya devam ediyor, harabe yapılar, gelen şikâyetler doğrultusunda zabıta eşliğinde yıkılıyor. 2015 yılında 63, 2016 yılının ilk iki ayında ise 21 metruk bina belediye tarafından yıkıldı. Metruk haldeki yapıların halk sağlığını ve güvenliğini tehlikeye attığını belirten Belediye Başkanı ismail Hakkı Edebali, "Tehlike saçan yapıları yıkarak, hem çarpık yapılaşmanın önüne geçiyor, hem de görüntü kirliliğini ortadan kaldırıyoruz" dedi. 



Yeni Söz Gazetesi


Geri Dön