22 / 12 / 2024

Bursa'da 20 bin riskli konut dönüşüyor!

Bursa'da 20 bin riskli konut dönüşüyor!

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ekonomi gazetecileriyle bir araya geldiği basın toplantısında, Bursa'da hayata geçirdikleri projeleri ve devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarını anlattı.



Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ekonomi gazetecileriyle bir araya geldiği basın toplantısında, Bursa'da hayata geçirdikleri projelere ve devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Alinur Aktaş, Bursa genelinde olası bir deprem açısından 70 bin riskli bağımsız birimin bulunduğunu ve şu anda devam eden projelerle 20 bin bağımsız birimin dönüşümünün devam ettiğini dile getirerek, "Yani şu anda toplam riskli konut stokunun yüzde 30'unu yeniliyoruz. Bu yapıların 2024'e kadar yenilenmesini hedefliyoruz" diye konuştu.

Bursa da 20 bin riskli konut dönüşüyor!

Türk tarihinin ve geçmişin izlerini taşıyan dokusunu kaybetmeden hızlı bir dönüşüm geçiren Bursa'da tarihe ve yeşile dönüşümün başladığını belirten Aktaş, Bursa'nın, Marmara Bölgesi'nde gerek fay hatlarına yakınlığı gerekse zemin durumu nedeniyle en ciddi risklerin bulunduğu şehirler arasında olduğunu kaydetti. 

Aktaş, gelecek 20-30 yılda Bursa'da ciddi bir depremin beklendiğine dikkat çekerek, depreme karşı önlem alınması gerektiğini, bu kapsamda, Bursa ile birlikte tüm Türkiye’nin gündeminde olan kentsel dönüşüm ve şehir planlama çalışmalarının çözüm olarak karşılarına çıktığını söyledi. 

Kentsel dönüşüm çalışmalarında yeni bir perspektif ve vizyon ortaya koyduklarını vurgulayan Aktaş, "Bursa halkının taleplerinin ve sorunların ortak akılla çözülmesi ve kamuoyunun desteğinin sağlanmasıyla kentsel dönüşüm uygulamalarını gerçekleştirmeyi hedefliyoruz" dedi.

Aktaş, bu kapsamda kent bütününün analiz edilmesi, öncelikli kentsel dönüşüm alanlarının tespit edilmesi, yasal dayanağın ve finansman modellerinin belirlenmesi, kentsel dönüşüm uygulama takviminin oluşturulması ve özellikle bütün kentsel dönüşüm çalışmalarında dikkat edilecek planlama ilkelerinin ve tasarım kriterlerinin belirlenmesi gibi çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. 

Bu çerçevede yatay mimari, engelsiz yaşam, sosyal donatı ve teknik alt yapı, çevresel değerlerin korunması, sürdürülebilirlik, tarihi ve kültürel mirasın korunması gibi tasarım kriterlerinde dikkate alınarak Bursa Merkez Planlama Bölgesi Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi'nin hazırlandığını ifade eden Aktaş, 17 ilçenin tamamında çalışmaların devam ettiğini belirtti. 

- "BM Dünya Miras Listesi'nde yer alan Hanlar Bölgesi eski kimliğine kavuşturulacak"

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş, kentsel dönüşümde dikkat ettikleri hususları anlatarak, bunlardan bazılarının; kompakt yerleşme ve yoğunluk, yerleşme düzeni ve konut çeşitliliği, kamusal açık alan tasarımı, ulaşım ve erişilebilirlik, alt yapı, teknoloji, sosyal yapı ve yaşanabilirlik, ekonomi oluşturma, yönetişim ve yeşil alan gibi kriterler olduğunu aktardı. 

Bursa'da sürdürdükleri kentsel dönüşüm projelerine değinen Aktaş, BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Listesi'nde yer alan, 700 yıldır "ticaretin kalbi" olarak nitelendirilen 480 dönümlük Hanlar Bölgesi'nin tarihi silueti bozan yapılardan temizlenmeye başlandığına vurgu yaptı. 

Şimdiye kadar çok sayıda belediye başkanının burada değişimi arzu ettiğini belirten Aktaş, ilk kazmanın bir ay önce vurulduğunu anımsattı.

Aktaş, 13 han, bedesten ve 21 caminin yer aldığı bölgedeki dönüşümle ilgili şu bilgileri paylaştı: 

"Hanlar Bölgesi, eski kimliğine kavuşturularak yerli ve yabancı turistler için cazibe merkezi olacak. Böylelikle proje, Bursa’nın tarihi ve kültürel turizmden hak ettiği payı almasının önünü açacaktır. Projenin, 2022 sonunda tamamlanması amaçlanıyor. Bu projeyle Hanlar Bölgesini gece gündüz yaşayan, tarih kokan kimliğinin gün yüzüne çıktığı, akıllı şehircilik uygulamalarıyla konforlu ve güvenli bir yaşam alanına dönüştürülmesini hedeflemekteyiz. Hanlar bölgesi sadece günlük ihtiyaçların karşılandığı bir bölge olmaktan çıkarak tarih ve kültür şehri Bursa kimliğinin gün yüzüne çıkmasında etkili bir rol oynayacak."

Aktaş, Hanlar Bölgesi'nin dönüşümü için 200 milyon TL tutarında kaynak ayırdıklarını vurgulayarak, "Şu anda 1,8 milyon turist ağırlıyoruz. Hanlar Bölgesi dönüşümü ve yürüttüğümüz diğer projeler sayesinde yenilenen ve yeşillenen Bursa'nın 2024'te 5 milyon turist ağırlamasını hedefliyoruz" şeklinde konuştu. 

- "Şu anda 20 bin riskli konut dönüştürüyoruz" 

Alinur Aktaş, şehirde Hanlar Bölgesi ile birlikte devam eden kentsel dönüşüm projesi sayısının 8 olduğunu belirterek, her yıl 69-70 bin göç alan kentin kaliteli yapı stokuna ihtiyacı olduğunu dile getirdi. 

Bursa'da tarihi ve yeşili yeniden gün yüzüne çıkardıklarına dikkat çeken Aktaş, şunları kaydetti:

"Bursa genelinde riskli yapıların bir an önce dönüşümü için çalışmalarımızı tüm hızıyla sürdürüyoruz. Kentte toplam 70 bin riskli bağımsız birim var. Şu anda dönüşümü devam eden projelerimizde 20 bin bağımsız birimin dönüşümü sürüyor. Yani şu anda toplam riskli konut stokunun yüzde 30'unu yeniliyoruz. Bu yapıların 2024'e kadar yenilenmesini hedefliyoruz. Binlerce dönümlük alanlarda süren dönüşümle 100 bine yakın kişinin hayatına dokunuyoruz."

Aktaş, sadece Merinos altı diye belirtilen bölgede 6-7 mahallede kentsel dönüşüm çalışmaları gerçekleştirildiğini vurgulayaral, Altıparmak'ta da 700 dönümlük alanda yenileme çalışmalarının planlandığını söyledi. 

- Çarşıbaşı Meydan ve Çekirge Teras projeleri

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş, Osmangazi ilçesi Şehreküstü Mahallesi'nde yer alan 1.236 hektarlık alanda Çarşıbaşı Meydanı Projesi'ni sürdürdüklerine vurgu yaparak, şöyle konuştu:

"Olası bir depremde can ve mal güvenliği açısından risk oluşturan mevcut yapıların yıkılarak, meydan fonksiyonu kazandırılması, böylelikle, Bursa kentinin tarihi kimliğinin ön plana çıkarılması, etrafı yüksek katlı yapılar ile çevrilmiş ve algılanabilirliği zayıflayan tarihi hanların ve sivil mimarlık örneği yapıların görünürlüğünün sağlanması, hisar ile Hanlar Bölgesi arasındaki bağlantının güçlendirilmesi amaçlanmaktadır."

Aktaş, Çekirge Teras Projesi'nde ise yaklaşık 20 yıldır atıl bir vaziyette duran alanı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın katkılarıyla Bursa'ya kazandıracaklarını, projede, bin araçlık otopark, yüzme havuzu, millet kıraathanesi, müzeler kompleksi, seyir terası, sosyal tesis, mescit, şadırvan gibi mekanların bulunacağını açıkladı. 

- "Sıcaksu Kentsel Dönüşüm projesi kente yeni bir yaşam merkezi katacak"

Alinur Aktaş, Stadyum Caddesi'nde 1990'da 38 bin metrekare alan üzerinde inşa edilen Tower Plaza'da dönüşümün sürdüğünü dile getirerek, Sıcaksu Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi'nde, 19 hektarlık alanda çalışmaları sürdürdüklerini söyledi. 

Bu alandaki çoğu kullanılamaz durumda olan 135 deri fabrikasının yerleşim bölgeleri dışında oluşturulan deri organize sanayi bölgesine taşındığını da belirten Aktaş, alanın tamamının boşaltıldığını, mülkiyet sorunlarının yüzde 90 oranında çözüldüğünü kaydetti. 

Aktaş, "Proje alanının, termal su potansiyeli ile birlikte kentin kalbi denebilecek bir noktada Bursa'ya büyük değer ve prestij katacak yeni bir yaşam merkezi olması hedeflenmektedir" şeklinde konuştu. 

Vakıfköy Kent Parkı ve spor tesisleri çalışmalarının yaklaşık 225 dönümlük bir alanda yapıldığını aktaran  Aktaş, çalışmalar sonuçlandığında vatandaşların aileleriyle birlikte rahatça vakit geçirebilecekleri bir alana kavuşacağını, park içerisinde kapalı yüzme havuzu, engelli yüzme havuzu, boks salonu, sporcu misafirhanesi, kafeterya, futbol sahası, gölet, seyir terası, oyun parkları ve aktivite alanları olacağını belirtti.

İzmir’de kentsel dönüşüm adımları atılıyor!


Geri Dön