29 / 04 / 2024

Bursa'da 6 sektörde 1 milyar 165 milyon dolar yatırım yapıldı

Bursa'da 6 sektörde 1 milyar 165 milyon dolar yatırım yapıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Bursa'da dün yaptığı açılışların toplam yatırım değerlerinin 1 milyar 165 milyon doları bulduğu öğrenildi



AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Başbakan Erdoğan, beraberindeki bakanlarla birlikte Bursa'da birçok açılış gerçekleştirdi.

Eğitim, konut, sanayi, turizm, tarım ve sosyal alandaki yatırımların toplam değeri, 1 milyar 165 milyon dolara ulaştı. Bu yatırımlar içinde Borusan'ın Gemlik'teki yaklaşık 720 milyon lirayı bulan yatırımı ile 210 milyon liraya mal olan Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi, en fazla dikkati çekenler oldu.

-EĞİTİME 67 MİLYON LİRA-
Durmazlar Holding tarafından Uludağ Üniversitesi (UÜ) Görükle Yerleşkesi'nde yaptırılan Ali Durmaz Makine Mühendisliği Bölümü Binası, 12 milyon liraya mal olurken, açılışı yapılan 20 okul için harcanan para 35 milyon liraya ulaştı.

Temeli atılan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) Mesleki Eğitim Kampüsü projesi için 20 milyon lirayı bulacak. Açılışları yapılan ve temeli atılan eğitim yatırımlarının toplam değeri, 67 milyon lira olacak.

-TARIMA 27 MİLYON ÇOCUKLARA 4 MİLYON LİRA-
Marmarabirlik'in 13 bin ton zeytin ve 4 bin ton zeytinyağı depolama kapasitesine sahip lisanslı deposu yaklaşık 27 milyon liraya mal oldu.

Açılışı Erdoğan ve Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf tarafından yapılan Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumuna bağlı "Sevgi Evleri" için ise 4 milyon lira harcandı. Çocukların bir ev ortamında yetişmesini sağlayacak 11 ev, 13,5 dönüm arazi üzerine kuruldu.

Erdoğan'ın açtığı 774 konutlu  TOKİ  Akçağlayan Bahçelievler Uygulaması'nın maliyeti ise toplam 137 milyon lirayı buldu. 301 bin metre kare alan üzerine uygulanan projenin kamulaştırma ve edüt çalışmaları için 17 milyon lira harcandı.

-FABRİKADAN 210 MİLYON LİRALIK KONGRE VE KÜLTÜR MERKEZİNE-
Cumhuriyet döneminin sembol tesislerinden biri olarak 1938 yılında Büyük Önder Atatürk tarafından açılan Sümerbank Merinos Yünlü Sanayi Dokuma Fabrikası'nın bulunduğu alan, Bursa'nın yeni yüzü olarak yeniden hizmete açıldı.

Yaklaşık 66 yıllık üretimin ardından Özelleştirme Yüksek Kurulu, 14 Kasım 2000'de "Merinos Yünlü Sanayi İşletmesi'nin toplam 314 bin 569 metre karelik arazisi ve üzerinde bulunan taşınmazların eğitim, halka açık kültür, sanat, spor ve rekreasyon amaçlarında kullanılması için kamu yararı göz önüne alınarak, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na bedelsiz devredilmesine" karar verdi.

Yapılan çalışmaların ardından fabrika alanına, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi inşa edildi. Bursa'nın turizmde yeni yüzü olarak hizmete giren dev merkez, toplam 210 milyon liraya mal oldu.

Kültür merkezi, 9 bin 600 metre karelik yeni otopark yapısı da dahil olmak üzere toplamda 67 bin 600 metre karelik alanı kapsadı.

Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi, mimari özellikleri ve teknik altyapısı ile en geniş katılımlı kültürel, bilimsel ve sosyal etkinliklerin gerçekleştirilebileceği bir merkez olarak tasarlandı. Kongre merkezinde bin 800 kişilik kapasitesiyle Türkiye'nin en büyük yüksek nitelikli sahne sanatları salonunun yanında 800 kişilik oditoryum, 300 kişilik çok amaçlı salon, 500 kişilik balo salonu, 50 ve 100'er kişilik 11 adet seminer odası bulunuyor.

Merkezde, profesyonel yönetimi ve kalifiye personeli sayesinde 10 kişilik bir toplantıdan, 5 bin kişilik uluslararası bir kongreye kadar tüm organizasyonlar yapılabiliyor. Oditoryumlara akustik form ve yüzeye sahip ahşap panel kaplama ile opera, tiyatro ve bale gibi yüksek nitelikli sahne sanatlarının icra edilmesine olanak veren sahne mekaniği ve ışık ses sistemleri de dikkati çekiyor.

-SALONLARA OSMANLI PADİŞAHLARININ İSİMLERİ VERİLDİ-
Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki salonlara, Osmanlı İmparatorluğu'na bir dönem başkentlik yapan Bursa'da türbeleri bulunan ilk 4 padişahın isimleri verildi.

Osman Gazi Salonu bin 800, Orhan Gazi Salonu 800, Hüdavendigar Salonu 300, Yıldırım Bayezid Salonu da resepsiyonlarda bin, ziyafet düzeninde ise 500 kişi kapasitesiyle hizmet verecek.

Seminer salonları, telefon, faks ve internet hizmetleri gibi iletişim olanaklarının bulunduğu basın odası, protokol salonu, yönetim odaları, 208 bin metre karelik yeşil alanıyla merkez, özellikle kongre turizminde Bursa'yı önemli bir konuma taşıyacak.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Bursa'da temeli atılan tesislerin değeri 1 milyar $
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın önceki gün Bursa'da açılışını yaptığı yatırımların toplam değeri 1.1 milyar doları buluyor. En büyük yatırım tutarı ise Borusan Holding'in Gemlik'teki 720 milyon liralık demir-çelik tesisine ait

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Bursa'da önceki gün yaptığı açılışların toplam yatırım değeri 1 milyar 165 milyon doları buldu. Eğitim, konut, sanayi, turizm, tarım ve sosyal alandaki yatırımlar içinde Borusan'ın Gemlik'teki yaklaşık 720 milyon lirayı bulan demir-çelik yatırımı ile 210 milyon liraya mal olan Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi, en fazla dikkati çekenler oldu. Durmazlar Holding tarafından Uludağ Üniversitesi Görükle Yerleşkesi'nde yaptırılan Ali Durmaz Makine Mühendisliği Bölümü Binası, 12 milyon liraya mal olurken, açılışları yapılan ve temeli atılan eğitim yatırımlarının toplam değeri, 67 milyon lira olacak. 

SEVGİ EVLERİ'NE 4 MİLYON $

Marmarabirlik'in deposu yaklaşık 27 milyon liraya mal oldu. Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumuna bağlı ‘Sevgi Evleri' için ise 4 milyon lira harcandı. Çocukların ev ortamında yetişmesini sağlayacak 11 ev, 13.5 dönüm arazi üzerine kuruldu. 774 konutlu TOKİ Akçağlayan Bahçelievler Uygulaması'nın maliyeti ise 137 milyon lirayı buldu. Cumhuriyet döneminin sembol tesislerinden biri olarak 1938 yılında Atatürk tarafından açılan Sümerbank Merinos Yünlü Sanayi Dokuma Fabrikası'nın bulunduğu alan, Bursa'nın yeni yüzü olarak yeniden hizmete açıldı.
Star


Geri Dön