Bursa’da Akıllı ve Yeşil Şehirler konuşuldu!
“Modern Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm Zirvesi”nin Adana ve Antalya’dan sonra üçüncü durağı, 2017 yılı için Avrupa Yeşil Başkenti olmaya aday gösterilen Bursa oldu.
Geleceğin büyüme motorları olan şehirler, hızla büyüyen nüfuslarına daha iyi eğitim ve istihdam fırsatları sunmayı; refah düzeyini yukarı çekmeyi hedefliyor. Şehirlerin büyümesi bu şekilde ekonomiye katkı sağlarken; diğer yandan çevre kirliliği, kaçak yapılanma, trafik, kaynakların dengesiz tüketimi gibi sorunlara neden olarak, küresel ısınmayı olumsuz etkiliyor.
Birleşmiş Milletler verilerine göre, bugün dünya nüfusunun yarısından fazlası şehirlerde yaşıyor. Bu oran, 2050 yılında dünya nüfusunun üçte ikisine ulaşacak. Şehirlerde yaşayan nüfus oranı ABD’de yüzde 80’lere varırken; Avrupa’da yüzde 70; Asya ve Afrika’da ise yüzde 40’lara varacak.
Tabii rakamlar bununla sınırlı değil. Yapılan araştırmalar, bugün küresel sera gazı salınımının yüzde 70’inden şehirlerin sorumlu olduğunu ortaya koyuyor. Kentsel gelişme, ekilebilir toprakların ve yeşil alanların yok olmasına yol açarken, su ve enerji kaynakları, atık yönetimi, ulaşım ağları üzerinde önemli bir baskı oluşturuyor. Dolayısıyla kentsel dönüşüm ve modern şehirler kavramı, aynı zamanda, çevresel sürdürülebilirlik ve yeşil şehirlerin oluşmasında da kilit bir rol oynuyor.
Geleceğin şehircilik rotaları çiziliyor
İşte bu noktalardan yola çıkarak odağını “Yeşil Şehirler” olarak belirleyen Türkiye’de kentsel dönüşüm ve modern şehirlerin en büyük buluşması olarak adlandırılan “Modern Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm Zirvesi”nin bu seferki ev sahibi Bursa oldu. Dünya Gazetesi ve CNBC-E işbirliğinde, Rönesans Gayrimenkul ana sponsorluğu ve Emlak GYO’nun katkılarıyla düzenlenen bu önemli zirve, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin katılımıyla düzenlendi. Zirvenin diğer sponsor firmaları arasında gayrimenkul pazarının lider firmalarından Sur Yapı, mutfak ve banyo ekipmanları başta olmak üzere dünyanın en büyük eviye ve davlumbaz üreticisi Franke ve mobilya ve kapı donanımlarının yenilikçi markası Häfele de yer aldı.
“Yeşil şehircilik nedir?”, “Dünyada bu konuda hangi uygulamalar öne çıkıyor?”, “Türkiye’nin kentsel dönüşümünde yeşile ve akıllı şehirleşmeye önem veriliyor mu?” sorularının öne çıktığı zirvede, sürdürülebilir şehirler oluşturmak için doğru kentsel projelerinin önemine de değinildi. 2017 yılı için Avrupa Yeşil Başkenti olmaya aday gösterilen Bursa’nın kentsel dönüşüm çalışmalarının masaya yatırıldığı zirvede ayrıca bu konuda atılması gereken adımlar değerlendirildi..
“Dünyanın en hızlı büyüyen şehirleri arasındayız”
Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Recep Altepe’nin açılış konuşmasını gerçekleştirdiği zirve, 3 panelden oluştu. Türkiye’nin olduğu gibi Bursa’nın da gündeminde kentsel dönüşümün yer aldığına dikkat çeken Altepe, “Bursa dünyanın en hızlı büyüyen şehirleri arasında seçildi. Büyümeyle birlikte dönüşüm de önemli. Özellikle karşımızdaki deprem tehdidini Türkiye olarak unutmamamız gerekiyor. Bu konuda atılması gereken çok önemli adımlar bulunuyor. Bursa’da altyapı ve kentsel dönüşüm açısından çok önemli projelere imza atıyoruz, devam da edeceğiz” diye konuştu.
“Yüksekten Uçanlar” başarı hikayelerini paylaştı
İlk panelin moderatörlüğünü, bu önemli buluşmanın mimarlarından CNBC-E Yayın Yönetmeni Melda Yücel üstlendi. “Yüksekten Uçanlar” adını taşıyan panelde, Rönesans Gayrimenkul Yatırım Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Özgümüş, Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, NEF Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur, Hafele Türkiye İcra Kurulu Başkanı Hilmi Uytun ve Franke Güneydoğu Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doğu Kafkasya Bölge Direktörü Özgen Özkan konuşmacı olarak yer aldı.
Kentsel dönüşümde şirketlerin üstlendikleri rollerle başarı hikayelerini paylaşan panelistler, yeşil binalar, doğa ile uyum içinde tasarlanan ve enerji verimliliğini ön plana çıkaran sürdürülebilir ürünlerle geleceğin yeşil ve akıllı iş modellerini de tartışma fırsatı yakaladı.
“Kentsel dönüşüm, yeşil dönüşüm mü?”
Bursa’nın Dönüşümü başlıklı ikinci panelin moderatörlüğünü Milliyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Şükrü Andaç üstlendi. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz; İkidesign Mimarlık Kurucu Ortağı Murat Kader; İMSİAD Başkanı Namık Ziya Mescioğlu ve Sözüneri Mimarlık Kurucusu Hasan Sözüneri’nin panelist olarak katıldığı bu bölümde,
yeşil bir şehir olma yolundaki Bursa’da yaşanan kentsel dönüşüm çalışmalarıyla gelecek planları tartışıldı.
Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın moderatörlüğünde düzenlenen üçüncü panelde ise, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Bayram Vardar; Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar; Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, Uludağ Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Doğangün ile İlbank Genel Müdürü Turgut Dedeoğlu yer aldı. Kentsel dönüşümün finansal boyutlarının ele alındığı bu panelde, Bursa’nın kentsel dönüşümünde ortaya çıkan yatırım fırsatları da konuşuldu. Zirve, ev sahibi Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin konuşmasıyla son buldu.