06 / 05 / 2024

Bursa'da Geyikli Baba türbe ve camii restorasyonu tamamlandı!

Bursa'da Geyikli Baba türbe ve camii restorasyonu tamamlandı!

Bursa Kestel Babasultan köyünde Osmanlı ilk dönem eserlerinden olan Geyikli Baba Camisi ve türbesi Bursa İl Özel İdaresi tarafından aslına uygun olarak restore edildi. Ayrıca çevre düzenlenmesi yapılan cami hizmette hazır hale getirildi...




Osmanlının ilk dönem eserlerinden ve Orhan Gazi tarafından yaptırılan Babasultan Camii ve Türbe restorasyon çalışmaları tamamlandı. Bursa Kestel Babasultan köyünde Osmanlı ilk dönem eserlerinden olan Babasultan (Geyikli Baba) Camisi ve türbesi Bursa İl Özel İdaresi tarafından aslına uygun olarak restore edildi. Ayrıca çevre düzenlenmesi yapılan cami hizmette hazır hale getirildi.


Restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmalarını yerinde inceleyen İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Bilal Çelik, yetkililerden bilgi aldı. Ziyarette Kestel Kaymakamı Cemil Aksak da hazır bulundu.


Tuğla ve taştan yapılmış olup, 2 sıra tuğla ve bir sıra taş dizisi peş peşe kullanılan yapı, 1855 depreminde zarar görmüş. Ecdat yadigarı eser ll. Abdülhamit tarafından da restore edilmiş. Daha sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce 1958’de, Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu tarafından da 1963-1964 yıllarında onarılmış. 


İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Bilal Çelik, “Halkımız arasında gönül ehli olarak kabul gören ve Geyikli Baba ismi ile anılan, her yıl hayrına mevlit okutulup pilav dökülerek binlerce insanımızı misafir eden Babasultan köyümüzdeki bu nadide eserlerimizin bir an önce yeniden aslına uygun olarak restore edilip günümüze kazandırmamız gerekiyordu." dedi. Çelik, Özel İdare olarak Mayıs 2013’de Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile başlattıkları restorasyon çalışmalarını tamamladıklarını vurguladı. Bilal Çelik, “Şu anda sadece çevre düzenlemeleri yapılıyor, önümüzdeki günlerde camimizi ibadete açacağız. Aynı zamanda mutfak, abdesthane ve tuvaletlerde yeniden yapılarak kullanıma sunulacak. İdaremiz olarak bugüne kadar yaklaşık 750 bin TL’lik bir harcamamız oldu. Gerekli görüldüğünde yine katkı sağlanacaktır.” şeklinde konuştu.


Bugün


Geri Dön