28 / 04 / 2024

Bursa'da Kent Meydanı’ndaki plansız yapılar yıkılıyor!

Bursa'da Kent Meydanı’ndaki plansız yapılar yıkılıyor!

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Kent Meydanı’nın doğu cephesinde plansız yapılaşma sebebiyle görüntü kirliliğine neden olan ve ağırlıklı olarak telefoncuların olduğu alanda yıkım çalışmalarına başladı. 



Ulaşımdan altyapıya, spordan tarihi mirasa kadar her alanda Bursa’yı geleceğe taşıyacak projeleri bir bir hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, diğer taraftan çarpık ve plansız yapılaşmanın sebep olduğu görüntülerin ortadan kaldırılması için de çalışmalarını sürdürüyor.

Bursa Büyükşehir'in resmi sitesinde yer alan habere göre;  geçen ay İstanbul Caddesi üzerinde Beşyol Kavşağı yanındaki alanda kat karşılığı yapılacak projede ihaleyi kazanan firma ile sözleşme imzalayarak dönüşümün fitilini ateşleyen Büyükşehir Belediyesi, şimdi de İstanbul Caddesi’nin Kent Meydanı kavşağındaki alanda dönüşüm gerçekleştiriyor. 

İstanbul Caddesi ile 2. Bezen sokak arasında yer alan ve Uygulama İmar Planı’nda ‘meydan’ olarak görülen alan üzerindeki plansız yapıların kaldırılması için gharekete geçildi. Söz konusu yerde tescil harici kamusal alanda, genelde telefoncuların olduğu 67 adet dükkân belirlendi. Bu dükkânlardan 22’sine ilişkin olarak 3194 sayılı İmar Kanunu kapsamında yıkım kararı verildi. Yapılan incelemede tescil harici alanda kalan mevcut yapılara kaçak olarak ilave imalatlar yapıldığı saptanan 16 dükkâna da 775 sayılı Kanunun 18. maddesi kapsamında gerekli işlemler yapıldı. Yapılan plan değişikliği öncesi mevcut olan ve enkaz kamulaştırma bedeline konu 29 dükkândan 26’sına dair kamulaştırma işlemleri bitirildi. 

Yıkım başladı

İşlemleri yapılan binalarda yıkım yapılacağı ifade edilerek, tahliye için iş yeri sahiplerine tebligatlar gönderildi. Şehir merkezinde yaya ve araç trafiğinin en yoğun olduğu bölgede görüntü kirliliği ile kent siluetini bozan yapılara ilişkin, tahliye işlemleri tamamlanan 22 işletmenin bulunduğu bölgede yıkım çalışmaları başlatıldı. Halen bölgede faaliyetini yürüten esnafın mağduriyet yaşamaması amacıyla bu işletmelere tahliye işlemleri için ek süre tanındı. Tahliye işlemleri bitirildikçe bölgede yıkımlar etap etap devam edecek ve yıkım çalışmalarının tamamlanmasından sonra planlarda da meydan olarak görülen alan aslına uygun olarak ayrıcalıklı bir meydan olarak bölgeye kazandırılacak.

Bursa'daki dev kentsel dönüşümde düğmeye basıldı!


Geri Dön