27 / 04 / 2024

Bursa’da konut satışları 2020'de yüzde 100 arttı!

Bursa’da konut satışları 2020'de yüzde 100 arttı!

Emlak Müşavirleri Odası Başkanı Erdal Çelebi, Bursa'da konut satışlarının geçen yıla göre yüzde 100 arttığını belirtti. Çelebi, kiraların ise ilerleyen aylarda zamlanacağını ifade etti...



Emlak Müşavirleri Esnaf Odası Başkanı Erdal Çelebi, ev alacaklar için uyarılarda bulundu. Erdal Çelebi, fiyatların yüzde 25 yükselmesinin beklendiğini dile getirdi.

Olay Haber'den Derya Demir Pınar'ın haberine göre; konutta, kredi faiz oranlarının düşürülmesi piyasayı hareketlendirdi. Emlak Müşavirleri Esnaf Odası Başkanı Erdal Çelebi, faizlerin düşürülmesi ile vatandaşın konut yatırımına yöneldiğini belirtti. Geçtiğimiz yıl ilk 3 ayı ile 2020 yılının ilk ayları kıyaslandığında satışlarda yüzde 100’ün üzerinde artış olduğunu söyleyen Çelebi, bitirilmiş projelere talebin fazla olduğunun altını çizdi. Çelebi, ‘Eğer faiz sisteminde yükselme olmazsa ihtiyaç sahiplerinin konuta yatırıma devam edeceğini öngörüyoruz. Henüz maliyetler belli olmadığı için önümüzdeki süreci net olarak değerlendiremiyoruz ama gelecek dönemde satılık daire fiyatlarının yüzde 20-25 bandında artmasını bekliyoruz’ diye konuştu.

BÜTÇEYE GÖRE HAREKET EDİLİYOR

Ev alacak vatandaşların ikinci el ya da sıfır konut ayrımı yapmadığını belirten Çelebi, ‘Müşteri daha çok bütçesine göre hareket ediyor. İhtiyacını karşılayabilecek konumda konutu bulduktan sonra ikinci el veya sıfır olup olmadığıyla ilgileniyor. Daha çok bölgesel tatmin ve bütçe ön planda’ diye konuştu. Çelebi, vatandaşın tercihinde konutun Nilüfer, Osmangazi yada Yıldırım’da olup olmamasının değil, sosyal alanı olan, yaşam kalitesi yüksek, doğru projelerin ön plana çıktığına dikkat çekti.

KİRALAR EKİMDE ZAMLANACAK

Bursa’daki kiralık konut fiyatları hakkında da değerlendirmelerde bulunan Çelebi, enflasyon oranında bir artışın söz konusu olduğunu aktardı. İl genelinde ortalama yüzde 10 artış yaşandığına işaret eden Erdal Çelebi, "2019-2020 yıllarında fiyatlar ÜFE oranına göre uygulandı. Bunun karşılığında ise sıfır konutlu bölgelerde yeni kiracılardan daha fazla bir ücret talebi oldu’ dedi. Nilüfer’de fiyatların daha yüksek olduğuna dikkati çeken Çelebi, şöyle devam etti: ‘Yıldırım ve Osmangazi’de de yeni konutların olduğu konumlarda ücretler yüksek. Şehir genelinde dip rakam 500 lira, üst rakam ise 5 bin lira civarında. Vatandaşlar, 2+1 evlere ortalama olarak 1.000-1.500 lira civarında kira ödeyerek oturabiliyor. Ancak artan maliyetlerin yansımasıyla ekim ayında kira oranlarında artış bekliyoruz" dedi.

CİDDİ BİR BASKI OLUŞMADI

Erdal Çelebi, yerli otomobil fabrikasının Gemlik konut piyasasına yansıması hakkında da açıklamalarda bulundu. Söz konusu ilçede henüz beklenilen oranda artış olmadığına değinen Çelebi, "Ancak fabrika kurulduğu andan itibaren orada konuta ihtiyaç duyulacaktır. Fiyatlarda artış yaşanması için daha çok erken. Bu nedenle ciddi bir baskı oluşmadı. Ama fabrikada çalışma imkanı bulacağına inanan vatandaşlar şu anda o bölgede kendince arayışlar içerisinde"şeklinde konuştu.

Bursa Orhangazi'deki Beyland arsaları satışa çıkarıldı!

 


Geri Dön