23 / 12 / 2024

Bursa'da mağara turizmi başlıyor!

Bursa'da mağara turizmi başlıyor!

Uludağ’ın yılın 12 kullanılması amacıyla yenilenen teleferikte seferler öncesi son hazırlıklar yapılırken, Bursa’nın tüm doğal güzelliklerinin ortaya çıkarılıp, turizme kazandırılması için başlatılan hummalı çalışmalar da aralıksız sürüyor...



Bursa’da özel olarak bir araya gelen dağcılar tarafından 62 mağara tespit edildi. Mağaraların turizme kazandırılması amaçlanıyor.

 


Gerek Osmanlı’ya 130 yıl başkentlik yapması, gerekse Uludağ’ı, gölleri, şelaleleri ve mağaraları gibi birçok ender doğal güzelliği bünyesinde barındırmasına rağmen turizmden bugüne kadar hak ettiğini alamayan Bursa’da, Büyükşehir Belediyesi’nin önderliğinde turizm hamlesi başlatıldı. Uludağ’ın yılın 12 kullanılması amacıyla yenilenen teleferikte seferler öncesi son hazırlıklar yapılırken, Bursa’nın tüm doğal güzelliklerinin ortaya çıkarılıp, turizme kazandırılması için başlatılan hummalı çalışmalar da aralıksız sürüyor.


Özel ekip kuruldu

 

Bursa sınırlarında yer alan mağaraların ve Uludağ bölgesinde konumlanmış tarihi manastırların coğrafi konumlarının tespiti, araştırılması, kroki ve haritalandırma çalışmalarının yapılması, fotoğraf ve video görüntülemelerinin gerçekleştirilmesi ve turizm potansiyellerinin belirlenebilmesi amacıyla 2012 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi Mağara ve Uludağ Manastırları Araştırma Ekibi kuruldu. Profesyonel ve amatör dağcı, mağaracı ve kanyonculardan oluşan ve tamamı Büyükşehir Belediyesi çalışanlarından oluşan ekip, kısa zamanda saha çalışmalarında önemli bir mesafe kat etti. Bursa genelinde literatürde kayıtlı 62 adet mağara yer alırken, mağaralarla ilgili bilgi ve veriler kayıt altına alınmaya başladı. Bursa Mağara ve Uludağ Manastırları Araştırma Ekibi tarafından bugüne kadar Koca Mağara, Ayvaini Mağarası, Ayıini, Gavurini, Gozini, Avdancık, Bayındır, Karalar, Çadırlı, Kocaoğlak-1, Kocaoğlak-2, İnlitarla ve Elmaçayırı mağaraları olmak üzere toplam 13 mağaranın keşif, haritalama ve görüntüleme işlemleri tamamlandı. Ayrıca yine bir ilk olarak Kazanpınar Köyü Ayıini mağarasının girişten itibaren yaklaşık 100 metrelik bir bölümünün 3 boyutlu modellemeleri de hazırlandı. Öncelikli olarak uzunluk, erişilebilirlik ve turizm potansiyeli gibi kriterler doğrultusunda seçilen bu mağaralarda, ikinci etap çalışmalarına geçilirken, turizme kazandırılabilmeleri yönündeki çalışmalara da start verildi.

 

Mağaraya inceleme tırmanışı

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de Mağara ve Uludağ Manastırları Araştırma Ekibi tarafından ölçümleme işlemleri tamamlanan Nilüfer ilçesine bağlı Ayvaköy sınırlarındaki Ayvaini Mağarası’nda incelemelerde bulundu. Biri Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Kazanpınar´da, diğeri ise Nilüfer İlçesi´ne bağlı Ayvaköy´ü yakınında yer alan iki girişi bulunan 4 bin 866 metre uzunluğundaki mağarayı görmek isteyen Başkan Altepe, ilk olarak Ayvaköy’e geldi. Sarp kayalıklar üzerindeki mağara girişine çıkmadan önce Mağara ve Uludağ Manastırları Araştırma Ekibi tarafından hazırlanan haritaları inceleyen Başkan Altepe, mağara hakkında ekipten detaylı bilgi aldı. Daha sonra mağara girişinden aşağıya kadar gerilen halat yardımıyla tırmanışa geçen Başkan Altepe, ekipte yer alan dağcılarla birlikte sarp kayalıkları ve yamaçları aşarak mağara girişine ulaştı. Girişi su ile kaplı mağaraya giren Başkan Altepe, mağara içindeki ilk gölete kadar ilerlerken, mağara içindeki sarkıt, dikit, duvar damlataşları, sulu damlataş havuzları ve göller hakkında ekipten bilgi aldı.

 

Mutlaka turizme kazandırılmalı

 

Bursa’nın tüm değerlerini turizme kazandırmakta kararlı olduklarını dile getiren Başkan Altepe, kurdukları özel ekibin özellikle mağaralar ve Uludağ’daki manastırlarla ilgili çalışmalarda önemli bir mesafe kat ettiğini vurguladı. Ayvaini Mağarası’ndaki ölçümle çalışmalarının tamamlandığını hatırlatan Başkan Altepe, “Bursa’mız dağı, denizleri, gölleri, şelaleleri, manastırları ve mağaralarıyla adeta bir cennet köşesi. Ayvaini Mağarası da özellikle doğa sporları meraklıları tarafından görülmesi gereken ve mutlaka turizm haritası içinde yer alması gereken bir yer. Ancak sarp kayalıklar üzerindeki mağaranın girişine ulaşmak oldukça zor. Buranın daha ulaşılabilir hale gelmesi gerekli. Bunun için doğal dengeyi bozmayacak şekilde girişe kadar ahşap imalat merpen yapılabilir. Bunun yanında mağara içine de ahşap yürüyüş yollar ve belirli noktalara aydınlatmalar yapılacak. Bu konudaki çalışmalarımıza yakında başlıyoruz” diye konuştu.

 


TOKİ Haber


Geri Dön