02 / 05 / 2024

Bursa'daki beton pazarı yüzde 35 küçüldü!

Bursa'daki beton pazarı yüzde 35 küçüldü!

Bursa Beton Genel Müdürü Fatih Vardar, konut satışlarındaki iyi seyire rağmen, ruhsat sayılarındaki düşüş nedeniyle Bursa'daki beton pazarının geçen yıla göre yüzde 35 küçüldüğünü söyledi.



Bursa Beton Genel Müdürü Fatih Vardar, konut satışlarındaki iyi seyire rağmen, ruhsat sayılarındaki düşüş nedeniyle Bursa'daki beton pazarının geçen yıla göre yüzde 35 küçüldüğünü söyledi. 


Genel Müdür Vardar, konut satışlarına ilişkin rakamları değerlendirdi. Satışların inşaat malzemesi ve beton sektörüne olan yansımalarını yorumlarken "Konut satışlarındaki artış sevindirici ancak bizlere yapı ruhsat ve izinlerindeki artış iş olarak yansır" dedi ve ekledi: "Ekonominin içindeki yüzde 6'lık payına rağmen, yüzlerce sektörü beslediği için lokomotif sektör olarak konumlandırılan inşaat sektörünün lokomotifi de, yapı izinleri ve ruhsatlarının verileri ışığında konut sektörü olarak görülüyor. Veriler konut satışlarında geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 42,7'lik artış, geçen yılın ilk 4 ayına göre de yüzde 22'lik artış gösteriyor ancak burada bizim için önemli olan ilk el satışlarda gerçekleşen artış. Oysa ülkemizdeki konut satışlarının sadece yüzde 44'ü ilk satış olarak ölçümleniyor. Bursa'da 2015 yılının ilk 4 ayında 16 bin 309 konut satışı gerçekleşmiş, bu rakam 2014 yılının aynı döneminde ise 11 bin 855'ti. Yani veriler, Bursa'da geçen yıla göre 2 bin civarı ilk el konut satışı artışı olduğunu gösteriyor. Bu durum konut stok miktarındaki azalışın sektöre moral vermesi ve yeni projelerin başlaması anlamında önemlidir." 


KONUT SATIŞLARINI ETKİLER


Bursa'daki konut satışlarının artışına etki edebilecek unsurları sıralayan Vardar, sözlerine şöyle devam etti: "Bursa büyüyen bir sanayi şehri. Yoğun göç alıyor ve dolayısıyla konut ihtiyacı her geçen gün artıyor. 

Yani talep yoğunluğu mümkün. Döviz kurlarındaki artış önemli bir etken. Kur yükseldiğinde Türk Lirasına dönen yatırımcı konut alımına yöneldi. 

Çünkü henüz kurlardaki artış ve diğer kalemlerden kaynaklanan maliyet artışları konut fiyatlarına yansımış değil. 


Türkiye'de konut alımı sadece temel ihtiyacı karşılama odaklı değil. 

Yatırım amaçlı konut alımı da yoğun. 2015 yılının ilk üç ayında toplam konut satışlarının yaklaşık yüzde kırkı kredili görünüyor. Yani yüzde elliden fazlasının peşin alımla konut satın aldığı gerçeği bize tasarrufların da yönünü gösteriyor." 


Bursa Kent


Geri Dön