25 / 11 / 2024

Bütünşehir nedir?

Bütünşehir nedir?

İl Belediyesinin sınırlarına 5 km. lik yay çizildiğinde bu yayın içinde merkezi kalan belde belediyesinin il belediyesine ilk yerel seçimle birlikte katılımı olarak ifade edilen bütünşehir nedir?




Bütünşehir nedir?

Bütünşehir; İl Belediyesinin sınırlarına 5 km. lik yay çizildiğinde bu yayın içinde merkezi kalan (mücavir alan değil merkezi) belde belediyesinin il belediyesine ilk yerel seçimle birlikte katılımı olarak ifade ediliyor. İlçeleri kapsayamayan bütünşehir, merkez ilçe sınırlarını aşamıyor. 


Bu husus 5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun 11. maddesinde düzenleniyor. 


Belediye Kanunu

MADDE 11. — Meskûn sahası, bağlı olduğu il veya ilçe belediyesi ile nüfusu 50.000 ve üzerinde olan bir belediyenin sınırına, 5.000 metreden daha yakın duruma gelen belediye ve köylerin tüzel kişiliği; genel imar düzeni veya temel alt yapı hizmetlerinin gerekli kılması durumunda, Danıştayın görüşü alınarak, İçişleri Bakanlığının teklifi üzerine müşterek kararname ile kaldırılarak bu belediyeye katılır. 


Tüzel kişiliği kaldırılan belediyenin mahalleleri, katıldıkları belediyenin mahalleleri hâline gelir. Tüzel kişiliği kaldırılan belediye ile köylerin taşınır ve taşınmaz mal, hak, alacak ve borçları katıldıkları belediyeye intikal eder.

                

Nüfusu 2.000'in altına düşen belediyeler, Danıştayın görüşü alınarak, İçişleri Bakanlığının önerisi üzerine müşterek kararname ile köye dönüştürülür. Tüzel kişiliği kaldırılan belediyenin tasfiyesi il özel idaresi tarafından yapılır. 


Bu belediyenin taşınır ve taşınmaz malları ile hak, alacak ve borçları ilgili köy tüzel kişiliğine intikal eder. İntikal eden borçların karşılanamayan kısımları il özel idaresi tarafından üstlenilir ve vali tarafından İller Bankasına bildirilir. İller Bankası bu miktarı, takip eden ayın genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamının belediyelere ayrılan kısmından keserek ilgili il özel idaresi hesabına aktarır.


Bütünşehir uygulamasında olan şehirler şu şekilde sıralanıyor:


51 Bütünşehir:

Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Artvin, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Edirne, Elazığ, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Isparta, Kars, Kastamonu, Kırklareli, Kırşehir, Kütahya, Muş, Nevşehir, Niğde, Rize, Sivas, Siirt, Sinop, Tokat, Tunceli, Uşak, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis, Osmaniye, Düzce.



Belediye Kanunu!
Büyükşehir Belediyesi Kanunu!





Geri Dön