Bütünşehir Yasası ile Bursa'nın çehresi değişiyor!
Türkiye'nin en büyük dördüncü kenti olan ve önemli sanayi havzaları arasında yer alan Bursa'da yerel yönetimlerin vizyonları kentin geleceğini şekillendirmek açısından kritik bir eşikte duruyor.
Türkiye'nin en büyük dördüncü kenti olan ve önemli sanayi havzaları arasında yer alan Bursa'da yerel yönetimlerin vizyonları kentin geleceğini şekillendirmek açısından kritik bir eşikte duruyor.
Bu çerçevede 31 Mart 2014'ten itibaren yürürlüğe giren 'Yeni Büyükşehir Yasası (Bütünşehir) ile birlikte ilde yapılacak ve devam eden birçok yatırımın yürütücüsü Bursa Büyükşehir Belediyesi oldu. Söz konusu yasa ile hizmet alanı 2 bin 215 kilometrekareden 11 bin 270 metrekareye çıkan belediye aynı zamanda kapatılan il özel idarelerinin sürdürdüğü hizmetleri de bünyesinde veriyor.
Yasa öncesinde Bursa Büyükşehir Belediyesi sınırları dahilinde 268'i mahalle 145'i de köy olmak üzere toplam 413 köy ve mahalle bulunurken, bu sayı yasayla birlikte bin 176'ya yükseldi. Ayrıca belediye sınırları dahilindeki ilçe sayısı da yediden 17'ye çıktı.
Projelerin tek elde toplanması ise kentin gelişimini hızlandırdığı gibi yerel yönetimler arasında da bir sinerjinin doğmasını sağladı. Ortak paydaları Bursa'yı geliştirmek olan yerel yönetimler, 'Bütünşehir Yasası' ile daha etkin hizmet vermeye başladı.
Tarih, inanç ve doğa turizmi bakımından geniş bir destinasyona sahip olan kent, aynı zamanda dünyanın en hızlı büyüyen şehirleri arasında yer alıyor. Şehir merkezine her yıl, ortalama 50 bin yeni nüfus katılıyor. Bursa, 'dünyada yaşam kalitesi en yüksek şehirler' listesinde de yer alıyor.
Numbeo internet sitesi her yıl 5 binden fazla kentin sağlık, suç oranı, nüfus, trafik, pahalılık gibi kriterlerini kıyaslayarak, 'yaşam kalitesi en yüksek şehirleri' seçiyor. Bursa, sözü edilen sitenin yayınladığı listede ilk 150 şehir arasında yer alıyor.
Kentin uluslararası alanda öne çıkması ise yerelde ihtiyaç duyulan projelerin hayata geçirilmesini elzem kılıyor.
Büyükşehir, kentin vizyonunu belirliyor
Bursa'yı ilçeleriyle birlikte geleceğe taşıyacak projeleri hayata geçiren Bursa Büyükşehir Belediyesi, yatırımlarının meyvesini ise toplamaya başladı. Girişimler sonucu 2014 yılında Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi ile birlikte Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ne alındı. Tarihi ve kültürel miras alanında yapılan yatırımların yanı sıra kentin simgeleriyle birlikte markalaşmasını hedefleyen Büyükşehir Belediyesi'nin kente kazandırdığı yeni stadyum da Avrupa'nın en prestijli mimarlık ödülünü aldı.
Bunun yanında İznik Gölü içinde bulunan Batık Bazilika, dünya genelinde 2014 yılının en önemli 10 keşfi arasındayer aldı.
Öte yandan Bursa ilk kez Avrupa Komisyonu tarafından '2017 Avrupa Yeşil Başkenti' unvanına aday şehirler kentler arasında gösterildi. Avrupa Tarihi Termal Şehirler Birliği tarafından Türkiye'nin ilk Avrupa Tarihi Termal Kenti seçilen Bursa'da Büyükşehir Belediyesi'nin bu yöndeki çalışmaları da devam ediyor. Belediye, kentin merkezinde yer alan ve çöküntü bölgesi konumundaki 'SıcakŞrf Tabakhaneler Bölgesi'ni kentin vitrini haline getirmek için çalışmalarına başladı. Bölgenin termal sıcak su altyapısı değerlendirilerek, bölgeye kent turizmine katkı sağlayacak Alman modeli açık ve kapalı termal tesis ile içmeler yapılacak.
Sanayi altyapısını da etkin kullanarak yerli üretim için harekete geçen Bursa, Türkiye'nin ilk yerli tramvayını da yine Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde gerçekleştirdi. Şehir içi ulaşımını hafif raylı sistem ve metro ağıyla düzenleyen Bursa Büyükşehir Belediyesi, yerli vagon üretimini de teşvik ederek çevre illere örnek oluyor.
İlçelerin gündeminde kentsel dönüşüm var
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin hamiliğinde çalışmalarını sürdüren ilçe belediyeleri de kendilerine has özelliklerini parlatarak öne çıkarmayı, bu yolla Bursa'nın marka bilinirliğine katkı sağlamayı hedefliyor. Son günlerde Bursa'nın tüm ilçelerinde hummalı çalışmalar yürütülüyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi ilçelerin gelişmesine ivme katacak altyapı, vizyon projeleri, kırsal kalkınma ve üretimin geliştirilmesi yönündeki yatırımları sürdürürken, yerel belediyeler de ilçelerini öne çıkaracak cazibe merkezi haline getirecek yatırımlar için hamleler yapıyor. İlçelerin tamamının gündeminde ise kentsel yenileme projeleri bulunuyor.
Kentin batısında hizmet veren Nilüfer Belediyesi, kentsel yenilemede vatandaşı ve mahalle komitelerini karar süreçlerine dahil ederek, ilerlemeyi planlıyor. Bursa'nın en yoğun nüfusuna sahip ilçesi olan Yıldırım'da da gündem kentsel dönüşüm.
Yıldırım Belediyesi özel sektör ve hükümet kanalıyla geliştirilecek projelerle Yıldırım'a yeni bir vizyon katarak, ilçede göçün önüne geçmeyi hedefliyor. Tarihi dokusu ve kültürel birikimiyle Bursa'nın merkezinde yer alan Osmangazi ilçesi ise Hanlar Bölgesi ile UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor. Yerli ve yabancı konukların uğramadan geçmediği ilçe, planlanan kentsel dönüşüm projeleriyle daha planlı bir yapıya kavuşmak istiyor.
İnegöl, yaya öncelikli bir ilçe olmayı hedefliyor
Bursa'daki diğer yerel belediyelerin dikkat çeken projelerine bakıldığında ise işlevini tamamlayan ve hizmette yetersiz kalan binaları şehir merkezi dışındaki yeni yerlerine taşıyan İnegöl Belediyesi, boşalan alanlara halkın faydalanabilmesi için sosyal donatı alanlarıyla birlikte kent meydanları inşa etmeye hazırlanıyor.
Mobilya üretiminin merkezi olan İnegöl, sektörün gelişimi için yeni bir fuar alanı da kurmak istiyor. Sanayi birikiminin yanı sıra turizm değerleriyle de ön plana çıkmak isteyen İnegöl, termal turizmin önemli bir durağı olan Oylat Kaplıcalarının yanına bir de alternatif doğa sporlarını ekleyecek.
İznik Belediyesi, turizm yatırımcısına destek verecek
UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmek için çalışmalarını sürdüren İznik de Bursa'nın inanç turizmi anlamında öne çıkan destinasyonu. Sur içinde inşa edilmiş sayılı kentler arasında gösterilen İznik, bünyesindeki tarihi ve kültürel birikimi gün yüzüne çıkarmak ve turizme açmak için kolları sıvadı. Son iki yılda devlet ve yerel yönetim eliyle 200 milyon liralık yatırım alan İznik'te her beş dakikalık mesafede Bitinya, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı izlerine rastlamak mümkün.
İznik, milattan sonra 325 yılında İmparator Konstantin tarafından Roma İmparatorluğumun resmi dini olacak Hıristiyanlığın içinde tartışılan bazı konuları netleştirmek için düzenlenen 'Birinci İznik Konsili'nin izlerini taşıması ve İznik Ayasofya'sı nedeniyle Hristiyan dünyası için önem arz ediyor. Türkiye'nin beşinci büyük gölüne sahip olan İznik, ilçede su ve doğa sporlarının gelişmesi için de etkinlikler düzenliyor. İlçede sahil düzenleme çalışmalarının yanı sıra turizme yönelik konaklama yatırımları da başladı. Turizm yatırımcılarını ilçeye bekleyen İznik Belediyesi, her türlü altyapı desteğini de vermeye hazır.
Mudanya'da hedef turizm beldesi olmak
Bursa'nın deniz yoluyla İstanbul'da açılan kapısı Mudanya; tarih, turizm, sağlık, eğitim, alt ve üst yapı, yeni yaşam alanlarının açılması ile ilgili çalışmalarını sürdürürken, ilçenin doğal zenginliklerini de değerlendirerek yenilenmiş bir turizm beldesi olmak istiyor. İlçenin 100 yılını güvence altına alacak master plan çalışmalarına başlayan Mudanya Belediyesi, aynı zamanda ilçenin zengin geçmişini de gün yüzüne çıkaracak. Mudanya Belediyesi, 11 Ekim Mudanya Mütarekesi'nin 93'iincü yıl dönümünde bu yıl Barış Zirvesi'nin ikincisine ev sahipliği yaparak, farklı dünya görüşüne sahip yerli ve yabancı çok sayıda katılımcıyı barış ve kardeşlik için bir araya getirecek.
İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu'nun tamamlanmasıyla birlikte büyükşehirlerin geçiş noktasında bir uğrak yeri olacak Orhangazi, oluşacak talebe yanıt verebilmek için planlamalara başladı. Yapılacak alt ve üstyapı yatırımlarıyla modern bir kent görünümüne kavuşmak isteyen Orhangazi, yeni imar alanlarıyla gelişecek. Sanayi ilçesi kimliğini turizmle zenginleştirmek isteyen ilçe, sınırları dahilindeki İznik Gölü sahili ile mevcut kaplıca kaynaklarını turizme açmak için harekete geçti. Orhangazi böylece, İstanbul'dan gelecek günübirlik ya da hafta sonu ziyaretçilerini ağırlamaya hazırlanıyor.
Havaalanı ve hızlı tren projesi gibi büyük yatırımlarla ulaşım anlamında özel bir konumda bulunan Yenişehir ilçesi aynı zamanda Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından yapılacak Otomotiv Test Merkezi'nin de konumlandırıldığı ilçe. Nüfusun yüzde 80'inin tarımsal faaliyetlerle geçindiği Yenişehir, biber ve ayçiçeği üretimiyle öne çıkıyor. Tarımdaki gücünü tarıma dayalı sanayi ile güçlendirmek isteyen Yenişehir, ovayı tehdit etmeyecek nitelikte, üretilen ürünlerin işlenip pazarlanabileceği sanayi tesisleri için yatırımcıları ilçeye bekliyor.
Sosyal, kültürel ve sportif imkanları gelişmiş,herkesin bir arada mutlu bir şekilde oturabileceği mekanların oluştuğu, tarım ve tarımsal sanayi ile kalkman bir ilçe olmayı hedefleyen Mustafakemalpaşa da bu kapsamda projelerini hazırladı. Gençlik ve Yaşam Spor Merkezi ile Kirmasti Rekreasyon Projesi ile önümüzdeki günlerde gündeme gelecek olan ilçe, marka patenti alınan Suuçtu Şelalesi ve Tümbüldek Kaplıcaları'na ayrı bir önem veriyor. Zengin doğal yapısı dolayısıyla Mustafakemalpaşa, önümüzdeki yıllarda yamaç paraşütü, atletizm, dağcılık, bisiklet, rafting, yürüyüş, fotoğrafçılık gibi alternatif turizmde de öne çıkacak destinasyonlardan.
Gemlik, Bursa ve çevresinin ithalat ve ihracat kapısı
Gemlik Gübre, Borusan, Yazaki, AB Rotech, Aunde Teknik, Çimtaş, Borçelik, MKS Kimya gibi Türkiye'nin büyük tesislerini bünyesinde barındıran Gemlik, önemli geçiş yollarının üzerinde. Sahip olduğu Serbest Bölge ve limanlarla Bursa ve çevre illerdeki üreticilerin dünyaya açılan kapısı olan Gemlik, bundan sonra deniz ve yayla turizmiyle öne çıkmak istiyor. İlçede kıyı turizmi ile tarih ve kültür turizminin iyileştirilmesi, dağ ve doğa turizminin geliştirilmesi için çalışmalar yürütülüyor.
Karacabey, büyük gıda üreticilerinin adresi
İstanbul - Bursa - İzmir Otoyolu ve devam eden hızlı tren projesiyle önemli bir destinasyon haline gelecek olan Karacabey, tarım, turizm ve teknoloji yatırımları alanındaki potansiyelini değerlendirerek büyümeyi hesaplıyor. Karacabey'in bunun için 3T formülü bulunuyor. Bölgede tarım ve hayvancılığın desteklenmesi beklenirken, ulaşım olanaklarının artmasıyla önümüzdeki yıllarda sanayi yatırımları açısından da cazibe merkezi olacak ilçede planlı bir büyümenin adımları atılıyor. Bir milyon 160 bin dekar alanın 638 bin dekarını tarım yapılan kültür arazisinin oluşturduğu Karacabey'de; Sütaş, Burdan, Nestle, Tat, Tamek, Akfa, Demko, Olca, Matlı gibi Türkiye'nin önde gelen markaları üretim yapıyor. Bursa'da yetiştirilen tarla ürünlerinin yüzde 35'i, sebze üretiminin yüzde 46'sı, su ürünleri üretiminin yüzde 32'si, hayvansal üretimin yüzde 13'ü, kanatlı ve arıcılık üretiminin yüzde 26'sı ve tarımsal gelirin yüzde 28'i ile Karacabey'de üretiliyor.
Dünya