12 / 08 / 2024

Büyük altyapı projeleri için finansman koşulları zorlaştı!

Büyük altyapı projeleri için finansman koşulları zorlaştı!

Ulaştırma şurası raporunda çok sayıda projenin aynı anda piyasalardan finansman arayışına girmesinin projelerin gerekli parayı bulamamasına ya da aşırı maliyetli kaynak bulmasına neden olduğu belirtildi...



Ulaştırma şurası raporunda çok sayıda projenin aynı anda piyasalardan finansman arayışına girmesinin projelerin gerekli parayı bulamamasına ya da aşırı maliyetli kaynak bulmasına neden olduğu belirtildi. Fed 'in sıkı para politikasına yöneleceği beklentisi, hükümeti büyük projeler için kaynak bulmada açmaza itti..

Hükümet, "Vizyon 2023" çerçevesinde toplam yatırım tutarı "en az 700 milyar TL' (350 milyar dolar) olan büyük projeler için finansman arayışına girdi. Bir kısmına ise başlandı. Bu yatırımların tamamı kamu kaynaklarından karşılanmayacak. Ancak hangi modelle olursa olsun, bütçe ve özkaynak dışında yine de yüzde 70- 80'i için finansman ihtiyacı olacak.

3. köprü, tüneller FED'in parasal genişlemeyi sonlandırma planı sonrası ortaya çıkan yeni durum finansman koşullarını zorlaştırdı, maliyetleri artırdı. Örneğin Körfez Köprüsü ve  İzmir  Otoyolu, 3. havalimanı, Haliçport... Bir de özelleştirmeler var. Otoyol ve köprüler, MP, İGDAŞ gibi varlıkların satışlarında finansman yükü alıcıları zorlayabilir. Bu işlerde, özelleştirme ihalelerinde yabancı iştahı eskisi kadar olmayabilir. Son dönemde finansman sağlayan konsorsiyumların yerli bankalardan oluşması dikkat çekiyor. Ulaştırma Şurası hedefler raporunda ağırlaşan finansman koşullarına dikkat çekilerek, "Çok sayıda KÖİ projesinin aynı anda piyasalardan finansman arayışına girmesi, özellikle küresel kriz sonrasında finansman kaynaklarında daralma yaşanan bu dönemde, projelerin gerekli finansmanı bulamaması ya da aşırı maliyetli finansman bulması sonucunu doğurmaktadır" deniliyor.

Türkiye Müteahhitler Birliği'nin (TMB) Başkanı Emin Sazak'ın kentsel dönüşüm de dahil önümüzdeki 10 yılda 400 milyar dolarlık bir proje finansmanından söz edildiğini belirterek "Piyasalarda son dönemde yaşanan çalkantı ve belirsizlikler inşaat sektörünü derinden etkiliyor. Avrasya Tüneli, İzmir Otoyolu Körfez Geçişi ve son olarak da 3.köprü gibi mega projelerin finansman anlaşmaları imzalandı. Yurtdışından finansman temini gerektiren büyük projelerde finansman temini daha pahalı hale gelebilir, kredi görüşmeleri uzayabilir" dedi. 2023 projelerinde ağırlık ulaştırma ve eneıjide. Ulaştırma Şurası'nda verilen rakamlara göre 2023 ulaştırma projelerinin tutarı 200 milyar dolar.

Bunun 120'sini devlet, 80 milyar dolarlık kısmını KÖİ gerçekleştirecek. 2023'te Türkiye'de yolcu trafiğinin bugünkü 266 milyar yolcu/km düzeyinden 558 milyar yolcu/km'ye, çıkması bekleniyor. Kara, deniz, demir ve havada bunun karşılanması gerekiyor. Eneıjide öngörülen projelerin bedeli 115 milyar dolar. Bunun 40 milyar doları iki nükleer santral.


Türkiye'de Yeniçağ

Geri Dön