25 / 12 / 2024

Büyük çanaklar çöpe gidecek!

Büyük çanaklar çöpe gidecek!

Türksat, evlerde kullanılan mevcut çanak antenlere alternatif olarak daha küçük bir anten geliştirdiğini açıkladı. Prototipi tamamlanan bu çanak anten sayesinde görüntü kirliliğinin ortadan kaldırılması hedefleniyor



Evlerde kullanılan ve genelde kentlerde görüntü kirliliği yaratan büyük çanak antenler tarihe karışmak üzere. Türksat Genel Müdürü Ensar Gül, çok  büyük ve montajı zor olan çanak antenlere oranla daha estetik ve küçük düz ante prototipi geliştirdiklerini, binaların ya da evlerin duvarlarına yerleştirilebilen, istenilen renge boyanabilen düz antenin, görüntü kirliliğini ortadan kaldıracağını bildirdi.


Gül, AA’ya yaptığı açıklamada, TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı’nın (TEYDEB) finansal desteğiyle Ar-Ge çalışması yaptıklarını vurgulayarak, prototipi ve testleri tamamlanan antenin ticarileştirilme çalışmalarına da geçileceğini söyledi. Televizyon yayınlarına yönelik geliştirilen düz anten prototipinin, 4’ü mühendis olmak üzere 6 kişilik bir ekipçe 1.5 yılda tamamlandığını anlatan Gül, prototip boyutunun 35x35 santimetre olduğunu, yeni bir versiyonun çalışmalarına da başladıklarını kaydetti.


Montajı kolay olacak


Mevcut çanak antenlerin çok büyük, montajının da zor olduğuna dikkat çeken Gül, geliştirmekte oldukları estetik ve küçük düz antende montaj sıkıntısı yaşanmayacağını belirtti. Gül, binaların ya da evlerin duvarlarına yerleştirilebilen, hatta istenilen renge de boyanabilen düz antenin görüntü kirliliğini ortadan kaldıracağını ifade etti.

Düz antenlerin, sinyal bakımından diğer antenlerden hiçbir farkının olmayacağına dikkati çeken Gül, “Çanak antenlerdeki performansın aynısını düz antende de görebileceğiz. Teknolojisi farklı olan düz antenin sadece yapısı değişik. Bu antende ileri teknoloji kullanıldı. Anten üzerinde 256 tane küçük antencik var. Bunlardan gelen sinyal noktaları birleştiriliyor” diye konuştu.

Dünyada düzlemsel antenlere doğru bir yönelme olduğunu belirten Gül, özellikle araç üzeri kullanımla ilgili anten ihtiyacının olduğunu, üretim maliyetinin düşmesiyle düz antene ilgide artış yaşanacağını söyledi.


Teknolojiyi verecek


Türksat’ın üretici bir firma olmadığını da dile getiren Gül, düz antenin üretimini yapacak firmalarla görüşmeler yapacaklarını anlattı. Gül, söz konusu antenin üretimiyle ilgilenen firmalarla anlaşıp, düz antenin lisans haklarını satacaklarını kaydetti.


Tasarım ve ticarileşme haklarının verileceği firmanın, düz antenin satış fiyatını da belirleyeceğini bildiren Gül, Ka-Bant uydu internet terminali için anten çalışmalarına başlayacaklarını sözlerine ekledi.  Türkiye’de çatı ve balkonlarda kurulu yaklaşık 17 milyon adet civarında çanak anten bulunduğu tahmin ediliyor.


Milliyet




Geri Dön