Büyük İstanbul depremi ne zaman olacak? Sosyal medyada 7 Mart iddiası! Deprem uzmanları peş peşe açıkladı...
Kahramanmaraş merkezli büyük yıkıma neden olan depremler, Türkiye'nin deprem bölgesi olduğunu ve deprem riskli bölgeleri yeniden gündeme getirdi. Büyük İstanbul depremi ne zaman olacak? Sosyal medyada 7 Mart iddiası! Deprem uzmanları peş peşe açıkladı...
Habertürk'te yer alan habere göre; uzmanlar depremin zamanının önceden tahmin edilemeyeceğine dikkat çekerken; dolunay günlerinde deprem olasılığının artacağıyla ilgili de bilimsel bir verinin olmadığı da ifade ediliyor.
Kahramanmaraş merkezli depremleri 3 gün önce sosyal medya hesabından paylaşmasıyla Türkiye'de gündem olan Avustralyalı gökbilimci Frank Hoogerbeets yeni "sismik olay" öngörüsüyle dikkat çekti. "Deprem kahini" lakaplı Avustralyalı gökbilimci Frank Hoogerbeets, yaptığı yeni tahmininde; dünya, Merkür ve Satürn gezegenlerinin yakınlaşacağına vurgu yaparak "Ayın 3'ü veya 4'ü civarında, büyük bir sismik olay olabilir. Ayrıca dolunay veya ayın 6 ile 7'si gibi de olabilir. Abartmıyorum. Korku yaratmaya çalışmıyorum" ifadelerine yer verdi.
Deprem uzmanları tarafından açıklanan bilgilere göre, son büyük İstanbul depremi 1766'da meydana geldi. Bu bilgileri işaret eden uzman isimler, Orta Marmara Fayında büyük deprem riskinin arttığına vurgu yapıyor.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Dr. Doğan Kalafat, İstanbul depremine ilişkin açıklamasında, İstanbul'da 7 büyüklüğündeki bir depremin 2030'a kadar olma olasılığının yüzde 64, önümüzdeki 50 yılda olma olasılığının yüzde 75 ve 90 yılda ise yüzde 95 olduğuna dikkat çekti ve İstanbul'da 2090'a kadar büyük bir deprem olma olasılığının yüzde 95 olduğunu aktardı.
Yer bilimci ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür de sık sık deprem tahminleriyle gündem oluyor. Marmara depreminde İstanbul'un Avrupa Yakası'nın daha çok hasar göreceğinin altını çizen Görür, "Marmara fayı kırıldı, kırılacak. Kırılırsa minimum 7.2 büyüklüğünde deprem üretecek. Halbuki yapılan çalışmalar gösteriyor ki, bu fayın güneyinde stres birikimi kuzeyinden çok daha fazla" dedi ve Marmara'nın güney kısmını işaret etti.
Görür, açıklamasında bilimsel tüm araştırmaların İstanbul'da zamanın gelmekte olduğunu gösterdiğini vurgulayarak "Aşağı yukarı 30 sene içerisinde depremin beklendiği söyleniyordu, 23 senesi geçtiğine göre büyük ölçüde yakınlaşmış demek istiyorum" şeklinde konuştu.
Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ise büyük İstanbul depremine ilişkin son yaptığı açıklamasında, "Umarım ki ben yanılmam 2045’e kadar İstanbul’a deprem gelmez. Eğer arkadaşlarımızın dediği gibi her an deprem olursa Kuzey Marmara’da vay Türkiye’nin haline" ifadelerini kullandı.
Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy da beklenen Marmara depremini değrlendirdi ve "Marmara depremi 6.5'i geçmez, Şengör bile Düzce'yi bilmezken biz söylemiştik" diye konuştu.
TOKİ Başkanı Ömer Bulut açıkladı: Mayıs'a kadar 200 bin konutun ihalesi yapılacak!