17 / 05 / 2024

Büyük İstanbul depremine hazırlık: Acil müdahale senaryosu hazırlandı! 

Büyük İstanbul depremine hazırlık: Acil müdahale senaryosu hazırlandı! 

SBÜ Savunma Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Uzar, olası İstanbul depremine hazırlık konusunda açıklamalarda bulundu. İşte ayrıntılar...



Prof. Dr. Uzar, söz konusu senaryonun Sağlık Bakanlığı, Türk Hava Kuvvetleri ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi gibi ilgili kuruluşlarla paylaşıldığına dikkat çekti ve olası İstanbul depreminde en az 100 bin yaralının olacağının belirtildiğini söyledi. 

Açıklamasında "Biz de uzmanlarımızla buna yönelik bir afet müdahale senaryosu hazırladık. Bu çalışmada, İstanbul'da yaşanabilecek büyük depremde hızlı bir şekilde uygun ekiplerle ve altyapısı sağlam terminal binalarıyla ilk 6 saatte yaralılara nasıl müdahale edilebileceğinin önemine dikkati çektik" ifadelerine yer veren Uzar, bu sürede doğru müdahalenin, kişilerin hem yaşama tutunmasını hem de kol-bacak gibi uzuv kayıpları ile böbrek kaybının engellendiğini sağladığını belirtti. 

Büyük İstanbul depremine hazırlık: Acil müdahale senaryosu hazırlandı! 

Büyük bir depremde en ideal hastanenin elektrik, su, tuvalet ve haberleşme kesintisi olmayacağı için havalimanlarının terminal binaları olduğuna dikkat çeken Uzar, konu ile ilgili açıklamasında "Avrupa yakasında depremden en çok etkilenmesi beklenen bölgeleri dikkate aldığımızda kurulacak sahra hastaneleri yeterli olmayabilir. Bu duruma karşı hastaneye dönüştürülmesi öngörülen birinci öncelikli alan Atatürk Havalimanı. Havalimanı ve terminal binalarının sahra hastanesi haline getirilmesi, seyyar-mobilize tıbbi cihazların buraya yerleştirilmesi, yaralılarımıza ilk ve acil müdahalenin burada yapılmasını ve ardından da oluşturulacak hava koridoruyla uygun illere uçaklarla nakledilmelerini planladık" ifadelerini kullandı ve bu şekilde depremde ilk 6 saatte yaralılara hızlıca müdahalenin mümkün olacağını vurguladı. 

Uzar, yaralıların nakli için hazırlanacak hava koridorunda Türk Hava Kuvvetlerinin nakliye uçaklarının devreye alınmasını da öngördüklerini dile getirerek, "Nakliye uçaklarımız Atatürk Havalimanı'na gelirken sağlık personelini, tıbbi ekipmanları alarak gelecek" şeklinde konuştu. 

Büyük İstanbul depremine hazırlık: Acil müdahale senaryosu hazırlandı! 

Farklı şehirlerden uçaklarla 6-8 saat içinde ilk müdahalesi yapılan ağır yaralıların naklinin mümkün olabileceğini vurgulayan Uzar, gelecek sürelerde bu çalışmanın gerçek senaryolu ilk tatbikatının İstanbul harici farklı bir ilde yapılmasını planladıklarına da dikkat çekti. 

Hava ve uzay hekimlerinin öneminin de altını çizen Prof. Dr. Uzar, enstitü bünyesindeki merkezde açılacak kurslarla uçuş hekimi sayısının yükseltilip, her yaralı taşıyan uçağa bir uçuş hekimi verilmesinin planlandığını da aktardı.  

Bina güçlendirme kredisi kullanacaklar dikkat! 

Kentsel dönüşüm müteahhitlerin eline bırakılamayacak kadar önemli! Şehirler nasıl dönüşmeli?

İstanbul, 23 yıldır dönüşemiyor! Megakent nasıl depreme hazırlanacak? 


Geri Dön