27 / 04 / 2024

İstanbul, 23 yıldır dönüşemiyor! Megakent nasıl depreme hazırlanacak? 

İstanbul, 23 yıldır dönüşemiyor! Megakent nasıl depreme hazırlanacak? 

Dünya Gazetesi köşe yazarı Naki Bakır, bugünkü köşesinde beklenen büyük İstanbul depremini ve İstanbul'daki kentsel dönüşümü kaleme aldı. İstanbul, 23 yıldır dönüşemiyor! Megakent nasıl depreme hazırlanacak? İşte ayrıntılar...



Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından, Türkiye'deki yüksek deprem riski yeniden gündem oldu. 

Dünya Gazetesi köşe yazarı Naki Bakır, bugünkü köşesinde beklenen büyük İstanbul depremini ve İstanbul'daki kentsel dönüşümü kaleme aldı. 

İstanbul, 23 yıldır dönüşemiyor! Megakent nasıl depreme hazırlanacak? 

Naki Bakır, konu ile ilgili yazısında "Uzmanların uyarılarına göre “beklenen büyük İstanbul depremi” için süre giderek daralırken, 1999 Marmara depreminin üzerinden 23 yıl geçmiş olmasına rağmen Türkiye hala, yeterli yol alınamayan “kentsel dönüşüm”ü konuşuyor" şeklinde konuştu. 

17 Ağustos 1999 tarihinde Gölcük merkezli 7,4 şiddetinde meydana gelen İstanbul ve çevre illerinde büyük yıkıma neden olurken; 2010'da yayımlanan Meclis Araştırması Raporu'na göre 18 bin 373 kişi hayatını kaybetmiş, 48 bin 901 kişi ise yaralanmış, çok sayıda kişi engelli duruma gelmiş, 285 bin 211 konut ve 42 bin 902 iş yeri hasar görmüş, çöken 133 bin 683 bina sebebiyle yaklaşık 600 bin kişi de evsiz kalmıştı. 

11 şehirde büyük yıkıma neden olan son depremlerden sonra, İstanbul ve çevresinde beklenen asıl büyük deprem için yeniden farkındalık oluşurken, çeşitli uzman ve kuruluşlar, bunun her an yaşanabileceğine ve şiddetinin 7’nin üzerinde olacağına dikkat çekiyor. 

"Hazırlıkların yetişmemesi durumunda büyük depremin tüm çevre iller ve genel olarak ülke açısından büyük ekonomik ve sosyal yıkıma yol açacağı uyarısı yapılıyor" ifadelerini kullanan Naki Bakır, çeşitli kamu kuruluşlarınca 1999 yılından bugüne fiziki yenilenme ve diğer deprem önlemleri çerçevesinde gerçekleştirilen çalışmalarda belli bir yol alınmakla beraber, İstanbul ve Türkiye’nin, başta kentsel dönüşümde olacak şekilde beklenen yeni büyük depreme tam hazırlıklı olmanın gerisinde kaldığı ifade ediliyor. 

İstanbul, 23 yıldır dönüşemiyor! Megakent nasıl depreme hazırlanacak? İşte ayrıntılar...


Geri Dön