22 / 11 / 2024
fuzul

Büyük Menderes Nehri yük ve yolcu taşımacılığında kullanılacak!

Büyük Menderes Nehri yük ve yolcu taşımacılığında kullanılacak!

Büyük Menderes Nehr i'nin, Tuna Nehri gibi yük ve yolcu taşımacılığında kullanılmasını hedefleyen proje Aydın ve Denizli 'de sevinçle karşılandı, İşadamları projeye tam destek verdi





Ege Bölgesi'nin verimli topraklarını sulayan Büyük Menderes Nehri'nin Avrupa'daki Tuna Nehri gibi yolcu ve yük taşımacılığına açılmasını hedefleyen proje ses getirdi. Ulaştırma Bakanlığı'nın stratejik hedefleri arasında yer alan ve Yeni Asır'ın "Denizli'ye deniz gelecek" diye duyurduğu proje nehrin geçtiği Aydın ve Denizli'de sevinçle karşılandı. Özellikle iş dünyası lojistik taşımacılık sorununa çare olabilecek nehir yoluna tam destek verdi.


İşadamları projeye tam destek verdi 


'Süper bir proje olur'

Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Müjdat Keçeci, sanayileşmiş ülkelerin ürettikleri ürünleri deniz, nehir ya da demiryolu ile taşımayı tercih ettiğini belirterek, "Ne üzücüdür ki bu üç tercihten hiçbirisi bizim için geçerli değil. Sanayicinin ham maddesini ve ürettiği ürünü liman ile Denizli arasındaki taşımayı sağlayacak her türlü teşebbüsün yanındayız ve destekçisiyiz. Özellikle nehir ve deniz taşımacılığı dünyanın en uygun taşımacılığı. Dolayısıyla böyle bir çalışma ile Menderes Nehri'ni taşımaya uygun hale getirilebilirse bu, bölgemiz adına inanılmaz süper bir proje olur" diye konuştu.


'Ekonomiye büyük destek'

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert de nehir taşımacılığının Avrupa'nın birçok yerinde yaygın biçimde kullanıldığına işaret ederek, "Hem çok ucuz hem güvenli hem de çevreci. Neden olmasın? Böyle bir proje ilimize ve sanayicilerimize malların taşınmasında ürün sevkıyatında büyük kolaylık sağlayacak. Yıllardır akan Menderes bu sayede ekonomiye de büyük destek verecek" dedi.


'Turizmi coşturacak'

Denizli Tekstil Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) Yönetim Kurulu Başkanı Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkan Yardımcısı İsa Dal ise, "Bu proje eski çağlardaki Lidya medeniyetinin batı Anadolu'da tekrar canlandırılması anlamına geliyor. Tarihi açıdan paha biçilmez değerlere sahip Menderes havzası hem tarihi hem de dini açıdan turizmi coşturacak. Dünyadaki en pahalı turlardan biri Mısır'da Nil üzerinde gemi turu. Nil kadar büyük gemilerin çalışması mümkün olmayabilir ancak küçük çapta tekneler ile mavi tura çıkan grupları şehir içine kadar çekebilme şansına kavuşabiliriz. Böylelikle Pamukkale ucuz turların değil, zengin turistlerin durak noktası haline gelecek" diye konuştu.


Tefenlili: Hayalimizdi

Denizli Ticaret Borsası (DTB) Başkanı İbrahim Tefenlili de projeyi sonuna kadar desteklediklerini belirterek, "Bu proje bizim yıllardır hayalimizdi. Bu proje gerçekleşirse süper olur. Bizim en kısa sürede çok ucuza güvenli bir şekilde limana ulaşmamız gerekiyor" dedi.


'Çevre de korunmalı'

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Denizli Şube Başkanı Necip Filiz ise nehir taşımacılığında karayolu ve demiryolunun bir bütün olarak düşünülmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Arada kopukluk olmamalı. Bu proje hataya geçirilirken de Menderes'in doğal güzelliği korunmalı. Oradaki canlılar dikkate alınmalı. Menderes'in çevresindeki tarım arazileri de korunmalı" diye konuştu. 


'Turist sayısı artar'

Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (DENTUROD) Başkanı Şeref Karakan, projeyle birlikte nehrin farklı kısımlarına bar ve restoran da yapılabileceğini belirterek, "Günübirlik de olsa gelen misafirler buradan yararlanabilir. Yerli ve yabancı turistlere farklı mekan göstermek alamında da Menderes'teki proje sektöre renk katacak. Dünyada doğa turizmini seven bir kitle var. Bu turizm çeşitliliğin içinde de doğanın bu tür güzelliklerini merak eden, görmek isteyen çok sayıda turist çıkacak. Bu projenin hayata geçirilmesi ile birlikte ilimize gelen turist sayısında da önemli bir artış yaşanır" dedi.


AYDIN

'Bölgeye canlılık gelir'

Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ülken projenin bölgeye büyük bir canlılık getireceğini belirterek, "Çağımızın geldiği bu noktada ticari açıdan en önemli gider kalemlerinden biri olan navlun ücretlerinin karayolu yerine deniz veya demiryolu ile çözülmesi çok önemli. Bunun yanında bu lojistik strateji planının ilimizi de kapsaması ilimize ve bölgemize canlılık katacaktır. Bu projeyi hem taşıma maliyetlerinin kısılması hem de sağlayacağı canlılık açısından sevindirici bir gelişme" dedi.


'Kentimizi uçurur'

Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı ise, "Bu proje hayata geçirilebilirse Türkiye'yi Ege Bölgesi'ni ve kentimizi uçurur. Sadece ticari açıdan değil turizm açısından da önemli bir proje. Avrupa'daki örneklerini incelediğimizde kıyı kentlerin turizmde çok geliştiğini görüyoruz. Değeri paha biçilemez bu projenin yapılması şart. Hayali bile bizi heyecanlandırdı" diye konuştu.


'Konteyner limanı yapılmalı'

Aydın Sanayi Odası Meclis Başkanı Ercan Çerçioğlu da proje kapsamında Söke'ye bir konteyner limanı kurulması gerektiğine dikkat çekerek, "Uşak'tan, Denizli'den Aydın'dan malları yükleyelim, gemilerle taşıyıp Ege Denizi'ne ulaştıralım ancak oradan  İzmir  Limanı'na nasıl ulaştıracağız? Bunun için Söke Ovası'na bir konteyner liman inşa edilmeli. Yoksa projenin bir anlamı olmaz. Büyük Menderes Nehri ıslah edilip debisi uygun hale getirilir, Söke'ye konteyner limanı yapılırsa proje fayda sağlar" dedi.


'Proje iyi planlanmalı' 

Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı ise, "Proje ticaret açısından çok büyük fayda sağlar. Ancak çiftçilerin sulama faaliyetleri de aksamamalı. Büyük Menderes Nehri, kentimizdeki büyük ovaların can damarı. Proje tarımı tehlikeye düşürmeyecek şekilde iyi planlanmalı" diye konuştu.



Yeni Asır


Geri Dön