14 / 05 / 2024

Büyük şehirler insanı nasıl hasta ediyor

Büyük şehirler insanı nasıl hasta ediyor

İngiliz Daily Mail gazetesi, büyük şehirlerde yaşayanların obezite, kısırlık, görme bozukluğu, depresyon ve kanser olma riskini tetikleyen nedenleri derledi. İşte riski yaratan sebepler:



İspanyanın Granada Üniversitesinde yapılan çalışmalarda, büyük şehirlerde yaşayan kadınların kırsal kesime oranla daha zayıf ve geç yaşta anne olmalarına rağmen daha kilolu bebek doğurdukları belirlendi. Zira, şehirli annelerin kanında büyük oranda xenoestrogen isimli zehirli kimyasala rastlanıyor. Vücudu östrojen hormonu gibi etkileyen bu kimyasal, anne karnındaki bebeğin anormal şekilde büyümesine ve bebeğin ilerleyen yaşlarında obezite, hiperaktivite, erken tüylenme, üreme sorunları, akciğer, göğüs ve prostat kanserine yakalanmasına neden oluyor.

ABDnin Ohio Üniversitesi çevre sağlığı birimi, şehirlerdeki hava kirliliğinin çocukların metabolik gelişimleri üzerinde şekeri yükselten etkisi olduğunu ortaya koydu. Kirliliğe neden olan bu kimyasallar, vücudu iltihaplanmaya karşı zayıf kılarak, yağ hücrelerinin yapısını da değiştiriyor.

MİLLİYET


Geri Dön