15 / 05 / 2024

Büyükada'ya Çarşı Camii inşa ediliyor!

Büyükada'ya Çarşı Camii inşa ediliyor!

Büyükada'nın sahiline yapılmasına karar alınan Çarşı Camii inşaatına 2016 yazının sonunda başlanacak. Caminin mimari tasarımı, bir yarışma ile belirlendi.



İstanbul adalarının gözdesi Büyükada'nın sahiline yapılmasına karar alınan ve projesi hazırlanan Çarşı Camii inşaatına 2016 yazının sonunda başlanacak. Adanın elektriğini sağlayan AYEDAŞ binasının yerine yapılacak caminin en büyük özelliği ise başta Maltepe ve Kartal sahilleri olmak üzere tüm sahil kesimlerinden görülecek olması. 1986'da apartman dairesinden dönüştürülen ve ibadete acılan Hacı Havva Özen Camii'nin geçen zaman içerisinde ada esnafına ve halkına yeterli gelmemesi üzerine yeni bir caminin kaçınılmaz olduğu fikrine varıldı. AYEDAŞ'ın kullandığı ve proje sebebi ile alman bina, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde 1/5000'lik planlara dinî tesis alanı olarak işlendi. Caminin mimari tasarımı, bir yarışma ile belirlendi.

 

Cami projesi için Mimarlar Odası'ndan da destek istendi, fakat talep geri çevrildi. Yapılan bazı çalışmaların sonucunda 2015 Ocak ayında projenin askıya alınmasına neden olan Mimarlar Odası, Adalar Belediyesi ve Adalar Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği'nin yaptığı tüm itirazları reddedildi. Çarşı Camii'nin projesi yeniden gündeme geldi. 


Büyükada'da çarşı içerisinde yapılması planlanan proje için düzenlenen mimari tasarım yarışmasına 74 eser katıldı. Jüri üyelerinin vardığı sonuca göre tasarımı projeye layık görülen 1.sırada Emrecan Yılmaz, 2.'de Ersun Temurcan, 3.'de ise Murat Polat oldu. İki kat olacak cami yaklaşık 400 metrekare alan üzerine inşa edilecek. 



Zaman


Geri Dön