Büyükçekmece'de 54 bin konut yenilendi, 15 bin konut daha var: 6'ya gerek yok, 5 ve üzeri deprem bu binaları çökertir!
Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, kentsel dönüşüm çalışmalarının hız kesmeden devam ettirildiğine dikkat çekti ve riskli binalar ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İşte o açıklamalar...
6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler, 11 şehirde büyük yıkıma neden oldu. Söz konusu depremlerde 53 binden fazla kişi hayatını kaybetti. 'Asrın felaketi' şeklinde nitelendirilen depremlerin ardından, hem Bakanlık hem de Belediyeler dönüşüm çalışmalarını hızlandırdı.
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin neden olduğu yıkımın ardından, gözler büyük depremin beklendiği İstanbul'a çevrildi. Depremlerin ardından İstanbul'dan göç artarken, vatandaşlar binalarını güçlendirmek için karot testlerine başvurmaya ve kentsel dönüşümü bir an önce yaptırmaya başladı.
KENTİN SİLÜETİ DEĞİŞİYOR
Beklenen Marmara depremine karşı kentsel dönüşüm projesi çerçevesinde deprem riski taşıyan yapıları hızla yıkmayı sürdüren Büyükçekmece Belediyesi, bugüne kadar riskli 54 bin yapıyı yıktı ve yerlerine depreme dayanıklı yapılar inşa edilmesine öncü etti.
Büyükçekmece Belediyesinin resmi internet sitesinde yer alan habere göre; Fatih Mahallesi’nde riskli olduğu belirlenen 91 bağımsız bölümden meydana gelen 8 bloklu yapının kentsel dönüşüm projesi kapsamında belediye ekiplerinin gözetiminde yıkımı yapıldı.
Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, kentsel dönüşüm çalışmalarının hız kesmeden devam ettirildiğini vurguladı ve şunları söyledi:
"Büyükçekmece Türkiye’ye örnek bir kentsel dönüşüm sürdürüyor. Ada bazında kentsel dönüşüm sayın bakanımızın da dile getirdiği gibi, cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi ada bazında kentsel dönüşümü ısrarla sürdürüyoruz. Vatandaşın zaman zaman bu konuda direnmeleri oluyor, vatandaşı da dinlemiyoruz. Çünkü bizim için vatandaşın canının kurtarılması birinci önceliktir. Sonra malını kurtarmak öncelik oluyor. Ardından da şehrin siluetini değiştirmek, şehrin yenilenmesini sağlamak, vatandaşın otopark ihtiyacını çözmek, peyzaj problemini çözüme kavuşturmak, kente bir disiplin yaratıyoruz aynı zamanda bu kentsel dönüşümle. Kentin siluetini değiştiriyoruz."
54 BİN KONUT YENİLENDİ, 15 BİN KONUT DAHA VAR
Dr. Hasan Akgün, kendilerinin koymuş oldukları hedefin 2030 yılına kadar yıkılma tehlikesi olan binaların tamamıyla yok edilmesi olduğunun altını çizdi ve ekonomik şartların ağırlaşmasının kentsel dönüşüm çalışmalarını yavaşlattığına ancak kendilerinin yıkmaya ve yapmaya devam edeceklerine dikkat çekti.
Bunlar yapılmazsa vatandaşların canına mal olacağını aktaran Akgün, şu ifadeleri kullandı:
"Can kaybımız çok olacak. 2030 yılına kadar koyduğumuz hedefi tutturacağımızı düşünüyorum. Şu anda en tehlikeli yer Büyükçekmece Merkezde yüzde 70’inden çoğunu bitirdik. 54 bin konut yenilendi. 15 bin daha konut bulunuyor. En tehlikeliler bir tanesi de budur. Çok tehlikeli bir yerin yıkımını yapıyoruz. Dışarıdan baktığınız zaman villa gibi, yıkılmaz. Betonun olması gereken değeri örneğin 30 rakam veriyorum; terinde 8. Demir olması gereken 30, yerinde 7. Tümüyle deniz kumu ve demir çürümüş. İnce demir.
1980 yılında inşa edilen binalara konulan demir örneğin 5 tonsa bu binalara konulan demir, şu an 30, 35 ton konuluyor. Kullanılan beton o günkü koşullarda 10, şimdiki şartlarda 35. Bunun en kolay tarifi budur. Bu yapıların yıkılması için 6 büyüklüğündeki bir deprem olmasına gerek yok. Bölgeye yakın 5 ve üzeri deprem bu binaların çökmesine neden olur."
Kiracım evi göstermiyor diyen ev sahipleri dikkat! İşte yapmanız gerekenler!
ING'den isteyen herkese karşılıksız 2 bin TL promosyon müjdesi! 31 Ekim'e kadar hemen başvurun!