02 / 05 / 2024

Büyükçekmece’deki mühürlü asfalt fabrikası çalıştırılıyor!

 Büyükçekmece’deki mühürlü asfalt fabrikası çalıştırılıyor!

Yol çalışmaları, İstanbulluları bezdiriyor, Muratbey Mahallesi'ni ise 'öldürüyor'. Mühürlü asfalt fabrikası otoyol için her türlü kural çiğnenip çalıştırılıyor



Büyükçekmece’deki Muratbey Mahallesi’nin içine kurulan ruhsatsız asfalt fabrikası, pazartesi günü Büyükşehir Belediyesi tarafından 3. kez mühürlenmesine rağmen 2 gündür çalışmaya devam ediyor. Fabrikanın mührü 3. kez kırarak çalışmasına isyan eden mahalleli, “Ruhsatsız, mühürlü işyeri nasıl çalışır?” diye soruyor. 


Türkiye ’de geçerli olan yasalara göre yerleşim yerlerinin yakınında asfalt fabrikası çalıştırılamıyor. Ancak 3 yıldır bir türlü durdurulamayan fabrika, 50 metre yakınındaki evlerin, bahçelerin, tarlaların üzerine zift yağdırıyor. 


Son mühürlemeden sonra Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü’nün Büyükçekmece Belediyesi’ne bir not göndererek “Fabrikanın otoyol çalışması tamamlanana kadar açık kalması zorunludur” dediği ve fabrikanın 5 Eylül’e kadar açık kalması için baskı yaptığı ortaya çıktı. 


‘Trafiğin güvenliği için...’ 

Notta şöyle yazıyor: “Büyükçekmece Muratbey Köyü taşocakları mevkiinde kurulmuş bulunan asfalt plentinden temin edilen sıcak karışım ile otoyoldaki çalışmalarımız sürdürülmektedir. TEM Otoyolu’nun Kınalı Kavşağı ile Avcılar Kavşağı arasındaki kesiminde meydana gelen üstyapı hasarlarının, trafiğin güvenli seyrini tehlikeye sokabilecek boyuta gelmiş olması, özellikle ağır vasıta şeritlerindeki oluklanmaların direksiyon hâkimiyetini kaybetmeye neden olması, yaygınlaşan timsah sırtı çatlakların sürüş konforunu bozması nedenleri bu kesimde üstyapı onarımının ivedilikle yapılmasını zorunlu kılmıştır. ... Yukarıda açıklanan sebeplerden ötürü kış mevsiminde de trafiğin güvenli seyrini sağlayabilmek için mevcut asfalt tesisinin, işin bitim süresi olan 05.09.2012 tarihine kadar çalışması zorunludur.” 


Mahallenin muhtarı Remzi Beke tepkili: “Yol lazımsa fabrikayı başka yere açsınlar, bula bula köyümüzün içini mi buldular? “Fabrikaya en yakın evlerden birinde yaşayan tesisatçı Adnan Gül de zabıtaların akşamları kahveye uğrayarak ‘Fabrika bugün de çalıştı mı” diye sorduğunu söyleyerek “‘Evet’ diyoruz ama bir şey değişmiyor” diye konuştu. 


“Bakanlıktan baskı var” 

Fabrika, araziyi kiralayan Belediye Başkan Yardımcısı Bayram Ali Üner’i de ‘üzdü’. Fabrikayı Ulaştırma Bakanlığı ’ndan gelen baskıyla kapatamadıklarını belirten Üner, “Bana söylenen yolun 2 ayda bitirileceğiydi. Kamulaştırma sorunlarıyla uzamış. Şimdi olsa o şantiyeye asla kiralamazdım. Halkın kılına zarar gelsin istemem” dedi. CHP ’li Umut Oran da Radikal ’in haberi üzerine soru önergesi verdi.


Radikal


Geri Dön