Çağdaş Faktoring gelecek yıl içinde 5 yeni şube açacak!
Çağdaş Faktoring son bir yılda 10 yeni şube açarak plasmanını 9 ayda iki kattan fazla büyüttü. Erdoğan Özen, 2013’te 192 milyon TL olan plasmanlarını bu yılın ilk 9 ayında 440 milyon TL’ye taşıdıklarını açıkladı.
Çağdaş Faktoring son bir yılda 10 yeni şube açarak plasmanını 9 ayda iki kattan fazla büyüttü. Geçen yıl Çağdaş Faktoring’in Genel Müdürlük görevini devralan Erdoğan Özen, 2013’te 192 milyon TL olan plasmanlarını bu yılın ilk 9 ayında 440 milyon TL’ye taşıdıklarını açıkladı. Şirket bu performansı yıl sonuna kadar sürdürmeyi başarırsa plasmanını bir yılda 3 katına çıkarmış olacak. Erdoğan Özen, 5’i İstanbul’da olmak üzere, Ankara, Samsun, Antalya, Gaziantep ve İzmir’e açtıkları şubelerle büyüdüklerini anlatırken her bir şubenin 13 ila 20 milyon TL’lik ek plasman getirdiği bilgisini de paylaştı.
Bütün şubelerin bu yıl faaliyete geçtiğini bildiren Özen, “Şubeler bize çok büyük aktivite getirdi. Hem de riski yaymış olduk. Bu sayede bölgesel krizlerden de etkilenmiyoruz. Yıl sonuna kadar Bursa şubesi de açılacak. Gelecek yıl ise Konya, Adana, Denizli, Çorlu, Trabzon ve Urfa’da şubeleşmeyi planlıyoruz. Ben başladığımda 85 personelimiz vardı, şimdi 133’e çıktık. Şirkete kurumsallık getirmek istiyorduk, bunun için çalışanları banka kökenli kişilerden seçtik. Günde yaklaşık 450 şirketten talep geliyor, ortalama 175 firmaya kredi kullandırıyoruz. Veri tabanımızda 26 bin müşterimiz var, ortalama 4 bin firma ile ise aktif çalışıyoruz” diye konuştu. Sektörün ölçek olarak da büyümesi gerektiğini söyleyen Özen, “Bizim iş hacmimizin yüzde 22’si inşaat, yüzde 21’i tekstilden geliyor. Kalan oran farklı sektörlere dağılmış durumda” bilgisini de verdi.
55 güne inen vade 106 güne çıktı
Son dönemde piyasaları sarsan döviz kuru dalgalanmalarının negatif bir etkisini henüz görmediklerini de aktaran Özen, “Bizde dikkat edilen oran, vade ve faiz riskidir. Ne kadar vade ile borçlanıp, ne kadar vade ile borçlandırmışız, faiz oranları nasıl değişmiş buna bakarız” dedi. Son yıllarda vadelerin uzadığına dikkat çeken Özen, “Bizim vade ortalamamız 106 gün.13 yıldır bu 95-96 günü aşmamıştır. Bu vadeyi piyasa belirler, biz belirlemeyiz. 10 günü az bir rakam olarak görmeyin, vadelerin yüzde 10’dan fazla uzaması anlamına geliyor bu. Kriz zamanlarında vadeler küçülür, güven zamanlarında vadeler uzar. Piyasaya güven var ki vadeler uzuyor. Mesela 2008 krizinde vade ortalaması 55 gündü” diye konuştu.
Tekstil sektörü iyi gidiyor
Özen, bir sektörde sıkıntı hissedip hissedilmediğinin sorulması üzerine de inşaatta zaman zaman kamu ihalelerinden kaynaklanan sıkıntılar görüldüğünü anlatarak işlerin iyi gittiği sektör olarak da son dönemlerde tekstili gördüklerini belirtti.
Tahvil ihracı için SPK bekleniyor
JCR’dan A3 reytingi alan Çağdaş Faktoring, Deloitte tarafından da denetleniyor. Yatırım yapılabilir seviyenin bir üst basamağında olduklarını bildiren Erdoğan Özen, “Bu derecelendirmeyi aldıktan sonra 90 milyon TL’lik tahvil ihracı için SPK’ya başvurduk. Bu ay içinde onay bekliyoruz. Türk Lirası cinsinden 6 ayla 1 yıl arasında bir vadede borçlanmayı planlıyoruz. Kullandığımız kaynakları çeşitlendirmek istiyoruz. Normalde bu ihraçlar bir iki yıl olabiliyor ama biz biraz daha düşük vadede kullanacağız. Niteliklik yatırımcıya çıkacağız, talep bulunuyor. Bireysel emeklilik şirketleri özellikle 175 günlük vadelerle ilgileniyor” dedi. Özen, 2015 yılı mayıs ayında vadesi dolacak 2 yıllık 30 milyon TL’lik ihracın ise 18 milyon TL’sini faizler yükseldiği için erken ödediklerini bildirdi.
Sermaye artırımı için sektöre ek süre verilmeli
3. havalimanı faktoringe de çok iş getirecek Faktoring şirketleri için 2014, yeni birlik, yeni sermaye koşulları ve yüksek rekabet ile çalkantılı bir yıl oldu. 2015 ise 20 milyon TL’lik ödenmiş sermaye şartının devreye girmesi nedeniyle şirketler açısından ‘tamam ya da devam yılı’ olarak görülüyor. Erdoğan Özen, Çağdaş Faktoring olarak ödenmiş sermayelerini 28 milyon TL’ye çıkardıklarını da vurgulayarak bir öneri getirdi: "Yıllık hacmin yüzde 3-5’i civarında bir kar marjı var. Faktoring şirketlerinin büyümesi lazım. Çok ufak kalanlar oldu, bunların kurtarması zor. 76 şirkete baktığınız zaman sektörde yapılan işlerin yüzde 80’i ilk 20 firmadan geliyor. Yüzde 20’lik hacim ise geriye kalan 56 firmadan geliyor. Sermaye artırım kuralı ile bu şirketlerin birçoğu sektörden silinebilir. Artırım için 2015 yılı sonuna kadar süre verilmişti ancak 2015 karının da sermayeye eklenilebilmesi için şirketlere birkaç ay ek süre verilmesi iyi olur” dedi.
3. havalimanı faktoringe de çok iş getirecek
Büyük kamu ihalelerinin faktoring sektöründe de canlılık yarattığına dikkat çeken Özen,
“3. havalimanının bizim iş hacimlerimizi de artırmasını bekliyoruz. İşin başlaması ile taşeronlar devreye girecek ve pek çok sektörü hareketlendirecek. Çark dönmeye başlayınca faktoringte de hacimler artar.İnşaatta 5 bin kamyon çalışacak deniliyor, bunun mazotu var, tamiri var. Şantiyeye yemekhane kurulacak, binlerce kişiye yemek verilecek. Devletin bu projeleri ekonomiyi canlandırıyor” dedi.
Dünya