06 / 05 / 2024

Çalışana maaş şoku: Şirketlerin yüzde 59'u 2024'te bir kez zam yapacak! 

Çalışana maaş şoku: Şirketlerin yüzde 59'u 2024'te bir kez zam yapacak! 

2024 yılında asgari ücrete iki yerine bir kez zam yapılacağına ilişkin değerlendirmelerin, şirketlerin maaş politikasında da etkisini gösterdiği belirtildi. Bu kapsamda şirketlerin yüzde 59'u 2024'te bir kez zam yapacak.



Türkiye İnsan Yönetimi Derneği'nin (PERYÖN) 2024 yılı ücret artışlarının konuşulduğu webinar'ında şirketlerin zam uygulamaları ele alındı.

MERCER Türkiye ve Doğu Akdeniz Üst Yöneticisi (CEO) Dinçer Güleyin, MERCER araştırmalarından hareketle ücret artış ve yan hak trendlerini geçmiş seneler ile kıyaslayarak 2024 yılı beklentileri açısından değerlendirmelerde bulundu.

Dünya Gazetesi'ne yer alan habere göre, Güleyin, "Şirketlerin 2022 yılında yüzde 63’ü, 2023 yılında ise yüzde 67’si senede iki kere çalışan ücretlerine zam yaptığını anımsattı.

Sene içinde üç veya daha çok kez zam yapanların oranı 2022 yılında 34, 2023 yılında ise 26 seviyesinde olduğuna dikkati çeken Geüleyin, "2024’e baktığımızda ise şirketlerin yüzde 59’unun sene içerisinde bir kez, yüzde 33’ünün 2 kez, yüzde 8’inin ise 3 kez veya üzerinde ücret artışı yapmayı planladığını görüyoruz. Elbette bu oranlar bugünden bakılınca görülen değerler." şeklinde konuştu.

Çalışana maaş şoku: Şirketlerin yüzde 59 u 2024 te bir kez zam yapacak! 

MÜDÜR İLE YENİ MEZUN FARKINDA DARALMA

Şirketlerin yüzde 79’unun ocak ayında zam planladığını, yüzde 32’sinin 3. veya 3. zam için temmuz ayını değerlendirdiğini ifade eden Güleyin, genel olarak Avrupa ülkelerinde üniversiteden yeni mezunlar ile genel müdür ücretleri arasındaki fark daha düşükken, Orta Doğu ülkelerinde bu farkın daha çok olduğunu, ülkemizde ise söz konusu farkın, 2021 yılında 17 kat seviyesindeyken, 2023 yılında 13 kata kadar düştüğünü bildirdi.

Çalışana maaş şoku: Şirketlerin yüzde 59 u 2024 te bir kez zam yapacak! 

YEMEK KARTI DÜZENLEMESİ GÜNDEMDE

Mehmet Koçak Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Koçak da yemek kartları ile ilgili düzenlemenin de beklendiğini bildiren Koçak, yemek kartlarının sadece yemek için kullanılması gerektiğini belirtiyor.

SGK, yemek kartları ile yemek harici alışveriş yapıldığı tespit edilirse işletmelere fark matrahları çıkaracağını kaydeden Koçak, "Bunu tüm iş dünyasına duyurmuş olalım. Yeni dönemde bu konuyla ilgili bir çalışma gerçekleştiriliyor. İnsanların marketten yiyecek alabilmesi mümkün ama yemek harici kalemlerde alışveriş yapılamayacağı bir düzenleme bekleniyor" dedi.

Başakşehir Şahintepe Mahallesi sakinleri seslerini duyurabilmek için Meclis'e gitti! Rantsal dönüşüm istemiyoruz!

Ata GYO'dan Çanakkale projesinde 65.7 milyon TL'lik satış!

Mortgage ödemesi devam eden ev satılabilir mi?


Geri Dön