28 / 04 / 2024

Mortgage ödemesi devam eden ev satılabilir mi?

Mortgage ödemesi devam eden ev satılabilir mi?

Konut kredisi yani mortgage, sahip olmak istenilen evin teminat altına alındığı bir kredidir. Bu kapsamda banka ödemeleri devam edenler konut satışı yapıp yapamayacağını sorguluyor. Peki, Mortgage ödemesi devam eden ev satılabilir mi?



Ev almak isteyenlerin eksik kalan birikimleri konut kredileri ile tamamlanabiliyor. Alıcı, satın alınacak konuta karar verildiğinde konut kredisi almak için bankaların kredi ürünleri araştırmaya başlıyor.

Bankalar ise, konut kredisi başvurusu gerçekleştiren vatandaşlara ait mevcut gelir, geçmiş kredi ve kredi kartı borçları gibi faktörleri inceleme altına alıyor. Geçmiş borçların düzenli olarak ödenmesi ve kalan herhangi bir borcun olmaması kredi notunu arttırır. Bankalar, belirtilen kriterlerden sağlanan referanslarla elde edilen kredi notu üzerinden kişinin kredi alıp alamayacağına karar verir. 

Kredi başvurusu alındıktan kısa bir süre sonra ön değerlendirme sonucu belli olur. Bu noktada bankanın mortgage ürünlerinde kredi değerlendirmeleri ortalama 4 veya 5 gün içinde açıklanıyor.  

Banka tarafından istenen gerekli evraklar, eksiksiz teslim edildiğinde kredi başvuruları ortalama 1-2 gün içinde değerlendiriliyor. Başvurunun pozitif bulunması durumunda SPK lisanslı değerleme firmaları tarafından satın alınacak konutun ekspertiz işlemi gerçekleştiriliyor.

Ekspertiz raporuna göre evin krediye uygunluğu değerlendirilir ve kredi kararı netlik kazanır. Bankadan kredi alarak konut satın alanlar "Mortgage ödemesi devam eden ev satılabilir mi?" sorusuna yanıt arıyor. İşte cevabı...

Mortgage ödemesi devam eden ev satılabilir mi?

MORTGAGE ÖDEMESİ DEVAM EDEN KONUT SATILIR MI? 

Bankadan kredi alarak konut satın alanlar "Mortgage ödemesi devam eden ev satılabilir mi?" sorusuna yanıt arıyor. 

Evet satılabilir. Konutun üzerine borç bitene kadar banka tarafından ipotek konulduğu için, bankayla görüşülerek mevcut borç alıcı üzerine devri yapılabilir. Bunun yanı sıra satıcı, kalan borcunun tamamını ödeyip konutun üzerindeki ipoteği kaldırdıktan sonra da satışı gerçekleştirebilir.

KONUT KREDİSİ İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELER?

Konut kredisi başvurusu onaylandığında bankaya; Nüfus cüzdanı, İkametgâh belgesi veya adresli fatura, Gelir belgesi, Maaşlı çalışanlar için maaş bordrosu, Şahıs firması sahipleri için vergi levhası, yıl sonu mali verileri, ara dönem mali verileri, T, İlave gelir varsa belgeleri, Tapu, Kira geliri varsa tapu veya e-Devlet Tapu Bilgileri Sorgulama ekran görüntüsü, Kira kontratı ve ödeme dekontu, Faiz veya başka bir gelir varsa geliri gösteren belge, Alınacak konuta ait belgeler, Kat mülkiyeti tapusu, kat irtifakı tapusu ve yapı kullanım izin belgesi ya da kat irtifakı tapusu ve inşaat ruhsatının fotokopileri gibi belgeler isteniyor. Ancak bu evraklar bankadan bankaya farklılık gösterebiliyor. 

Hangi evler konut kredisine uygundur?

Milli Emlak o ildeki 3 adet arsayı 8 taksitle satıyor! Ucuz arsa arayanlara müjde!

Konya'da yüzde 25 peşinat ve yüzde 20 indirimle satılık 8 arsa! 


Geri Dön