29 / 04 / 2024

Çalışanın eline daha geçmeyen asgari ücret, açlık sınırı altında kaldı!

Çalışanın eline daha geçmeyen asgari ücret, açlık sınırı altında kaldı!

Henüz daha işçinin eline geçmeyen yeni asgari ücretin, açlık sınırının altında kaldığı açıklandı. Türk-İş’in araştırmasında çok çarpıcı rakamlar ortaya çıktı. İşte detaylar…



ÇALIŞANIN ELİNE GEÇMEDEN 358 LİRA ERİDİ

Araştırmayla ilgili Türk-İş’ten yapılan açıklamada, Cumhuriyetin 100. yılının ilk ayında yıllık gıda enflasyonunun yüzde 108’e çıktığı bildirildi. Açıklamada ayrıca, dört kişilik bir ailenin dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı olan “açlık sınırı” ile “asgari ücret” arasındaki açığın şimdiden 360 liraya gelmiş olduğu vurgulandı.

Çalışanın eline daha geçmeyen asgari ücret, açlık sınırı altında kaldı!

‘ALIM GÜCÜ 2022 SENE BAŞINDAN BİLE DAHA AŞAĞIDA’

Türk-İş açıklamasında, net asgari ücretin işveren ve hükümet oy çokluğuyla aylık net 8 bin 506 TL olurken yıllık temelde yüzde 100'lük bir artış yapılmış olduğu hatırlatıldı.

Fakat açlık sınırı bu süreçte yüzde 108'lik bir artış gösterdi ve aslında bu zam, 2022 senesi içinde aylarca sürmüş olan alım gücü kayıplarını ortadan kaldırmadı. İçinde bulunduğumuz yeni yıl yeni alım gücü kayıpları ile başlamış oldu.

Açıklamada, sabit gelirlilerin, 2023 yılında yapılacak ikinci ücret zamlarına kadar alım güçleri bakımından şimdiden 2022'nin başındaki hâlinden bile daha aşağı bir seviyede yaşamlarını sürdürmek durumunda kalacaklarına da dikkat çekildi.

Açıklamada, buna gerekçe olarak, “OECD ve IMF tahminlerine göre; devam eden Rusya-Ukrayna savaşı, yaklaşan seçim, ülkenin yüksek risk primi ve düşük kredi notları gibi sebeplerle Türkiye'de 2023 yılında da enflasyon yüksek seyretme eğilimi içerisinde olacak” ifadeleri yer aldı.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön