25 / 05 / 2024

Çalışanlara 1000 lira destek! İşte başvuru şartları

Çalışanlara 1000 lira destek! İşte başvuru şartları

Doğalgaz destek ödemesi detayları belli oldu. Karar Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Özel sektör çalışanları da ödemelerden faydalanacak. İşte ayrıntılar...



ÇALIŞANA DOĞALGAZ YARDIMI RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI MI?
Çalışan ve işverenlere sosyal güvenlik desteklerini içeren Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazetede yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Yasaya göre işverenler tarafından çalışanlara elektrik, doğal gaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere 30 Haziran 2023'e kadar ilave olarak yapılan aylık 1,000 TL'yi aşmayan ödeme, prime esas kazanca dahil edilmeyecek ve bu tutar üzerinden gelir vergisi hesaplanmayacak.

DOĞALGAZ DESTEĞİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Resmi Gazete’de yayımlanan karar doğrultusunda özel ve kamuda çalışan vatandaşlara destek ödemesi yapılacak. Kış aylarında yapılan doğalgaz destek ödemesi için yeni karar açıklandı. Milyonlarca çalışan gelir vergisi ve sigorta prim kesintilerinden tabi tutularak doğalgaz destek ödemesi yapılacak.

Habertürk'te yayınlanan haber doğrultusunda özel sektör çalışanları da yeni düzenlemeye dahil edildi. Asgari ücretli ve çalışan kişilerin maaşlarından kesilen 178,4 TL gelir vergisiyle birlikte SGK priminden kesilen 454,6 TL artık alınmayacak. Bu kapsamda 633 TL’lik ödeme çalışanların maaşlarına eklenecek.

İşverenler vergi ve SGK primlerinin aylık ödemelerinde 1000 TL'lik kısmını işçinin maaşına ekleyecek. Yani artık işverenler bu tutar için SGK’ya prim ödemeden işçinin maaşını katkı sağlayacak. Ödemeler 2023 yılının Haziran ayına kadar devam edecek.

DOĞALGAZ DESTEĞİNİN ŞARTLARI NEDİR?
İşverenlerin çalışanlarına elektrik, doğalgaz ve ısınma giderlerine karşılık olmak üzere yapacakları ödemelerdeki vergi ve SGK istisnasının şartları ise şu şekilde:

- Aylık toplam 1.000 TL’yi aşmayan ödemeler istisna kapsamına giriyor.

İşverenler tarafından çalışanlara elektrik, doğalgaz ve ısınma giderlerine karşılık olmak üzere yapılacak ödemelerin aylık toplam 1.000 TL’ye kadar olan kısmı istisna kapsamında bulunuyor.

1.000 TL’yi aşan kısım ise gelir vergisi ve SGK primine tabi.

- Bu ödemelerin çalışanların mevcut ücretlerine/prime esas kazançlarına ilave olarak yapılması gerekiyor.

Bu istisnadan faydalanılabilmesi için, yapılacak söz konusu ödemelerin mutlak suretle çalışanların mevcut ücretlerine/prime esas kazançlarına ek olarak yapılması gerekiyor.

Çalışanların ücretinde bir artış oluşturmadan ücret kalemlerinin adı değiştirilerek, bu istisnalardan yararlanılması mümkün bulunmuyor.

- İstisna 9 Kasım 2022 – 30 Haziran 2023 tarihleri arasında yapılacak ödemeler için geçerli.

İstisna düzenlemesi süresiz değil, 9 Kasım 2022 tarihinden 30 Haziran 2023 tarihine (bu tarih dahil) kadar yapılan söz konusu ödemeler için bu istisnalar uygulanabilecek.

- Bu ödemeler; elektrik, doğalgaz ve ısınma giderlerine karşılık olarak yapılmalı.

İstisna uygulanabilmesi için, söz konusu ödemenin, işverenler tarafından çalışanlara elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere yapılması gerekiyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön