25 / 08 / 2024

Çalışanlara çifte maaş opsiyonu! Sözleşmedeki o madde geçersiz sayılabiliyor

Çalışanlara çifte maaş opsiyonu! Sözleşmedeki o madde geçersiz sayılabiliyor

İkinci işte çalışmak isteyen vatandaşları ilgilendiren detaylar ortaya çıktı. Avukat Cansen Erdoğan, "Kişi aynı anda birden fazla işyerinde çalışabilir, günün belirli saatlerinde bir iş yerinde diğer saatlerinde başka bir iş yerinde çalışabilmekte" diyerek bilinmesi gereken o şartı paylaştı.



İKİ İŞTE ÇALIŞMADA BİR ENGEL YOK

Avukat Cansen Erdoğan ise konuyla ilgili merak edilen detayları açıkladı. Erdoğan, Bu önemli bir karar çünkü günümüzde çok karıştırılıyor. Gerek İş Hukuku mevzuatına göre gerek SGK mevzuatına göre İşçinin aynı anda birden fazla iş yerinde çalışmasına engel bir durum bulunmamaktadır. Ayrıca bu durumda işçi çalıştığı her kurumda ayrı ayrı sigortalı gösterilmesi gerekmektedir. Yani her iki iş yerinde de aynı anda çalışıyorsa bununla ilgili olarak sigortasının yapılması gerekmekte." şeklinde konuştu.

ÇİFT İŞTE DİKKAT ÇEKEN SİGORTA DETAYI

İki farklı işlerinde çalışanlarla ilgili önemli bir düzenleme olduğuna vurgu yapan Erdoğan, Yalnız Sosyal güvenlik sisteminde çok önemli bir düzenleme var. O da sosyal güvenliğin tek olması gerekliliğidir. Yani işçi SGK, BAĞ-KUR iki ayrı statüden sigortalı sayılamıyor. Sonuç olarak kişi aynı anda birden fazla işyerinde çalışabilir, günün belirli saatlerinde bir iş yerinde diğer saatlerinde başka bir iş yerinde çalışabilir. Eğer böyle bir durum varsa SGK anlamında her iki işyerinde sigortasının yapılması gerekir. Ama sigortalı statü olarak sadece birinden yararlanabilir yani ya SGK'yı ya da Bağ-Kur'lu olmak zorundadır." ifadelerini kullandı.

İŞVEREN İKİ İŞTE ÇALIŞILMASINA İZİN VERMEYEBİLİR Mİ?

'İki işte çalışılmasına iş veren izin vermezse ne olur?' sorusuna da cevap veren Erdoğan, "Sık sorulan sorulardan bir tanesi de birden fazla yerde çalışıp iş verenin buna izin vermemesi konusu olarak öne çıkıyor. Bu konuyla ilgili olarak kanunda açık bir düzenleme yok. O yüzden bu konuyu ikiye ayırmak gerekiyor." dedi.

'İŞ SÖZLEMESİNDEKİ İKİNCİ İŞTE ÇALIŞAMAZ MADDESİ GEÇERSİZ SAYILIYOR AMA...'

Sözlerine devam eden Erdoğan, "Bunlardan bir tanesi işçi ve işveren arasındaki iş sözleşmesinde işçinin başka bir yerde çalışmayacağına dair bir madde varsa taraflar bu konuda bir karar almışlarsa bu durumda işverenin izni olmadan işçinin başka bir işte çalışması iş sözleşmesine aykırı davranılması sonucunu doğurur. Fakat bunun ile ilgili farklı yorumlar var. İş sözleşmesi maddesi olarak işçinin başka bir işe girmesini engelleyen hüküm, Anayasa'da var olan çalışma hakkı ile özgürlüğünü düzenleyen 48 ve 49'uncu maddelerine aykırı olduğu için iş sözleşmesindeki bu maddenin geçersiz sayılacağına dair bir görüş var. Bu da şu şekilde düzeltilebilir. Eğer işçinin ikinci işinde çalışması kabul edilmesi mümkün olmayan bir haksız rekabet oluşturuyorsa, o zaman diğer işte çalışması kabul edilemez olarak görülüyor. Bu şekilde bir problem doğruyorsa işverene haklı fesih hakkı doğuyor." şeklinde konuştu.

İKİNCİ İŞ PERFORMANSI ETKİLERSE HAKLI FESİH SEBEBİ

Erdoğan, işçinin ikinci bir işte çalışmasının diğer işini performans olarak etkilememesi gerektiğine vurgu yaparak, "Eğer işçinin başka bir işte çalışması diğer iş yerine karşı sadakat borcu ve rekabet etmeme borcunu aykırılık teşkil ediyorsa o halde bu bir haklı fesih nedenidir. Yine aynı şekilde işçinin başka bir işlerinde çalışması diğer çalıştığı iş yerindeki performansına olumsuz etki ediyorsa bu durum da yine haklı fesih sebebi oluşturacaktır." dedi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön