Ekonomi

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin asgari ücrete ara zam miktarının açıklanacağı tarihi duyurdu

Hükümetin asgari ücrete yapacağı ara zamla ilgili çalışmalar son şeklini aldı. Kamuoyunda asgari ücrete yapılacak zamla ilgili haberler gündemin ilk sıralarını meşgul ederken herkesin merakla beklediği tarihi Bakan Bilgin duyurdu. İşte detaylar...Asgari ücrete yılbaşında yapılan yüzde 50 oranındaki artışın ardından enflasyonun tutulamayan yükselişi maaşlara "ara zam" yapılması konusunu gündeme getirdi

Hükümetin asgari ücrete ne kadar zam yapacağı gündemin ilk sıralarındaki sıcaklığını koruyor. Asgari ücrete yılbaşında yapılan yüzde 50 oranındaki artışın ardından enflasyonun tutulamayan yükselişi maaşlara "ara zam" yapılması konusunu gündeme getirdi.

Önceki gün Habertürk TV'de canlı yayına katılan AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş'un asgari ücrete ve emekli maaşlarına yüzde 40 civarında zam yapılacağını açıklamasının ardından gözler konunun tek muhatabı olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na çevrilmişti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da sürekli ifade ettiği "çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz" açıklamasının ardından ara zam formülünü masaya yatıran Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, zamların açıklanacağı nihai tarihle ilgili ilk kez konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücrete yapılacak zam çalışmasıyla ilgili önceki hafta sendika temsilcileriyle bugün de işveren sendikalarıyla bir dizi görüşme gerçekleştirdi. Asgari ücrete zam çalışmalarını sonlandırmak için temaslarına devam eden Bilgin, zamların tarihiyle ilgili merakla beklenen açıklamasını yaptı.

Bakan Bilgin, “Tamamlandığı zaman önümüzdeki hafta başında veya hafta ortasında asgari ücrete zam miktarını kamuoyuyla paylaşacağız” ifadelerini kullandı. Bakan Bilgin ayrıca "Enflasyon ne gerçekleşirse enflasyonun üzerinde kamu çalışanlarımızı koruyan onlara sosyal koruma ilave zammı yapacağız. Sadece kamu çalışanları mı? Hayır, aynı zamanda emekli işçilerimizi de aynı şekilde koruyacağız. Çalışan emekçilerimizi korumak bizim görevimizdir. Daha birçok düzenleme yapıyoruz." şeklinde konuştu.

 

 

DÖVİZ KURU YÜKSELDİKÇE ASGARİ ÜCRET ERİDİ

2018 Haziran’da 4,8 TL olan dolar kuru 2022 Haziran’da 17,4 TL’ye, 2018 Haziran’da 5,5 TL olan avro ise 2022 Haziran’da 18,3 TL’ye yükseldi. Böylece geçen dört yılda dolar ve avro kurları 3,5 katına yükselmiş oldu.

Artan döviz kurları sebebiyle asgari ücret döviz cinsinden ciddi biçimde geriledi. 2018 yılında 1.603,1 TL olan asgari ücret 2022 yılında 4.253,4 TL olarak belirlendi. Aradan geçen dört yılda asgari ücret yüzde 156,3 artmış olarak görünse de asgari ücret avro ve dolar karşısında değer kaybetti. Haziran 2018’de asgari ücret 336,8 dolar iken 2022’de 245 dolara geriledi. Benzer şekilde Haziran 2018’de 292 avro olan asgari ücret Haziran 2022’de 233 avroya geriledi. Başkanlık sisteminde asgari ücret 91,8 dolar ve 58,9 avro azaldı.

AÇLIK SINIRI 5 BİN 557 LİRA

2018 Haziran’dan bu yana artan fiyatlar ve hayat pahalılığı sebebiyle alım gücü düştü ve yaşam zorlaştı; açlık ve yoksulluk sınırı yükseldi. 2018 Mayıs’ta açlık sınırı bin 686 TL ve yoksulluk sınırı ise 5 bin 833 TL’ydi. Açlık sınırının asgari ücrete oranı yüzde 95,1, yoksulluk sınırının asgari ücrete oranı ise yüzde 28,8’di. 2022 Mayıs’ta açlık sınırı 5 bin 557 TL ve yoksulluk sınırı ise 19 bin 220 TL oldu. 2022 Mayıs’ta açlık sınırının asgari ücrete oranı yüzde 72,9 ve yoksulluk sınırına oranı yüzde 22,1’dir. Böylece başkanlık rejiminde açlık ve yoksulluk sınırı 3,5 katına çıkarken açlık sınırının asgari ücrete oranı 22,2 ve yoksulluk sınırının asgari ücrete oranı 6,7 puan geriledi.

Hükümet ayçiçek yağlarının fiyatını düşürecek kararı açıkladı! BİM'de indrim yapıldı

Buğday fiyatlarındaki yükselişin sona ereceği tarih açıklandı! 4 aydır fiyatlar artıyordu

Çiftçilere bayram öncesi ödeme müjdesi! Bugün hesaplara yatırıldı

Citroen'in en ucuz arabası Ami satışa çıkar çıkmaz tükendi! 24 Haziran fiyat listesi

Emekiilere Kurban Bayramı müjdesi: 4 bin lira hesaplara yatacak tarih belli oldu

Migros büyükbaş ve küçükbaş kurbanlık fiyatlarını açıkladı! Kurban Bayramı'nda ücretsiz olacak

Memur maaşlarına yapılacak zam miktarı açıklandı! En az 2571 lira hesaplara yatacak

Akbank Yapı Kredi İş Bankası'ndan 100 bin lira belgesiz kredi! Anında hesaba yatırılıyor

Emekli ve memurların zamlı maaşlarının Kurban Bayramı öncesinde yatacağı tarih!

Merkez Bankası yüksek dolara karşı son adımını attı! Şok dalgayı açıkladı

Asgari ücrete ek zammın belli olmasından sonra artacak maaşlar ne zaman hesaba yatacak?