Ekonomi

Ünlü ekonomist Özgür Demirtaş'tan yeni asgari ücret bombası: Tarih verdi

Asgari ücrete ek zam miktarını ekonomi uzmanlarının da gündeminin ilk sırasında yerini aldı. Ekonomiye ilişkin yorumlarıyla dikkatleri üzerine çeken Prof. Dr. Özgür Demirtaş, asgari ücretle ilgili ilginç bir tarihi gündeme getirdi. 'Asgari ücretlilerin canı yanacak, üzgünüm' dedi.Hükümetin yılbaşında yüzde 50 artırdığı asgari ücret yılın llk 6

Asgari ücrete yapılan ek zam miktarı tüm tartışmaların ardından açıklandı. Hükümetin yılbaşında yüzde 50 artırdığı asgari ücret yılın llk 6. ayında enflasyona yenildi. Hükümet Haziran ayı enflasyonunu açıklamadan asgari ücrete yüzde 30 zam yapıldığını duyurdu. Bu artışla birlikte yılbaşında 4 bin  253 lira olan asgari ücret 5 bin 500 liraya çıkarıldı.

Asgari ücrete 2022'de yapılan artışın ardından hızl artan enflasyona karşı izlemede kalan hükümet asgari ücrete ek zam seçeneğine soğuk bakıyordu ancak gelinen süreçte asgari ücrete zam kaçınılmaz oldu. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin asgari ücrete ek zam olacak mı sorularına verdiği cevapta, "hükümetin asgari ücrete yüzde 50 zam yapmak suretiyle iyi bir artış yaptığını asgari ücrete ek zam yapılacak demeyi doğru bulmadığını" ifade etmişti. Vedat Bilgin bu çaıklamayı yaptığında tarihler 31 Aralık 2022'yi gösteriyordu. Nisan ve Mayıs'da iyice yükselen enflasyon milyonlarca çalışana ek zmı gündeme getirdi ve 29 Haziran'da başlayan asgari ücreti yeniden tespit etmek için başlayan toplantılarda nihai karar alındı.

"CANLAR YANACAK ÜZGÜNÜM"

Ekonomi profesörü Özgür Demirtaş ise asgari ücrete ek zam artışını değerlendirdi. Yapıalan zammın 4 ay içinde yine değerini yitireceğini o zaman içinde milyonlarca çalışanın canının çok fena yanacağını ifade etti.

Özgür Demirtaş'ın yeni asgari ücrete ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Demirtaş, Asgari ücrete ek zam konusunu aylar önce kamuoyu önünde söylemiştim o zaman hem Cumhurbaşkanı Erdoğan, hem de Çalışma ve Sosyal güvenlik Bakanı Verdat Bilgin, "asgari ücrete ek zam konusuna hayır öyle bir artış gündemimizde şeklinde cevap vermişti. Ben de o zaman bilmiyor olsanız bile asgari ücrete ek zam yapacaksınız demiştim, işte bugün yaptılar. Yapılan ek zam Kasım gibi bu artış da hiçbir işe yaramadığı anlaşılacak. Dünyanın hiçbir yerinde yapılmayan ekonomik ve para politikası hataları nedeniyle Türkiye'nin ne büyük çıkmaza girdiği daha iyi anlaşılacak. Sayıca çok fazla olan asgari ücretli arkadaşlarım da bunu maalesef canları yanarak anlayacak ama üzgünüm” ifadelerini kullandı.

 

TOKİ İstanbul Maltepe'de bulunan askeri alana sosyal konutlar yapacak

Asgari ücrete ek zam miktarında flaş gelişme! Zamlı maaşlar hesaplara ne zaman yatacak belli oldu

Kredi Yurtlar Kurumu 2022 ücretlerine yüzde 80 zam! Yurt ücretleri ne kadar oldu?

Asgari ücrete ek zam açlık sınırının altında kaldı! Muhalefetten 'seçim' çıkışı

Açıklanan asgari ücret milyonlarca çalışanda şok etkisi yarattı! Erdoğan'ın açıklaması şaşırttı

Elektrikli otomobil TOGG'un fiyatını aşağı çekecek karar açıklandı! Araç kaç liradan satılacak?

Merkez Bankası yeni karar aldı: Dolardan alınan komisyon oranı arttı

Yeni asgari ücretin maaşlara yansıtılmasını sağlayacak değişiklik yapıldı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda gündeme gelen maaş önerisi belli oldu