23 / 12 / 2024

Cami, mescit ve Kur’an kursu binalarında işyeri açmak artık serbest!

Cami, mescit ve Kur’an kursu binalarında işyeri açmak artık serbest!

Cami, mescit ve Kur’an kursu binalarında işyeri açmak serbest bırakıldı. Ancak ‘cemaati rahatsız edici’ olarak kullanan işletmelerin sözleşmesi iptal edilecek. Gelirin yüzde 10’u Diyanet’e gidecek



Mülkiyeti kamuya ait araziler üzerine kurulu cami, mescit ve kuran kurslarının bir kısmında veya eklentilerinde ticari faaliyet, yeni yönetmelik ile tam meşruiyet kazandı. Artık, dernek veya vakıflarca veya bağışlarla yaptırılan cami-mescit ve kuran kurslarının altlarında-eklentilerinde bu dernek veya vakıflar, diğer cami-mescit ve kuran kurslarının bulunduğu bina ve eklentilerinde ise Diyanet İşleri Başkanlığı’nın oluruyla dükkânmarket, alışveriş merkezleri açılabilecek. Ancak, bu işyerlerini “cemaati rahatsız edici, ibadetin huzur ve huşuunu bozucu, ibadethanenin ruhuna aykırı olarak kullanmak’ yasak olacak. İbadethanenin ‘ruhuna aykırı olarak kullanımının’ tespiti halinde sözleşme feshedilecek.



DİYANET’E YÜZDE 10 PAY


Pazarlık usulüyle ihale edilecek cami altı işyerlerinden elde edilecek gelirlerin yüzde 10’u Diyanet’e aktarılacak


Diyanet ve ticaretin birarada yürütülmesi, kuralsız biçimde fiili durum haline gelmiş, adeta altını işyeri yapmak için cami yapıldığı iddiaları bile gündeme gelmişti. Bu faaliyetin yasal altyapısı ise yakın tarihte Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun’un ek 4. maddesiyle oluşturulmuştu. Ancak, yine de bunun usül ve esasları konusunda bağlayıcı bir düzenleme yoktu.


İşte bu ek maddenin uygulanmasına ilişkin esasları düzenleyen yönetmelik de dün yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Cami, mescit ve Kuran kurslarının bulunduğu binaların bir kısmında veya eklentilerinin ticari amaçla kullanılmasında gözetilecek kuralları sıralayan yönetmelik hükümlerine gör ‘cami altı ticaret’ düzeni bundan sonra şu kurallar dâhilinde işleyecek:


Öncelikle yönetmelik, Mazbut ve mülhak vakıflar ile Vakıflar Genel Müdürlüğüne ve gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerine ait olanları kapsam dışı tutuyor. Yönetmelik onun dışında kalan ve mülkiyeti kamu kurum ve kuruluşları ile hazineye ait taşınmazların üzerinde dernek veya vakıflarca kendi kaynaklarından ve/veya toplanan bağış ve yardımlarla yaptırılan cami, mescit ve Kur’an kurslarıyla, bunların dışında kalan tüm camimescit ve kuran kurslarını kapsıyor.


Buna göre, kamu veya hazineye ait taşınmazlar üzerinde dernek veya vakıflarca yaptırılan cami, mescit ve kuran kurslarının bir kısmında veya eklentisi ya da bütünleyici parçasında yürütülecek ticari faaliyetlerde, ilgili kısım kendisine bırakılan dernek veya vakıf, bunların dışında hazine arazilerine yapılmış bulunan diğer tüm cami, mescit ve kuran kurslarının bir kısmında veya eklentilerinde ise Diyanet İşleri Başkanlığı yetkili olacak.


SIKI DENETİM


Dernek ve vakıfların yaptığı cami mescit ve kuran kurslarının bir kısmının ticari faaliyet için işletilmesi kiraya verilmesi, elde gedilen gelirler, harcamalar, tahakkuk ettirilen payların denetimi Diyanet İşleri Başkanlığı’nca yapılacak. Bu arada 2 ağustos 2013 tarihinden önce bu Yönetmelik kapsamındaki taşınmazlardan Başkanlıkça elde edilen ve banka hesaplarında tutulan gelirler, Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesi ile ilişkilendirilerek kullanılabilecek.

Taraf


Geri Dön