04 / 05 / 2024

Camiler çağdaş mimari tasarımlarla buluşacak!

 Camiler çağdaş mimari tasarımlarla buluşacak!

Diyanet İşleri Başkanlığı, cami mimarisi konusunda, mimari, estetik, kentleşme ve işlevsellik açısından toplumsal bilinç ve farkındalık oluşturacak



Diyanet İşleri Başkanlığı, cami mimarisi konusunda; mimari, estetik, kentleşme ve işlevsellik açısından toplumsal bilinç ve farkındalık oluşturacak. 

     Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, camilerin özellikle fonksiyonellik ve estetik açıdan yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. 

     Cami ve mescitlerin, asrı saadetten günümüze hayatın merkezinde yer aldığını belirten Yılmaz, mabedin dışında mektep, meşveret, mahkeme, adliye ve devletin yönetim yeri olarak da kullanıldığını ifade etti. 

     Şehirlerin, tarih boyunca camilerin etrafında şekillendiğini dile getiren Yılmaz, ''Medreseler, tekkeler, kervansaraylar, kışlalar hatta bedestenler cami çevresine kurulmuşlardır. Tarihi böyle bir geleneğimiz var. Ama özellikle 20. yüzyılda köylerden şehirlere akının çok olduğu çağımızda cami mimarisinin o geleneksel özellikleri maalesef sürdürülememiştir. Dolayısıyla camilerimiz sadece beş vakit namaz için gelinip, namazdan sonra insanların uzaklaştığı fiziki mekanlar haline gelmiştir.'' 

     

     -Camilerin fonksiyonelliği gözden geçirilecek- 

     

     Camilerin fonksiyonelliğinin gözden geçirilmesini istediklerine işaret eden Yılmaz, ayrıca ''Camiler, sadece dünün taklidi olmasın. Bugünün şartlarına, mimari anlayışı ve inşaat malzemesine uygun hale getirilsin diye düşünüyoruz. Bu açıdan bu sempozyumu önemli buluyoruz'' dedi. 

     Yılmaz, 30-40 yıl önce Türkiye'de köyde yaşayan nüfusun yüzde 70, şehirdekilerin de yüzde 30'larda olduğuna dikkati çekerek, bu oranın özellikle son yıllarda tersine döndüğünü anlattı. 

     Bu gelişmenin, şehirlerde gecekondu ya da apartman mimarisinin doğması sonucunu doğurduğunu ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti: 

     ''Süreç içinde camilerimiz de evlerimiz gibi gecekondulaşmış ve tarihi özelliği olan estetik ve fonksiyonellik, çok takip edilememiştir. Hazırlanan kentsel dönüşüm projeleriyle hem evlerin hem de mahalle, sokak ve caddelerin daha estetik olması amaçlanıyor. Bu amaç çerçevesinde camilerimiz, olması gereken yere ulaşmalı. Çocuğun,gencin, yaşlının, kadının, emeklinin, herkesin bir şekilde hizmet alabileceği mekanlar haline getirilmeli.'' 

     Camilerin, sadece beş vakit namaz kılınan mekanlar değil çocukların bahçesinde oyun oynayabileceği, gençlerin enerjilerini deşarj edeceği ortamlar sunan yerler olmasını istediklerini anlatan Yılmaz, ''Ayrıca yaşlılar ve emeklilerin kitap okuyabileceği, sohbet edebileceği, çay içebileceği, kadınların çocuklarını emzirebileceği, altını değiştirebileceği, abdest alabileceği mekanların da bulunduğu çok fonksiyonel yapıların olmasını arzu ediyoruz'' diye konuştu. 

     

     -Kadınların iştiraki artırılacak- 

     

     Yılmaz, camilere kadınların iştirakine yönelik engellerin ortadan kaldırılması için bir takım çalışmalar yapıldığını belirterek, ancak bunların yeterli seviyede olmadığını söyledi. 

     Eski camilerde, özellikle abdest alma mekanlarında bazı sıkıntıların bulunduğunu dile getiren Yılmaz, geçmişte camiler inşa edilirken kadınlar için özel mahfiller ve bunlara uygun abdest alma mekanları yapıldığını ancak daha sonrakilerde bunu görmenin pek mümkün olmadığını anlattı. 

     

     -Engellilere yönelik düzenleme- 

     

     Engelli vatandaşların, destek almadan camilere gelebilmelerini sağlayacak materyal ve ortamların sağlanmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Yılmaz, bu vatandaşların da rahatlıkla camiye gelip, cemaate katılma haklarının bulunduğunu ifade etti. 

     Yılmaz, onlara her türlü imkan ve kolaylığı sunmanın görevleri olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti: 

     ''Asrı saadette de Hazreti Muhammed'in de engellilere yönelik camiye gelme noktasında kolaylıklar ürettiğini biliyoruz. O zamanlarda ip vasıtasıyla camiye gelen görme engelli insanlardan söz ediliyor. İşitme engellilerin de ibadetlerini yapabilmesi için Hazreti Muhammed'in bazı uygulamalarından bahsediliyor. Engelli vatandaşların, camiye gelişlerinde kolaylık sağlamak Diyanet İşleri Başkanlığı ve belediyeler gibi kuruluşların görevidir. Dolayısıyla cami mimarisinde bunu da gündeme getireceğiz.'' 

     

     -''1. Ulusal Cami Mimarisi Sempozyumu'' 

     

     Yılmaz, bütün bu konuları Camiler Haftası'nda İstanbul'da, 2-5 Ekim tarihlerinde, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi işbirliğiyle düzenleyecekleri ''Gelenekten geleceğe cami mimarisinde çağdaş tasarım ve teknolojiler'' konulu ''1. Ulusal Cami Mimarisi Sempozyumu''nda ele alacaklarını bildirdi. 

     Ulusal anlamda ilk defa böyle bir sempozyum düzenleceğine işaret eden Yılmaz, bundan sonraki süreçte artık fikri ve fiili planda camilerin daha da güzelleşmesi için adımlar atılacağını ifade etti. 

     Yılmaz, ilgili makamların, sempozyumdan çıkacak sonuca göre, yerleşim yerlerinde düzenlemeler yapmasını ve camilere yer ayırmasını istediklerini vurgulayarak, camilerin sosyal ünitelerin de bulunduğu daha geniş mekanlar olarak değerlendirildiğinde, hem estetik açıdan güzel mimari hem de hem de fonksiyonellik açısından güzel bir noktaya gelineceğini sözlerine ekledi. 

     AA


Geri Dön