Camiler inşa edildikleri şehirlere kimlik kazandırıyor!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 60 bini aşkın kişi kapasitesiyle Türkiye'nin en büyük camisi olan İstanbul Büyük Çamlıca Camisi'nin resmi açılışında, camilerin evrensel kardeşliğin vücut bulduğu mekanlar olduğunu söyledi...
İstanbul'da yapımı tamamlanan Büyük Çamlıca Camisi ve Ankara'da Diyanet Bilim ve Kültür Merkezi ile Kuzey Yıldızı Camisi'nin resmi açılışlarını gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, camilerin inşa edildikleri şehirlere kimlik kazandırdığını, medeniyetin farklı özelliklerini yansıtan mimari eserler olduğunu ifade etti.
TOKİ Dergi'de yer alan habere göre; Camilerin sadece taştan, tuğladan, betondan ibaret binalar olmadığına dikkat çeken Erdoğan, camilerin tüm müminlerin farklılıklarını bir tarafa bırakarak Hakk'ın karşısında eşitlendiği ve kulluk görevini ifa ettiği mukaddes mekânlar olduğunu söyledi. Müslümanların "cem" olduğu, bütünleştiği mekânlar olan camilerle evrensel kardeşliğin vücut bulduğunu belirten Erdoğan, "Camiler, ebedi ve ezeli kardeşliğimizin remzi, birlik ve beraberliğimizin çimentosudur" diye konuştu.
BÜYÜK ÇAMLICA CAMİSİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Selçuklu ve Osmanlı mimarisi ile modern mimarinin özelliklerini taşıyan Büyük Çamlıca Camisi'nin kendine has güzellikleriyle İstanbul'un sembollerinden biri olacağına inandığını dile getirdi. 65 bin kapasiteli yapının engelli dostu olarak inşa edilen külliyesinde geleneksel el sanatlarının icrası için 2 bin 500 metrekare alana sahip atölyelerin bulunduğunu belirten Erdoğan, şu bilgileri paylaştı:
"Çamlıca Camisi, 57 bin 500 metrekarelik bir alana kuruludur. Toplam inşaat alanı 350 bin metrekaredir. Burası ibadet bölümü yanında konferans salonu, kütüphane, sanat galerisi, müze, atölyeler, otopark gibi birimlere sahip bir külliyedir. Camimiz altı minareye sahiptir. Ana kubbe çapı 34 metre, yüksekliği ise 72 metredir. Cami ve iç avlu toplam ibadethane alanı ise 18 bin metrekareyi buluyor."
CAMİNİN SEMBOLLERİ
Caminin mimarisinin tarihimize, medeniyetimize ve inancımıza ait birçok sembolü barındırdığını söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti: "Camimizin imanın şartını temsilen altı minaresi var. Bunlardan üç şerefeli dördü minare Malazgirt Zaferi'ne ithafen 107,1 metre yüksekliğinde yapılmıştır. Caminin 72 metre yükseklikteki ana kubbesi İstanbul'da yaşayan 72 milleti, 34 metre çapındaki kubbesi ise İstanbul'un plaka numarasını ifade ediyor. Kubbenin iç yüzeyine 16 Türk devletini temsilen Allah'ın isimlerinden 16'sı Haşr Suresi'nin son iki ayetinden istifade edilerek yazılmıştır. Ana kubbenin üzerine 3 metre 12 santimetre genişliğinde ve 7 metre 77 santimetre yüksekliğinde, ağırlığı 4,5 tonu bulan bir alem yerleştirildi."
KUZEY YILDIZI CAMİSİ VE KÜLLİYESİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara Kuzey Yıldızı Camisi ve Külliyesi'nin 15 bin cemaat kapasitesi, misafirhanesi, bedesteni, el sanatları dükkânları ve 5 bin kişilik kongre ve kültür merkeziyle Ankara'ya yakışan bir eser olduğunu söyledi. Bu eserin Ankara'ya kazandırılmasında emeği geçen, alın teri olan herkese şükranlarını sunan Erdoğan, "Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığımıza ve Toplu Konut idaremize teşekkür ediyorum. Onların vizyonu, gayretleri olmasaydı Ankara'mız böyle muazzam bir külliyeye kavuşamazdı" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kütüphanesi, otoparkı, geleneksel hamamı, aşevi ve diğer özellikleriyle Diyanet Bilim ve Kültür Merkezi'nin de millete çok yönlü hizmet vereceğine, külliye yanına inşa edilecek İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'nin bölgeye çok farklı bir boyut katacağına dikkat çekti. Eserlerin, mimarileri, süslemeleri, hüsnü hat ve tezhipleriyle medeniyetin farklı özelliklerini yansıttığını anlatan Erdoğan, şöyle konuştu:
"Camilerimiz inşa edildikleri şehirlere kimlik, kişilik ve karakter kazandıran yapılardır. Medeniyetimizin sembol şehirlerinin hemen hepsi yine sembol bir cami, medrese ve külliyeyle anılır. İstanbul'u Sultan Ahmetsiz, Süleymaniyesiz, Edirne'yi Selimiyesiz, Bursa'yı Ulu Camisiz düşünemeyiz. Mardin denilince, Erzurum, Konya ve Kayseri denilince aklımıza önce her biri ayrı güzellikteki medreseleri, camileri gelir. Ankara'yı Hacı Bayram Veli Cami ve Türbesi olmadan anlatmak mümkün değildir."
"CAMİLERİN SÜSÜ CEMAATİDİR"
Camilerin müminlerle kıymet kazandığına işaret eden Erdoğan, "Nasıl ki kalp insanı ayakta tutan ana organsa, mabetler de ilim, hikmet ve fazilet merkezi olarak toplumu diri tutar, canlı tutar, ayakta tutar. Camilerin süsü cemaatidir. Çocuklarımızın neşesiyle, gençlerimizin heyecanıyla, piri fanilerimizin tecrübesiyle, kadınlarımızın nezaket ve becerisiyle dolmayan bir cami, mahzun ve öksüz kalmış demektir."
"DURMAK, DİNLENMEK YOK"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ihracatçılar Meclisince düzenlenen Türkiye inovasyon Haftası ve inovalig Ödül Töreni'nde, Türk milletinin girişimciliğe, yenilikçiliğe ve üretkenliğe açık bir millet olduğuna dikkat çekti. Erdoğan, IDEF19 Savunma Sanayi Fuarı'nda sergilenen yerli ürünlerin de bu durumun kanıtı olduğunu söyledi.
Türkiye'de ortaöğretimden üniversiteye, iş dünyasından kültür sanata kadar her alanda gözle görülür bir inovasyon heyecanının yaşandığını ifade eden Erdoğan, "Türkiye'yi 2023 hedeflerine ulaştırana kadar hiçbirimize durmak, dinlenmek yok. Dünyaya ne kadar açılırsak, hedeflerimize o derece yaklaşırız" diye konuştu.
"ÜRETKENLİKTE DEĞİL, TİCARİLEŞTİRMEDE SIKINTI YAŞIYORUZ"
Ülke ihracatının tek çatı kuruluşu olan Türkiye ihracatçılar Meclisi'nin 83 bin üyesiyle Türk ticaret diplomasisinin sahadaki en büyük gücü olduğuna vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sanayici, girişimci ve ihracatçılarla hep birlikte ileriye gitmek için çalışacaklarını dile getirdi.
Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Üretkenlikte değil, ticarileştirmede sıkıntı yaşıyoruz, inşallah bu tür platformlar en ücra köşedeki marangozumuzdan yüksek teknolojiye dayalı üretim yapan en modern tesisimize kadar her yerde bu anlayışın yerleşmesine katkıda bulunacaktır. Bu yaklaşımı yaygınlaştırdığımızda ne kaynak sıkıntısı ne pazar sıkıntısı yaşarız."
YAPAY ZEKÂ VURGUSU
Yapay zeka uygulamalarının önemine de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, dijital dönüşüme kritik bir politika olarak sahip çıktıklarını ve bu doğrultuda Dijital Dönüşüm Ofisi kurduklarını, e-Devlet uygulamasına hız kazandırdıklarını sözlerine ekledi.