19 / 05 / 2024

Çanakçılar Seramik vitrifiye ile 65 milyon dolara ulaştı!

Çanakçılar Seramik vitrifiye ile 65 milyon dolara ulaştı!

Zonguldakta vitrifiye seramik gereçleri üreten Çanakçılar Seramik 65 milyon dolar ciro yapıyor. Babası Tahir Çanakçının briket, su olukları, tuvalet taşları üreterek işe başladığını belirten Mehmet Çanakçı, Atatürk heykel ve büstü ile büyüdüklerini dile g



Zonguldakta vitrifiye seramik gereçleri üreten Çanakçılar Seramik 65 milyon dolar ciro yapıyor. Babası Tahir Çanakçının briket, su olukları, tuvalet taşları üreterek işe başladığını belirten Mehmet Çanakçı 1964-70 arası 300 civarında Atatürk heykel ve büstü üretip çevre illerde sattık. 1981den itibaren de vitrifiyeye geçtik diyor.TÜRK seramik ve vitrifiye sektöründe önemli üreticiler arasında yer alan Çanakçılar Seramik, Zonguldak Gökçebeyde 60 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikasında ürettiği ürünleri 50 ülkeye ihraç ediyor. 2011i 65 milyon dolar ciro ile tamamlamaya hazırlanan firma, hem kendisine ait Creavit markasıyla hem de İspanyollara fason üretimle yoluna devam ediyor. Banyo dolapları da üretmeye başlayan firma bu ürütemini büyüterek bir de ofis mobilyası fabrikası kurdu. Çanakçılar Seramikin ikinci kuşak temsilcisi Mehmet Çanakçı, şöyle konuşuyor:

Evlatlık mucit babam

Babam Tahir Bey biraz mucit karakterliydi. O yüzden de Gökçebeyde ilk briketi, mozaikten tuvalet taşlarını, su deposu ve su oluklarını üreten biz olduk. Kendisi her yeni gördüğü şeyi inceler, nasıl yapıldığı üzerine kafa yorardı. Gökçebeye de Yeniceden gelmiş ve Mehmet Ataşbaya evlatlık olmuş. Babamın Yenicedeki ailesi ağaçtan kaşık tabak çanak yaparmış. O yüzden sonradan Çanakçı soyadını almış. Askerden geldikten sonra Çatalağzı Termik Santralına işçi girmiş ve mühendislerin dikkatini çekmiş. Bir defasında günlerce santral bacasına yerleştirilemeyen bir aleti babam 1 saat içinde takmayı başarınca Alman mühendis ona bir bonservis yazmış, terfi ettirmiş ve zam yaptırmış. 2 yıl çalıştıktan sonra oradan ayrılmış.

Önce esnaf sonra sanayici

Babam kendi işini kurmak istiyormuş. Gökçebeye göçmüş ve önce fırıncılık yapmaya başlamış, esnaf olmuş. İnşaat işlerine girmiş ve briket, mozaik tuvalet taşı, su deposu gibi ürünlerin imalatına yöneldi. Bu konuda da Çatalağzı Termik Santralında gördüğü bir makineden esinlenerek yola çıkmış.

Atatürkün büstü yere konmaz

1964ten 1970e kadar da Atatürk büstü ve heykelleri imal ettik ve Bolu, Bartın, Karabük ve Kastamonu bölgesine sattık. Bu işte başımıza çok ilginç olaylar da geldi. Örneğin, Abdipaşa Beldesine Atatürk büstü götürmek için yola çıktık. Büstü küçük bir kamyonete koymuştuk. Bartına varınca başka bir araç ayarlamak için büstü uygun bulduğmuz bir yere koyduk. Araç bulup döndüğümüzde büst yoktu. Meğer Bartın Devlet Hastanesi Başhekimi büstü yere koyduk diye bize çok kızmış. Bağırdı, Atanın büstünü nasıl yere koyarsınız dedi. Mahkemeye vermekle tehdit etti. Biz üreticiyiz, bilmiyorduk desek de adam ikna olmadı. Sonunda hastaneye bir büst hediye ettik de kurtulduk.

Hammadde için büyüklere blöf

Babam ve kardeşlerimle bir aile işletmesi şeklinde çalışırken mozaik tuvalet taşlarından vitrifiye ürünlere (lavabo klozet) geçiş yapmak için yatırım kararı aldık. 1979da üretime başladık ama kolay almadı. Çünkü hammadde firmaları sektördeki büyüklerin firmalarıydı ve kendilerine rakip olmayalım diye hammadde vermemek için uzun süre direndiler. En sonunda masaya oturduk ve eğer siz hammadde vermezseniz biz de hammadde firması kurarız dedik. Bu blöften sonra hammadde sorunumuz kalmadı.

Fabrikada hayvanat bahçesi var

GÖKÇEBEY-deki Çanakçılar Seramik Fabrika-sında bir hayvanat bahçesi de kuran Mehmet Çanakçı, 45 dönümlük hayvanat bahçemizde deve, midilli, , geyik, ceylan, karaca, ayı, maymun, tavşan, sincap, kartal, kuğu, flamingo, pelikan gibi 77 türden 799 canlı var. 2 veteriner, 1 teknisyen ve 2 görevli olmak üzere 5 kişi tarafından hergün sağlık kontrolünden geçirilip bakımları yapılıyor. yılda 7-8 bin kişi geziyor diyor.

İspanya en iyi pazarımız Çine ihracata başladık

AVRUPA ağırlıklı olarak 50 ülkeye Creavit markasıyla ya da fason ihracat yapabildiklerini söyleyen Mehmet Çanakçı, Ciromuzun yüzde 40ı ihracattan geliyor. İspanya, İngiltere en iyi pazarlarımız. İspanyada seramik sektörü çok güçlü ancak krizde üretimi bize kaydırdılar. Çine ihracata da başladık. Şanghayda katıldığımız bir fuarda Çinli bir girişimci geldi ve ithalat yapmak istediğini söyledi. Anlaştık, iki showroom açtı. Şimdi farklı kentlere yayılacak ve bu ülkeye ihracatımız artacak diyor. Vitrifiye ve ofis mobilyaları tesislerinde 800 çalışanı olduğunu söyleyen Çanakçı, şu bilgileri veriyor: Ofis mobilyalarını da 2006dan ayrı bir tesiste üretiyoruz. Şimdi armatür üretimine de başlıyoruz. Yeni yatırım yapıyoruz.

Sadi ÖZDEMİR/Hürriyet


Geri Dön