06 / 05 / 2024

Çanakkale 100. Yıl Müzesi İzmir'de açıldı!

Çanakkale 100. Yıl Müzesi İzmir'de açıldı!

Çanakkale Zaferi'nin 100. yılı dolayısıyla hazırlanan, savaştan kalma harp malzemeleri, kişisel ve askeri objelerle, resim ve malzemelerin sergilendiği "Çanakkale 100. Yıl Gezici Müzesi/Şehitler diyarından Anadolu'ya" İzmir'de ziyarete açıldı...



Çanakkale Zaferi'nin 100. yılı dolayısıyla hazırlanan, savaştan kalma harp malzemeleri, kişisel ve askeri objelerle, resim ve malzemelerin sergilendiği  "Çanakkale 100. Yıl Gezici Müzesi/Şehitler diyarından Anadolu'ya" İzmir'de ziyarete açıldı.


Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) desteğiyle hazırlanan gezici müzenin Kültürpark'taki açılışını,  İzmir  Valisi Mustafa Toprak, BYEGM İzmir İl Müdürü Deniz Dev ile yaptı.


Vali Toprak, açılışta yaptığı konuşmada, müzenin Çanakkale Savaşları'nda yaşananları gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla Anadolu'da illeri ziyaret ederek tarih bilincini uyandırmaya devam ettiğini kaydetti.


Çanakkale'de bir milletin varoluş mücadelesini tüm imkansızlıklara rağmen kazanmasının güzelliklerinin yattığını ifade eden Toprak, şöyle konuştu:


"Acılar çekmişiz, sıkıntılar çekmişiz. Vatanımızın önemli ölçüde yetişmiş iş gücünü, tüm birikimini Çanakkale'de şehit vermişiz. Çanakkale'yi şühedalar diyarı yapmışız. Ama bugün toplumumuza ve gelecekteki nesillere bunu çok daha iyi bir şekilde anlatmamız gerekiyor. Bunu anlatmanın yolu Çanakkale'yi gidip hangi sıkıntıları hangi aşamada yaşadık ve bu milletin yeniden var oluş mücadelesinde neler yaşadık, onu yerinde öğrenmek lazım ama herkes gidemiyor.


Gidemeyince de bu gibi güzellikleri bu gibi ortak projelerle illeri gezerek insanlarımıza ve gençlerimize iyi bir şekilde anlatmamız gerekiyor. Çanakkale'yi ve Çanakkale Savaşları'nda büyük yararlılık gösteren başta Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmetle şükranla anıyorum. Onların sayesinde bir bağımsız ve rahat bir şekilde yaşıyoruz."


Toprak, açılışta gazetecilerin kapanan İl Özel İdaresinin taşınmazlarının devri ile ilgili sorularını ise yanıtlamadı.


Açılışın ardından Vali Toprak ve beraberindekiler rehber eşliğinde müzeyi gezdi.


- Havada çarpışan mermiler


Tarihçi yazar Ahmet Uslu'nun metrekareye 6 bin merminin düştüğü Çanakkale Savaşları'nı Anadolu'da anlatmak amacıyla hazırladığı gezici tır müzede yaklaşık 4 bin materyal sergileniyor.


Materyaller arasında milyonda bir ihtimale sahip ancak Çanakkale Savaşı'nda çok rastlanan havada çarpışan mermiler, İngiliz uçaklarından atılan ve Türk askerlerinin ayaklarını parçalayan dört ayaklı çiviler de bulunuyor.


Sergi, Kültürpark Lozan Kapısı girişinde 8 Haziran'a kadar ücretsiz gezilebilecek.




AA


Geri Dön