22 / 12 / 2024

Çanakkale 1915 Köprüsü'nün geçiş ücreti belli oldu!

Çanakkale 1915 Köprüsü'nün geçiş ücreti belli oldu!

Başbakan Binali Yıldırım, Çanakkale 1915 Köprüsü'nün geçiş ücretini 15 Euro + KDV olarak açıkladı



Başbakan Binali Yıldırım, Çanakkale 1915 Köprüsü'nün geçiş ücretini 15 Euro + KDV olarak açıkladı


Çankaya Köşkü'nde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başbakan Yıldırım'dan satır başları şöyle: 


Çanakkale Köprüsünün açıklığı 2023 metre olacak. Viyadüklerle toplandığı zaman 5 km’den fazla bir uzunluğa erişiyoruz. Buna ilaveten de 100 kilometrelik bir otoyol var.Bunun ağırlıklı kısmı Gelibolu’dan başlayıp Malkara’ya kadar devam eden oradan da İstanbul’a uzanan bir otoyol.


İnşallah ihalesi gerçekleşecek ve yapımına da en kısa sürede başlanacak. Hedefimiz 2023 yılına kadar bitirmek. Yaklaşık 5 yıl ön görülüyor yapım süresi. 18 Mart’ta da temel atmayı hedefliyoruz.  Geçiş ücreti de 15 Euro + KDV..


Çanakkale geçilmez tarihte kaldı artık. Çanakkale her türlü geçilir. Denizden, havada, karadan…


Köprüden geçiş süresi viyadük dahil 3 dakika olacak. One minute, two minute, three minute…


Çanakkale 1915 Köprüsü nün geçiş ücreti belli oldu!


DEVLET BAHÇELİ’NİN AÇIKLAMALARI

Sayın Bahçeli’nin açıklaması üzerine bir şey dememiz doğru olmaz. Sayın Bahçeli'nin lafı üzerine laf söylemek olmaz. Ne diyorsa odur.

Sayın Bahçeli baştan beri bunu diyor: “Bu bir krizdir. Bu sorun daha fazla ülke gündeminde kalmamalıdır. Bizim siyaset olarak çözemediğimiz bu sorunu milletin önüne götürüp çözümün yollarını açmalıyız” diyor.


Biz de tam bunu söylüyoruz. O bakımdan olayı böyle anlamak lazım.


Bizim görevimiz milletin istediği anayasayı hazırlığı yüce meclise sunmaktır. Ondan sonra görev meclisindir. Sayın Bahçeli’nin bugüne kadar yaptığı açıklamalar ümit vericidir. Yapıcı açıklamalardır. Biz olumlu katkı yapacakları yönünde anlamaktayız.Sayın Kılıçdaroğlu ile de icap ettiğinde her zaman görüşürüz.


Hürriyet


Haber Takvim'de şu şekilde yer aldı


Başbakan Binali Yıldırım, Çanakkale 1915 Köprüsü ile ilgili, "Türkiye'nin bir mega projesi daha start almış oldu. 'Çanakkale geçilmez' tarihte kaldı, Çanakkale artık her türlü geçilir hale geldi. Denizden geçiliyor, havadan geçiliyor, şimdi karadan geçilir olacak" ifadelerini kullandı. Yıldırım, yaklaşık 5 yıl yapım süresi öngörülen köprünün temel atma töreninin 18 Mart'ta yapılacağını söyledi. Köprünün geçiş ücretinin 15 euro + KDV olacağını ifade eden Yıldırım, maliyetin ise teklifle birlikte kesinleşeceğini, yaklaşık 10 milyar lirayı bulacağını belirtti. Başbakan Yıldırım, şöyle devam etti: "Son 50 yıldır konuşulan bir projedir. Bunu da yapmak bize nasip oldu. Bugün ihale ilanına çıkıyoruz. 26 Ocak'a kadar teklifler toplanacak, değerlendirilecek. Her şey yolunda giderse 18 Mart'ta da kazmayı vuracağız. Japonya ilgileniyor, Kore ilgileniyor, Türk müteahhitler ilgileniyor, Çin ilgileniyor. Neticede birer birer meydana çıkacaklar. Burası er meydanı, hangisi güçlüyse, en iyi teklifi verirse, sistem şöyle olacak, yapım süresi dahil işletme süresini en az verenin olacak. Süre yarıştırılacak. Trafik garantisi var, birim geçiş ücreti var. Süreyi en kısa veren teklif, kazanan teklif olacak." Köprünün geçiş süresi ile ilgili soruya ise Yıldırım, "Viyadük dahil üç dakika olacak" yanıtını verdi..


Takvim


Haber Sabah'ta şöyle yer aldı


Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'nin en önemli projelerinden olan Çanakkale 1915 Köprüsü için bugünden itibaren ihale ilanına çıkılacağını belirterek, "26 Ocak'ta son teklifler alınmış olacak" dedi. Köprüden geçiş ücretinin ise 15 euro + KDV olacağını da söyleyen Yıldırım, Japon, Koreli, Çinli ve Türk müteahhitlerin projeyle ilgilendiğini belirtti. Yıldırım, ihaledeki model için de "Yapım dahil, süreyi en kısa veren kazanan teklif olacak" ifadelerini kullandı. Bugün itibarıyla ihale ilanına çıkılacağını belirten Yıldırım şunları söyledi:


 AÇIKLIK 2023 METRE OLACAK: Köprünün iki kulesi arasındaki açıklık 2 bin 23 metre olacak. 2023'ün özel bir anlamı var. Cumhuriyetimizin 100'üncü kuruluş yıldönümü. 100'üncü yılı karşılarken Çanakkale 1915'in ruhu ile 2023 hedeflerini birleştirmiş oluyoruz.


 5 KİLOMETRELİK UZUNLUK: Köprü ayaklarından, kulelerden sonra, 923 metrelik iki bölüm var, ondan sonra da viyadükler var. Viyadüklerle falan toplam 5 bin 169 metrelik bir uzunluğa ulaşıyoruz. 5 kilometreden fazla tamamen köprü viyadük şeklinde bir geçiş oluyor. Buna ilaveten de 100 kilometrelik bir otoyol var.


YAPIM SÜRESİ 5 YIL: Bir taraftan Gelibolu'dan başlıyor, Lapseki'ye geçiyor, Lapseki'den sonra da yolun bir kolu Çanakkale'ye, bir kolu da Bandırma-İzmir yoluna gidiyor. Çanakkale'den İzmir'e, diğer tarafa da Bandırma üzerinden Bursa'ya, Balıkesir'e Manisa'ya diğer illere gidiyor. Hedefimiz 2023'e kadar da bitirmek, yapım süresi yaklaşık 5 yıl hedefleniyor.


Köprüden geçiş süresinin 3 dakika olacağını belirten Yıldırım, "Yani "one minute", "two minutes" ve "three minutes (3 dakika)"... Sırayla gidiyoruz" dedi.


Başbakan Binali Yıldırım, 31 Ekim'de sona erecek olan vergi borçlarının yeniden yapılandırmasında son başvuru tarihinin 25 Kasım'a kadar uzatılacağını da açıkladı.



Sabah


Geri Dön